Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. február 25. | kedd | Géza nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
Huszonhárom koncert adott a nyíregyházi zenekar Japánban - szép élményekkel tért haza a Pro Musica Leánykar
Elkészült új lemezével a nyíregyházi Óperentzia együttes
Felnőtt korba lépett a Korai Öröm, jön az új lemez
Május közepén mutatja be első lemezét a Fókatelep
Nagy lehetőség előtt a magyar zenészek!
Népzenék szárnyain repülnek a fókák
Szigor az van – interjú Kállai Jánossal, a K3 zenekar gitárosával
Kapcsolódó Kiadványok
Fókatelep: Fókatelep
Kapcsolatok
Fókatelep
Korai Öröm
Legnépszerűbb csengőhangok

"Szabadon engedtük, ami jött..." - Fókatelep interjú

A Korai Öröm zenekar tagjaiból alakult, majd egy énekesnővel kibővült Fókatelep az ambientet a világzenével és még sok egyéb stílussal keveri. Nagyon jól sikerült a tavasz óta kapható bemutatkozó lemezük, nemsokára pedig Dániában fognak turnézni és már egy újabb album anyaga is készülődik! A zenekarnak feltett kérdésekre Szalay Péter gitáros válaszolt.

- A zenekari biográfia szerint a Korai Öröm tagjaiként összeültetek zenélgetni, így alakult meg a Fókatelep. Miért alakítottatok az anyazenekar mellett egy új formációt és hogy jött a képbe Oláh Annamária énekesnő?
- Annamarit az egyik zenekartag barátnőjeként ismertük meg, s mivel kiderült, hogy énekesnőnek készül, és zenekart szeretne, így kipróbáltuk egymást. Az eredmény pedig kölcsönös megelégedéssel töltött el minket, így szép lassan elkezdtük építgetni a produkciót…

- Sokáig fenn volt a honlapotokon egy négyszámos demó, amiben volt ugyan egy jó adag népzenei hatás, de erősen ambientes volt, a bemutatkozó lemezeteken viszont jóval több a folk és a rock. Hogy ment végbe ez a változás?
- Egyszerűen csak szabadon engedtük, ami jött belőlünk. Nem határoztuk meg szigorúan, hogy ambient, rock vagy folk zenekar legyünk, nem is ez a lényeg. Azt gondolom, egy zenekar akármennyi, akármilyen típusú stíluselemet ötvözhet a zenéjében, a végeredmény úgyis a tagok ízlésétől, sajátos játékstílusától függően alakul.

- Hogy fogadta a közönség a zenéteket eleinte és milyenek a mostani koncertjeitek? Mennyire áll ambientesekből és mennyire világzene-kedvelőkből a hallgatóság?
- Szerencsés a fogadtatás, úgy tűnik sikerült eltalálni a megfelelő arányokat. Így aztán a közönség egyaránt lelkes a szigeten az ambient sátorban,vagy a szolnoki világzenei fesztiválon, és ez jó érzéssel tölt el bennünket.

- Ha jól tudom, volt már külföldi fellépésetek, a honlapotokon pedig olvasható, hogy ősszel Dániában kezdtek turnézni. Hogy sikerült a dán szervezők figyelmét felkelteni?
- A szerencse hozott össze minket. A myspacen találtak ránk, és annyira megtetszettünk nekik, hogy meghívtak minket néhány közös koncertre a dán Trusted Enemy zenekarral. A meghívást persze igyekszünk majd viszonozni.

- Nyúltatok ismert magyar népdalokhoz (Indulj el), vannak közel-keleti hatású számok (Yallah, Yallah), sanzon-átirat (Mon Amie La Rose), mind más és mégis mindben megvan az a bizonyos „fóka sound”. Hogy születik meg nálatok egy dal?
- Voltak ötletek, amiket az Annamari hozott (Kerek a szőlő, Szállj el, Madárka), voltak, amiket én, vagy az Emil (Indulj el, Nemzeti vágta, U stankini, Yallah yallah, Hej,búra,búra), és voltak, amik a próbákon, spontán zenélgetés közben alakultak ki (Mon ami, Szomorú vasárnap). Volt, hogy a feldolgozandó dalhoz írtunk zenét, és volt, hogy a zenéhez kerített az énekesnő hozzáillő szöveget. A számok véglegesre formálása, a komponálás azonban minden esetben közös munka volt.

