15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. május 11. | kedd | Ferenc nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Spartoo - Summer Sales- kiárusítás - akár 60%
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hátra arc! Vissza! Vigyázz?! A retro-feelingről szubjektíven
Nagy meccs lesz ma! Elszáll a gondom - videóval
Fenyő Miklós sört iszik a meccsekhez! Érdekes videót találtunk!
Dalokkal köszöntjük az édesapákat!
Dalai örökre a szívünkbe égtek - Ihász Gáborra slágereivel emlékezünk
Kapcsolódó Kiadványok
Ihász Gábor: Amíg a szív dobog
Kapcsolatok
Ihász Gábor
Legnépszerűbb csengőhangok

Már 21 éve csak fénylő csillag nekünk Ihász Gábor

Zenerégész rovatunkban leporoljuk a múlt emlékeit és felelevenítjük, hogy mi történt adott napon a zenei életben. Ma egy szomorú évfordulóra emlékezünk: 21 évvel ezelőtt, tragikusan fiatalon hunyt el Ihász Gábor.

1946. október 29-én született. Édesanyja konyhai alkalmazottként dolgozott. Édesapja a Magyar Honvédségnél volt hivatásos tiszt, mellette amikor ideje engedte labdarúgóbíróként tevékenykedett. Bátyja, Kálmán a Vasas labdarúgócsapatában focizott, ahol magyar bajnok lett és 1964-ben, a tokiói olimpián a magyar válogatottal elhódították az aranyérmet. Gábor is focizott, ő is a Vasas igazolt játékosa volt, sőt 16 évesen az ifjúsági válogatottba is bekerült.

A Középiskolai tanulmányait 1961-ben kezdte meg az Irinyi János Gimnázium és Vegyipari Szakközépiskolában, ám 1963-ban átiratkozott a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba. A gimnáziumi évek alatt ismerkedett meg feleségével, Pintér Évával, akivel 1966-ban házasodtak össze. Még ebben az évben kiderült, hogy szívproblémái miatt nem folytathatja tovább az élsportot. Ám nem szakadt el a labdarúgástól, mert masszőrként továbbra is a Vasas csapatát erősítette.

Két évvel később született meg lánya, Adrienne, akihez az egyik nagy slágere, a „Szerelmes az én lányom” című dal is szól. Ezekben az években ismerkedett meg a zenével, autodidakta módon képezte magát, soha nem tanult zenélni vagy énekelni. Nagy segítséget jelentett zenei pályafutásában és a dalok szerzésében jó barátja, S. Nagy István a kor elismert dalszövegírója.

Tarolt a Múlnak a gyermekévek

Az igazi siker és az ismeretség 1977-ben érkezett el Ihász Gábor életében, amikor is a Metronóm ’77 fesztiválon „Múlnak a gyermekévek” című dalával elnyerte a közönségdíjat. Ezzel berobbant a magyar zenei mezőny élvonalába, egyre többen ismerték meg nevét és dalait, az említett nótából pedig hatalmas sláger született, amely még napjainkban is számos alkalommal csendül fel.

A kor nagyjai közül remek barátságban volt Szécsi Pállal és Máté Péterrel. Szakmailag is egy hullámhosszon voltak, mindkettőjüknek jobbnál jobb dalokat írt, amelyekből hatalmas slágerek születtek.

Remek munkakapcsolat alakított ki többek között Malek Miklóssal, Heilig Gáborral, Solymos Antallal és Payer Andrással is. Ám munkáját a kor könnyűzenei vezetése jelentősen nehezítette, de a zene iránt érzett elkötelezettsége és alázata továbblendítette a holtpontokon.

A lemezek kora

Első nagylemeze 1980-ban jelent meg, amelynek az Ihász I. címet adta. Egy évvel később megszületett kisfia, Gábor, aki második házasságának gyümölcse volt, ugyanis ekkor már a Vasas kézilabdázója, Hajós Mária volt a felesége.

Két évvel később jelentkezett új albummal, amely követte az elsőt, így az Ihász II. nevet kapta. 1986-ban, 40 éves korában megszületett unokája, amit hatalmas ajándéknak tartott az életében.

1989. június 29-én súlyos és hosszan tartó betegség következtében, Ihász Gábor, megannyi sláger és nagyszerű dallam szerzője tragikusan fiatalon, 42 évesen elhunyt.

A zene.hu emlékét megőrzi, munkásságát kegyelettel ápolja, s ez úton is kíván családjának további sok erőt!

Ajánljuk! Dalai örökre a szívünkbe égtek - Ihász Gáborra slágereivel emlékezünk

– Havassy –

[2010.06.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

beszámolók még