2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
MF Doom,  Viktor Vaughn (Daniel Dumile)
     
 
MF Doom
 
     

MF Doom,  Viktor Vaughn (Daniel Dumile)

Hívjuk akár a Fantasztikus Négyes legádázabb ellenfelének, vagy a háromfejű japán szörnynek: King Gidrah-nak, Viktor Vaughnnak, vagy Supervillainnek, a new yorki MF Doom mindig ugyanazt a kellemesen jazzes, underground zenét hozza, bármi is a neve.

Aki csak ránéz MF Doomra, annak valószínűleg az első gondolata az, hogy „nem viccel a csávó”. A londoni születésű, manhatteni Daniel Dumile ugyanis nem csak nevében, hanem megjelenésében is követi a népszerű képregény szupergonoszát: arcát egy vasból készült maszk fedi. Az underground hip-hop egyik legmeghatározóbb egyéniségének 1990 körül kezdődött a karrierje. Egészen pontosan az öccsével, DJ Sub-Roc-kal alapított KMD nevű bandával. Ekkor még Zev Love X néven nyomatta a rímeket, és még az arcát is láthatta a nagyérdemű. Első lemezük, a „Mr. Hood” 1991-ben jelent meg. A Def Jam egykori aduászával, a 3rd Bass-szel szoros barátságban lévő rapperek a legendás „Gas Face” című számhoz készítettek egy új verziót „Gas Face Refilled” címmel. Az ígéretes karrier azonban 1993-ban új irányt vett, amikor Sub-Roc-ot halálos autóbaleset érte. Talán a tragédia hatására - második lemezkét egy sokkal erőszakosabb, militáris, fekete nacionalizmust hirdető anyaggal (Black Bastards) jött elő a KMD. Ám hiába volt közreműködő az akkoriban aranykorát élő Brand Nubian, a lemezboltok nagy része nem volt hajlandó a cd terjesztésére…

Ekkor kezdett Daniel szólókarrierbe MF Doom néven. Új nevét a Fantasztikus Négyes egyik ellenségétől, Dr. Doomtól kölcsönözte. Az MF betűk a Metal Face-t jelölik. A maszkot is ettől az időszaktól kezdte viselni, és új célt talált magának: bosszút állni a zeneiparon azért, amit az csinált belőle. A Fondle’Em Recordsnál megjelentette első önálló maxiját, a „Dead Bent”-et, és már első lemezével, az „Operation: Doomsday”-jel nagy rajongótáborra tett szert az underground körökben. Nem sokkal ezután jött ki „MM... Food” című klasszikusa.

MF alteregóinak se szeri, se száma. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Viktor Vaughn néven is két lemezt jegyez. A „Vaudeville Villain”, és a 2003-as „Venomous Villain” is követi a régies hip-hop hangzást, koszos ritmusaival, és nyers hangszerelésével. Ezek a 90-es évek eleji jellegzetességek váltak a new yorki rapper védjegyévé. A második Viktor Vaughn albumon közreműködik az underground rap zene másik nagy hőse, Kool Keith is.

Metal Face a japán szörnyfilmek nagy rajongója. Imádja az 1950-es években készült fekete-fehér Godzilla mozikat. Kedvenc karaktere King Gidra (King Geedorah), a háromfejű szörnyeteg. Eme Távol-keleti lény után nevezte el magát – újból -, és adott ki lemezt e néven (Take Me To Your Leader). A 13 dalt tartalmazó cd talán Doom legjobb alkotása. Fontos megjegyeznünk, hogy amíg más rapperek James Brown, és Earth Wind & Fire samplerek után kutatnak, hősünk e téren is megmarad kedvenc teremtményei mellett, és az említett sci-fikből szerzi a hangmintákat. Továbbá összes lemeze tele van a Fantasztikus Négyes rajzfilmsorozatból vett dialógusokkal, ami egyedi ízt kölcsönöz zenéjének.

Ám Doom nem csak a gigantikus szörnyekért rajong. Másik mániája a jazz zene. Valószínűleg ez inspirálja abban, hogy jó néhány instrumentális lemezt készített „Metal Fingers Presents… Special Herbs”, illetve „Special Blends” címen. Időközben Monster Island Czarz (M.I.C.) nevű bandájával felvette az „Escape From Monster Island” című lemezét, amely szintén nagy underground siker volt.

A nagyszerű producerrel, Madlibbel összeállva Madvillain néven kiadtak egy 23 számos korongot (Madvilainy). Az „All Caps” című számból készült videó klip egy nagyon ötletes, képregény-szerű alkotás. Az albumon egyébként szuper-rövid - nagyrészt 2 perc körüli - ámde annál jobb számok találhatóak. A sok track összeségében 46 percet tesz ki, és senki ne keresse a dúdolható refréneket. Talán ezzel a hozzáállással is jelezni kívánták a hip-hop világának, hogy nem a rádiós slágerlista a mérvadó.

2005-ben jelent meg Danger Mouse-szal közös albuma Dangerdoom név alatt. A „The Mouse And The Mask” című lemezt a Cartoon Networkön futó Adult Swim című rajzfilmsorozat inspirálta. Az albumon feltűnik Ghostface Killah, Talib Kweli és Cee-Lo is. Doom partnere a „Grey Album”-mal terelte magára a média figyelmét, amikor is a Beatles „White Album” című klasszikusát összemixelte Jay-Z „Black Album”-ával. A Dangerdoom projekt zeneileg nem a tipikus MF stílust hozza, hanem kissé populárisabb hangvételt üt meg. Ezen kívül – a rajzfilmcsatorna hatására – a trágár szöveget teljesen száműzték róla.

És végül még néhány infó MF Doomról. Utolérhetjük őt a Gorillaz második albumán, ahol nagyon jól odateszi „szörnyű” rímeit a „November Has Come”-ban; valamint, hogy 2006 karácsonyára már a boltokban volt a „Chrom Children” c. válogatáslemez a Stonesthrow Records gondozásában, melyen ismét egy Madlibbel közös nóta kapott helyet. Az utolsó, de minden bizonnyal legfontosabb információ pedig az, hogy közös albumot tervez a Wu-Tang Clan egyik oszlopos tagjával, Ghostface Killah-val! A duó eddig interneten közétett dalai annyira jól sikerültek, hogy ezt vagy tanítani kell, vagy betiltani :)

[2007.01.10.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még