Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. április 22. | hétfő | Csilla, Noémi nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
Peter Ogi (Hegedűs Péter)
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Különleges koncerttel ünnepel Peter Ogi
Peter Ogi
Fesztivál az underground zenekarokért
     
 
Peter Ogi (Hegedűs Péter)
Születés dátum: 1955. május 12.
Web: http://www.peterogi.com/
Aktív kapcsolat: Spions (gitáros)
Zeneszerző, a magyar alternatív zenei szcéna egyik kulcsfigurája.
 
     

Peter Ogi

Hegedűs Péter, alias Peter Ogi, a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyénisége 1955. május 12-én született. Az alternatív magyar zene legendája, az első magyar punk, a Spions alapítója, különleges életútjával köti össze a 70-es évek zenei mozgalmait a mai trendekkel. A több mint negyedévszázadnyi megélt rock történelem, a zenei világkalandozások után Ogi tartja a régi lendületet, de nem tesz úgy, mintha nem múlna az idő. Új és régebbi dalait az eredendően közös ogis stílus fonja össze. A jubileumi koncert Ogi eddigi stílusainak szintézisére törekvő zenei projekt, amelyet különleges vendégeinek egyénisége is színesít.

A Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte zenei tanulmányait először gitár, később zeneszerző szakon. Szintén ezen a szakon Petrovics Emil és Kurtág György tanítványaként végezte el a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiát, majd a kor hangját meghallva, 70-es évek közepén Molnár Gergellyel megalapította az első magyar punkzenekart, a Spionst. Ezen évek alatt saját elmondása szerint nagy hatással volt rá Jimmy Hendrix, vagy éppen Frank Zappa munkássága, de legfőképpen Lou Reed Transformere formálta át a legjobban.

1978-ban elhagyta Magyarországot, és tizenhárom éves turnéra indult: az első időszakban Párizs és London között ingázott és Malcolm McLarennel, a Sex Pistols producerével dolgozott. Megjelent egy kis- és egy nagylemeze, valamint közreműködött McLaren akkori együtteseinek lemezfelvételeiben: Adam Ant, a Bow Wow Wow, Boy George munkatársa volt. 1983-ban New Yorkba költözött, ahol két együttest is alapított. Először a Backlash-t, Mark Ribot-val, Michael Blairrel, Greg Cohennel, akik Tom Waits, illetve John Lurie zenekarának tagjai voltak. A második zenekar a Central Europe volt, mely - Ogira jellemző módon, jóval a divat előtt - a világzenei irányzat jegyeit hordozta: arab hegedűs (Djamel Ben Yelles), afrikai ütősök tették a formációt egyedivé.

1990-ben a Central Europe a kelet-európai rendszerváltás hangulatában érkezett Magyarországra, majd New Yorkot Budapesttel összekötve tovább bővült Balogh Kálmánnal (cimbalom), Szalai Péterrel (tabla), és Másik Jánossal, Menyhárt Jenővel.
A kilencvenes évektől Ogi főleg Magyarországon alkotott, filmzenéket komponált (pl. Szédülés, Zsötem), egyedi hangzású albumokat jelentetett meg (Songs, Blaze) és trió felállásban koncertezett Leskovics „Lecsó” Gáborral és Lantos Zoltánnal. Ezután néhány év szünet következett: egy betegség (Hepatits C vírusfertőzés) és a gyógyulás (1999 - májtranszplantáció) hosszú időre távol tartották az aktív zenéléstől.

2003 körül kezdődött a visszatérés: Ogi először egy akusztikus, unplugged jellegű zenekarral, a Central Europe Caféval koncertezett (a tagok között Korom Attila, Magyar Péter) ezt a formációt az OgiOneMan Társulat követte (Bujdosó Jánossal, Molnár Balázzsal), majd 2007 nyarától fiatal zenészekkel lép fel. 2007-ben jelent meg a különös hangulatú Okok című CD-je, és ugyanebben az évben, a Gödör Klubban került sor életműkoncertjére, amely számos neves vendégzenésszel, két részben, három és fél órán át idézte fel az alkotói pályát.
A kisebb koncertek sorából kiemelkednek azok, amelyek Peter Oginak a kortárs költészet felé való fordulását jelzik: megzenésítette és – többször maguk, a költők társaságában – előadta Tóth Krisztina, Babiczky Tibor és Molnár Krisztina Rita verseit.

-zene.hu-

[2009.10.20.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Japán Kristálygomba eladó! egyéb [2019.04.21.]
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2019.04.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
koncert.lap.hu

Wolf Kati: "Óriási élmény volt"
A Magyar Kulturális Hetek keretében a február 7. és május...

Big Band Napon jártunk - képek az eseményről
Big Band napot tartottak április 7-én az...

Varázsos éj - Loreena McKennitt zenéje az Aréna színpadán
Befejeződött a Quimby Family Tugedör turnéja - képek a Barba Negrából
A Road zenekar koncertjeitől volt hangos a főváros a hétvégén! Képes beszámolót hoztunk!
Képes beszámoló! ABBA tribute show a Papp László Arénában is
Bódottá volt a HoneyBeast koncertje a Barba Negrában - képekben
beszámolók még
cdbolt.lap.hu