2024. június 22. | szombat | Paulina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Úton vannak a Rock & Blues legendák
A Piramis dobosa 2009. januárjában Nagy Bulival ünnepel
Többszörös múltidézés Török Ádámmal és a Minivel
Egy férfi zenész női cipője a budapesti Zenészmúzeumban
2008 legérdekesebb koncertjei 6. - sztárparádé a Rockarénában
Átfogó, minőségi és kihagyhatatlan: Pinyó '60
Világszenzáció! Magyar zenészek készítik a végtelen dalt
Folytatódik a végtelen dal - ÖsszHang Mini-módra
Képgalériák
40 éves a Mini klub
Kapcsolódó Kiadványok
Török Ádám és a Mini: Aphrodite (Mediterrán álmok)
Kapcsolatok
Török Ádám és a Mini
Závodi János (Janó)
Török Ádám
Kapcsolódó események
Török Ádám és a Mini - 40 évvel ezelőtt indult a legendás bemrockparti Mini klub!
[2009. március 14.
szombat 17:00]

A MINI-klub születésnapja, avagy 40 éve a Bem rockparton

A hatvanas évek óta itt tartja bulijait a Török Ádám vezette Mini együttes. Most a jubileumi koncertet néztük meg.

"A hatvanas évek végi, hetvenes évek eleji underground egyik fontos figurája volt az énekes, később fuvolista Török Ádám. Még a nyolcvanas évek végén is úgy emlegették, mint az utolsó mohikánt, aki megjelenésével még mindig a hatvanas éveket, a legendás zenészbarátokat, a felejthetetlen emlékű bulikat idézi. Elmaradhatatlan fuvolájával egyike azoknak a „kiveszőben lévő, bohém, nagy álmú, pesti Szinbád-embereknek”, akik a rockot nem csak a színpadon és jelszavakban éltetik, hanem gondolkodásukban, életformájukban is igyekeznek azonosulni vele.

A balatoni nyarakat, az autóstoppokat, az első beatünnepeket, a korai Tabán-bulikat idézi meg, azokat a garabonciás időket, amikor nem csak Ő és társai, hanem a közönség is hitte, hogy a zene erejével, a közösség hitével, az új eszmékkel, egymás közelségének melegével, gondolatainak kicserélésével meg lehet változtatni a körülöttünk lévő világot. A magyar underground, a progresszív rock képviselői és hívei vágtak neki így a világnak, hogy aztán tíz, tizenöt év elteltével ezekből az álmokból csak emlékmorzsák maradjanak." - Ezt olvashatjuk Jávorszky Béla és Sebők János A magyarock története 1. című könyvében.

Miért is kezdem ezt a cikket ezzel a bevezetővel?!

Ez a jeles évforduló visszanyúlik a hatvanas évek végéhez, amikor én még csak két éves kisfiú voltam és nem lehettem igazán részese ennek a meghatározó korszaknak, ezért én is könyvekből és lexikonokból, valamint nálam kicsit idősebb ismerőseim elbeszéléseiből, írásokból tudok képet alkotni erről az időszakról, ami jelentősen meghatározta és meghatározza ennek a kultúrának a gyökereit és talán még napjainkban is ezek az évtizedek adnak erőt a megújuláshoz.

A másik, hogy miért pont Török Ádámmal kezdtem ennek a korszaknak a bemutatását, valóban a zenei szaklapok és lexikonok szerint a MINI együttes még 1968-ban (Ifjúsági Magazin) még trióként szerepel Czipó Tibor, Kiss Zoltán, Dobos „Doxa” Sándor, de ez a formáció nagyon rövid ideig élt. Tavasz végén érkezett a későbbi „főnök” Török Ádám és Závodi János, Czipó pedig basszusgitárra váltott, azóta is Török Ádám a motorja az együttesnek, aki napjainkban is azon dolgozik, hogy lehetne frissíteni, és a jelen fiatal generációval megszerettetni ezt a zenét és továbbadni ennek hagyományát, értékeit.

A MINI ezen formációja (Török- Závodi- Czipó- Dobos ) tette híressé a badacsonyi Tátika eszpresszót, ahol a szokásos vendéglátós zene helyett az akkor még Magyarországon ritka progresszív rockzenét hallgathatta a közönség. A rögtönzött jam sessionökre a Balatonnál zenélő barátok összefutottak, és hamarosan országos híre lett a Tátikának. A fiatalok autóstoppal, hátizsákkal érkeztek ezekre a bulikra.