- Nagyon tetszik a lemezben, ahogy fel van építve. Emelkedik, csillapodik, újra beindul, majd végleg lenyugszik, én legalábbis így érzem. Mi alapján válogattátok össze, hogy mely dalok kerüljenek fel a lemezre?
- Örülünk, hogy így látod, mert az az igazság, hogy nem válogattunk. Egyszerűen csak rögzítettük az eddigi repertoárt. Annál többet molyoltunk a számsorrenddel, több verzió közül végül a legelső, stúdióban gyorsan kitalált változat „győzött”. Ebben mondjuk segítségünkre voltak a határidők is, ha több időnk marad az agyalásra, lehet, hogy másképp alakul az album „íve”.

- A Yallah, Yallah dalt Jimmy Page és Robert Plant Yallah c. dala inspirálta vagy egész máshonnan jött az ihlet, hogy legyen egy ilyen arabos szám is?
- Szerintem nincs értelme titkolni, hogy valószínűleg egyikünk sem ismeri az említett szerzeményt… Bár én pl. nagyon szeretem amúgy a Led Zeppelint. Az egyik, már régebb óta meglévő gitár riffre az Annamari improvizálta az énektémát, a többit pedig közösen kitaláltuk. Tehát nem volt ilyen szándék, hogy „legyen egy ilyen arabos szám is”, csak így szépen, magától megszületett.

- Nikola Parovot, aki a szóbanforgó dalhoz is nagyon sokat hozzátesz, hogy sikerült megnyerni a lemezhez?
- Billentyűsünk, Emil Billjarszki kérte fel a közreműködésre, mellesleg ők mindketten bolgár származásúak. Nem tudom, ez mennyire befolyásolta a döntését, mindenesetre nagyon kedves és kreatív volt a felvételek során. Nagyon hálásak vagyunk neki, és reméljük, lesz még alkalom az együttműködésre!

- Az elmúlt két évből melyik koncertre emlékeztek vissza legszívesebben?
- Hú…Azt hiszem, nem tudnék egyetlen egy koncertet kiemelni…hál' Istennek. Annyira meglepően jók a visszajelzések, hogy gyakorlatilag azt kell mondjam, mindegyikre.

- Magyarországon hol és mikor játszotok mostanában?
- Szept.5, 11, 13, 22 – Kobuci kert, Gödör, Székesfehérvár – Fezen fesztivál, Bp.- Könyvtár pinceklub.

- Mik a tervek a lemez megturnéztatása után?
- Fel szeretnénk venni a második albumunkat! Az első lemezen, ugye egy kivétellel (Szállj el) mások szövegeire ill. népdalokra szabtuk a saját zenénket. Az elmúlt időszakban viszont rengeteg új dalvázlat született, saját szöveggel! Szóval alig várjuk, hogy elkezdhessük…

- TZ -

[2009.09.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
turnémanagert keres a Swan 2000 zenekar zenekar [2020.02.18.]
Biztonságos kölcsön magánszemélyek közöt egyéb [2020.02.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
koncert.lap.hu

Kowalsky meg a Vega az Arénában - képekben
Február 15-én 15 ezer ember volt kíváncsi a...

Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Ilyen szerelem illik a...

cdbolt.lap.hu
Slipknot 2020: Az összeszedetlenség is belefért Coreyéknak
Megnéztük ABBA Tribute Showt az Akvárium Klubban - képekkel
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Ilyen volt a Tankcsapda Szilveszter - képes beszámoló
Megnéztük a Charlie koncertet a Barba Negrában
beszámolók még