2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Összes program

     
 
Gyarmati Vegyeskar
Megalakulás: 1928.
Cím: Gyarmat,
 
     

Gyarmati Vegyeskar

Feigl Béla tanító vezetésével 1928-ban alakult meg a gyarmati férfikórus.

A karnagy helyét elköltözése után 1938-tól Szabó Zoltán fiatal tanító töltötte be, s ezzel együtt az addig működő férfikar is átalakult vegyaskarrá. Az énekkar kettős feladatot látott el. Szerepelt az egyházi programokon, de fellépett a községi ünnepeken is.

Azután jött a háború. Szabó Zoltán karnagy urat is katonának hívták. Ebben az időszakban Vincze Zsigmond tanító vezette az énekkart, illetve az egyházi ünnepekre is készültek Dr. Gerendás Lajos káplán vezetésével. 

 karnagy 1946-ban hazatérte után folytatta munkáját. Az énekkar 1948-tól Énekes Magdolna kedves nővér vezetésével csak templomi szereplést vállalt.

Ugrunk egyet 1965-ra, amikor ismét megalakult a férfikórus, amely később újból vegyeskarrá alakul Mayer József vezetésével.

Huszonöt évvel ezelőtt újból karnagyváltásra került sor. Az új vezető Szabó Csaba lett. 1992 után új kapcsolatok alakultak ki a Győr-Moson-Sopron megyei Lébénnyel és a szlovákiai Bős és Pozsonyeperjes településekkel.

A jelenlegi karnagy, Kaszalik Zita 1998-tól vezeti a kórust. Az új karnagy tevékenykedése során tovább bővült az énekkari barátságok száma. A Gyarmati Vegyeskar felvette a kapcsolatot a szlovákiai Nádszeg és Vásárút községekkel, illetve a magyarországi Ásványráró, Halászi és Herend települések énekkaraival is. A Gyarmati Vegyeskar folyamatosan fellép hazai, és határon túli kórustalálkozókon, a helyi és szomszédos települések ünnepségein, templomi szertartásokon, s a helyi templomban minden évben megrendezésre kerülő Adventi Hangversenyen, melyen baráti énekkarokkal együtt teszik ünnepélyesebbé a karácsonyra való felkészülést. Nem lévén kultúrháza a településnek, a nagy énekkari rendezvényeknek minden évben a templom ad otthont.

A vegyeskar a 80. évfordulóját is e helyszínen ünnepelte. A kar jelenleg 29 főből áll, akik lelkesen járnak a próbákra és előadásokra is. (Kaszalik Zita, karnagy összeállítása alapján)

[2008.05.05.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még