A MINI Budapesten 1969. augusztus 26-án a Sakk-Matt törzsközönsége előtt mutatkozott be az Ifjúsági Parkban, ahol a Troggs, Jimmi Hendrix és a Who dalait, illetve saját szerzeményeiket játszották és viharos sikert arattak.

Néhány hét alatt elismert zenekarrá váltak, és a Syrius Csanády utcai klubja mellett 1969-ben megnyitották a Mini klubbot a Bem rakparton. Az akkor még I. kerületi Tanács Művelődési Háza névre hallgató intézmény a hippik, a beatnikek egyik törzshelyévé vált, ahol a kezdeti rhythm and blues korszak után megismerkedhettek a jazz-rockkal is.

Elbeszélések szerint a Lánchídig állt a sor hogy bejussanak egy-egy bulira a fiatalok, sokan kint is rekedtek, hiszen maga a hely nem túl nagy, de zene iránti szeretetük, a muzsikára való áhítozásuk kényszeríti kígyózó sorokban türelmes várakozásra őket, a bejutás reményében, hogy részeseivé váljanak és átélhessék zenetörténelmi események életképeit.

A Mini klub immáron 40 esztendeje alatt, sok minden változott, a zenekaron belül cserélődtek a tagok, de az értékek nem, változott világunk is, valamint a művelődési ház neve is, de ezen a jubileumi ünnepi koncerten egy dolog nem változott: a zene ma is ugyanúgy elbűvölte és elvarázsolta a jelenlévőket, mint akkoriban 1969-ben.

Nagyon sokan jöttek el, akik kezdetektől jártak ebbe a klubba, akik részesei voltak a kezdeteknek, türelmesen vártak, és bíztak a nehéz időkben, amikor szünetelt a klub és megint eljöttek ünnepelni, nosztalgiázni, felidézni fiatalságukat, a régi emlékeket.

Akik eljöttek erre a koncertre mit is tapasztalhattak, mit is kaphattak ezen a március 15-ét megelőző estén, szombaton a Bem rockparton? Elsődlegesen egy hagyományokkal, értékekkel rendelkező együttest hallhattunk, akiknek sikerült visszaadni ezen a háromórás koncerten a 60-as évek hangulatát, és mi, a fiatalabb generáció tagjai is átérezhettük ezen ódon falak között, hogy mekkora csoda lehetett ez a zene az akkori fiatalok számára, mi foghatta és varázsolhatta el Őket a zene hullámvasútján utazva.

Másrészről észlelhető volt a folytonos útkeresés és megújhodás utáni vágyakozás is. Amit mi sem bizonyít jobban, hogy ezen a koncerten jelentették be és vált hivatalossá, hogy két új fiatalemberrel bővült ki a csapat Horváth Mihály (szájharmonika), Török Péter (gitár) személyében, valamint megjelent egy új cd is Aphrodté - mediterrán dreams címmel, ami már tükrözi a fiatalítás szellemiségét. Ezenkívül az albumon található szerzemények hangszerelése, dallamvilága is kicsit modernebb fiatalosabb hangzásvilágot mutatnak be.

Összegezve, ezen a koncerten megkaphattuk a nosztalgikus élményeket, körbenézve és látva az ott jelenlévő közönséget, akik kinézetükben már kicsit őszesen, talán már unokákkal is körbevéve a családban, de a szívükben még mindig igazi fiatalos, az életet szerető és élvező hippik, rockerek vagy csak zeneszerető örök tinédzserek maradtak. Vagy elnézve azon (még nálam is) sokkal fiatalabb generáció tagjait, akiket most fertőzött meg ez a zenei stílus és most kezdik felfogni ennek értékeit.

Török Ádámnak is ez volt a célja, egy új generáció bevonása ebbe a közösségbe, ami egyszerre inspiráló és újjáélesztheti a bevezetőmben írt sorokat, amikor még Ők kezdték pályájukat, és ahogy gondolkodtak egymásról, a zenéről, ennek összekötő erejéről.

Az estének volt még egy sztárvendége is, aki játékával szintén lázba hozta a jelenlévőket, aki nem más volt, mint Závodi Janó. Ő is ott volt a klub alakulásánál, több zenekart is alapítottak Ádámmal és játszottak is közösen, a legendás Piramis gitárosa. Vele még színesebb lett az este zenei időutazása.

40 éves a Mini-klub - galéria (klikk a fotóra)

-BK-

[2009.03.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még