Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 21. | csütörtök | Eleonóra nevenapja
    koncert.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Három éve ment el! Emlékezzünk Cseh Tamásra!
Három éve nincs köztünk Cseh Tamás! - videóról az előadó legszebb dalai
Segélykoncert a Papp László Sportarénában
Mediawave: Cseh Tamás üvegszobrot kapott, majd koncertezett
Zene + tánc + meglepetés + Borbás Marcsi = Buké a Hírtv műsorán
Zenerégész: Cseh Tamás születésnapja
Zenerégész: ünnepel Cseh Tamás
Kapcsolódó Kiadványok
Cseh Tamás: A dal nélkül
Kapcsolatok
Cseh Tamás

Cseh Tamás egyik utolsó nyilatkozata: "Hol jobb, hol rosszabb állapotban vagyok"

Sokan szorítottunk Cseh Tamásért.  A gitáros énekes két és fél évig volt beteg, nem koncertezett, csak felvételről hallgathatjuk halhatatlan dalait. A közönség nagy örömmel vette az életmű keresztmetszetét dupla albumban összegző Esszencia című kiadványt. Sajnos nem volt túl biztató az előadóművész egészségi állapota, de reménykedtünk, hogy meggyógyul. Egészen augusztus 7-ig, amikor az énekes elment az élők sorából. Emlékére felidézük egyik utolsó nyilatkozatát.

A zenész három éve tudta meg, hogy gyógyíthatatlan beteg, és csak hónapjai lehetnek hátra. A színpadnak is búcsút mondott, és sietve magnószalagokra diktálta az életét. A Cseh Tamás című könyv hatalmas siker lett, és a legendás dalnok 2008 augusztusában újra színpadra lépett az Ördögkatlan fesztiválon.

"Ma reggel még félhalott voltam, és most itt vagyok köztetek" - mondta akkor Cseh Tamás, miután az Ördögkatlan fesztivál egyik védnökeként lefogyva, botra támaszkodva a közönsége elé lépett. Bár előre jelezte, ahhoz túl gyenge, hogy gitározzon és énekeljen, viszont beszélt az életéről, betegségéről.

Nem szívesen beszél a betegségéről

"Nem szívesen beszélek a betegségről a médiában. Tudom, hogy sokan aggódnak értem, de higgyék el, senki sem annyira, mint én magam. A tegnapi vizsgálaton javulást állapítottak meg. Ez biztató, de változatlanul nem lehet tudni, mi a vége. Van bennem erő... remélem, elég."  - nyilatkozta 2008-ban.

"Hol jobb, hol rosszabb, igyekszem betartani az orvosok útmutatásait, aztán majd meglátjuk. Persze nem a mindenáron való életben maradás a cél" - mondta Cseh Tamás néhány napja, aki a közösség megtartó erejében az európai kultúra és az indián törvény tisztelőjeként is hisz, merthogy ötven éve indián. Társaival nyaranta újraélik hazai táboraikban az Észak-Amerikában kétszáz éve még virágzó kultúrát.

Több nemzedék érzi saját hangjának Cseh Tamás dalait, ezért most újabb két különlegesség vár megjelenésre. Az egyiket még 1973-ban rögzítették, és az akkori amatőr technikát a Hungarotonban csiszolják modern készülékeken mai fülnek megfelelő minőségűvé. A bonus sávokkal együtt tíz eddig kiadatlan dal mutatja be Cseh Tamás ismeretlen arcát. A májusban megjelenő kuriózum után a nyár végén A véletlen szavai című CD egy 2004-ben, korlátozott számban forgalmazott, de a piacról rég eltűnt felvételt tesz közkinccsé. 

Díszpolgárrá avatták Bakonybélben

A Kossuth- és Liszt-díjas előadóművészt Bakonybél díszpolgárává avatták; az erről szóló díszes okmányt a település polgármestere adta át a művésznek. A bakonyi indián törzsfőnököt régi "harcosai" is köszöntötték.

– Kedves kitüntetés ez számomra – mondta Cseh Tamás a Szabad Földnek. – Egyebek közt kaptam már Liszt-díjat, Kossuth-díjat, Tiszti keresztet, valójában ezekre sem számítottam. De az végképp meglepett, hogy egy olyan falu fogad bizalmába, ahol nem is lakom. Persze, Bakonybél ötven éve a szívem választottja, mindenkit ismerek ott az orvostól a vadászon, az erdészen át a kocsmárosig. Egyébként nem ez az első díszpolgári címem, tavaly május végén a budapesti VIII. kerületben is díszpolgárrá avattak.

Jó lenne hallani arról is, hogy Cseh Tamás újra énekel. Betegsége miatt azonban erre nem vállalkozhat. De nemrég mégis gitárt fogott a kezébe, s a Bárka Színházban meglepetésként előadta a Tangó című dalát abból az alkalomból, hogy tízéves jubileumához érkezett a Mrozek darabjából színpadra állított legendás előadás, a Mulatság, melyet Bérczes László rendezett, a főszerepekben pedig Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Szikszai Rémusz látható.

A Hungarotonnál nemrég jelent meg Cseh Tamás és Bereményi Géza munkásságának „esszenciája”, vagyis egy dupla válogatáslemez. Újabb album is van a láthatáron, ami a gitáros-énekest is meglepte!

– Derült égből villámcsapásként ért a hír, miszerint rövidesen kapható lesz a Dal nélkül című lemez, ami lényegében a hajdani Ad Libitum nevű zenekar produkciója volt – újságolja Cseh Tamás.

– Márta István billentyűsökön, Novák János csellón, Kecskeméti Gábor fuvolán játszott, én pedig énekeltem. Nem is tudtam, hogy az idők ködében maradtak fenn hangfelvételek. Az biztos, mindez még a Levél nővéremnek megjelenése előtt történt...

Az előadó 2009. augusztus 7-én elhunyt. Emlékezzünk rá, legszebb dalaival.
Megható szavak! Emlékezzünk Cseh Tamásra!

A zene.hu legolvasottabb cikkeiért klikk IDE!

Fotó: csehtamas.hu

 - stop.hu/Helyi Téma/Vasárnapi Blikk/ Szabad Föld/ zene.hu -

[2009.08.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
Zene.lap.hu

Megnéztük Guido és Mauricio de Angelis koncertjét az Arénában - képekben
Jótékonysági...

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
beszámolók még
cdbolt.lap.hu