2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Cseh Tamás
Dresch Quartet
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Mediawave Napok, több helszínen
[2007. április 29.
vasárnap ]
Mediawave Napok, több helszínen
[2007. április 30.
hétfő ]
Mediawave Napok, több helszínen
[2007. május 1.
kedd ]
Mediawave Napok, több helszínen
[2007. május 2.
szerda ]
Mediawave Napok, több helszínen
[2007. május 4.
péntek ]
Mediawave Napok, több helszínen
[2007. május 5.
szombat ]

Mediawave: Cseh Tamás üvegszobrot kapott, majd koncertezett

Szinte alig kezdődött el, de már két nap el is telt a Mediawave Fesztiválból, amelynek április 27-e és május 5-e között Győr ad otthont. Sok érdekes rendezvény és színvonalas koncertek várják továbbra is a régi és az új látogatókat is.

A fesztivált hivatalosan pénteken délután 17 órakor nyitották meg – ezzel egy időben már elindultak a programok is a különböző helyszíneken – s az ünnepélyes köszöntők után átadáták a Párhuzamos Kultúráért Díjakat, amelyeket 2001 óta minden évben olyan hazai illetve külföldi művészek kapnak, akik munkásságukkal egyedit alkotva, nem idomultak bele a “trend” által meghatározott elvárásokba.

Az idei év zenei díjazottja Cseh Tamás, Han Bennink, Peter Brötzmann és Misha Mengelberg. A hagyományokkal most sem szakítva, egy neves képzőművészt kértek fel a díjak elkészitésére, így idén Sándor József Péter üvegszobrait vehették át a kitüntettek.

Zenei csemegék több helyszínen, minden mennyiségben

Nemcsak a fesztivál újul meg évről-évre, de a helyszínek is bővülnek, hiszen a már megszokott Rómer Házon (Underground Club), valamint Széchenyi téren túl, a Xantus János Múzeum udvarán található Főszínpad is helyszinéűl szolgál a színvonalas zenei programoknak. Fellépett a friss Párhuzamos Kultúráért díjas Cseh Tamás, játszott a Dresch Quintet, az ICP Orchestra, majd a Pop Iván progresszív-experimentális zenekar is. A Széchenyi Téren pedig Egy Kis Erzsi Zenét is hallgathatott a közönség. Az első este megkoronázásaként a Rómer Házban lépett fel a Brötzmann Wertmüller Pliakas formáció. A “Vastüdő” nem hazudtolta meg magát, s pillanatok alatt remek hangulatot teremtett.

Vidéket is célba vették: néptánc és külföldi muzsika

A Fesztivál második napja vidéki programokkal kezdődött. A reggel induló buszok először Écsre vitték ki a vendégeket, majd onnan egy traktoros menettel “hajtottak” át a vállalkozó kedvű résztvevők Ravazdra. A délben kezdődő zenei programok igazán megalapozták a nap további folytatását. Ravazdon fellépett a Lippentő néptáncegyüttes, amely Győr többgenerációs hagyományőrző csoportja, valamint Ivánovics Tünde és Fábry Géza, s az Ordasok Táncegyüttes is remek produkciókkal szórakoztatta az érdeklődőket. A külföldi népzenébe török illetve kurd vendégművészek engedtek betekintést, hiszen a kora délutáni órákban a Sarikamis együttes zenélt, de a Tarik Arkan autentikus török dobzenét játszó formáció is emlékezetes előadást nyújtott.

Délután is pezsgett az élet

A délutáni műsorok 17 órától kezdődtek a Port. hu színpadon. Este nyolc óráig a délelőtt vidéken fellépők mutatkoztak be újra azoknak, akik lemaradtak róluk, majd 20 órától Várnai Dani és zenekara játszott. Az együttes Jimi Hendrix nyomdokaiban jár, s igazi érdekessége, hogy ötvözi Bartók Béla kötött zenéjét, valamint a magyar népzenei hagyományokat is. A Fő Színpadon 17 órától az Agostones zenélt, majd őt követte 18 órától a Manuel Mengis Gruppe 6.

A nap fő attrakciója a 23 órakor kezdődött Charles Gayle Trió volt, amely minden free jazz rajongónak remek csemege lehetett. Charles Gayle a '60-as években tűnt fel a new yorki jazz klubokban. A frontember mára élő legendává nőtte ki magát, a zene iránti elhivatottsága miatt most már nyugodtan állithatjuk, hogy több generáció tekinti példaképének.

Józsa Bernadette/Havassy Anna Katalin

[2007.04.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még