Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. október 18. | szerda | Lukács nevenapja
    cdbolt.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
Leonard Cohen: "ami sok, az sok"
Madonna is bekerül a csarnokba!
A hangos poéta magyarországi küldetése - Leonard Cohen-koncert Budapesten ma este
Az Arénában lép fel Leonard Cohen
Zorán nem izgul a premier előtt
Képgalériák
Leonard Cohen Budapesten
Kapcsolódó Kiadványok
Leonard Cohen: I'm your man
Leonard Cohen: Live in London
Leonard Cohen: Live in London - CD2
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Leonard Cohen
Kapcsolódó események
Leonard Cohen – World Tour 2009
[2009. augusztus 31.
hétfő 19:30]

A tökéletes koncert képekben: Leonard Cohen az Arénában

Előre szólok, hogy a szerző még most is a koncert hatása alatt áll, és nem is akar ezen változtatni. Minden maximalista koncertlátogató letérdelhet Cohen Úr nagysága előtt, a mostani tingli-tangli sztárocskáknak pedig kötelező tananyagnak írnám elő a Cohen-koncertek látogatását.

Azt hiszem, hogy tegnap este sikerült meghallgatni az év legjobb koncertjét – ezen még az sem változtat, hogy van még pár jó koncert az év végéig...

3 órás fellépés 74 évesen

Azt hittem, hogy eljön hozzánk a Mester, lenyom egy másfél órás koncertet, pár ráadást és kész. (Nem néztem meg a turné korábbi állomásait és a koncert DVD-be sem kóstoltam bele.) Ehhez képest elkezdődött 19.45-kor és egy 20 perces szünettel tartott egészen 23.00 óráig. Kicsit féltem, hogy nem lesz meg az intim hangulat az Aréna mérete miatt, de az első szám alatt már meg is volt az annyira áhított érzelgős, közeli hangulat. Halkan szólt, de valószínűleg pont ez volt az oka a meghittségnek is. A hangszerek annyira a helyükön voltak, minden egyes hangot pontosan lehetett hallani, érteni.

A zenészek tökéletesen illeszkedtek ehhez a végtelenül letisztult, kifinomult produkcióhoz. A vokalisták hangja - a Webb nővérek, Charley és Hattie, és a régi alkotó- és producertárs Sharon Robinson – hátborzongatóan szépen illett a Mester elképzelhetetlenül mély hangjához. A koncert egyik legfelemelőbb pillanata az volt, amikor Sharon elénekelte a Boogie Street című számot. Olyan lélegzetvisszafojtva figyelt-hallgatott mindenki, hogy az valami hihetetlen.

Inkább színház, mint klasszikus koncert

Az egész inkább egy színházi előadásra emlékeztetett, mintsem egy koncert-showra. Látszott, hogy itt is minden meg van tervezve előre, viszont mégis volt benne spontanitás (nem úgy, mint a sokak által leszólt Madonna koncerten például). Cohen beszélt a közönséghez, az In My Secret Life után elmondta, nem tudja, hogy visszajönnek-e még valaha, ezért mindent amilyük van, eljátszanak. Az első felvonás számai nagyon össze lettek szedve: itt hallhattuk a Dance Me To The End Of Love-ot, az Ain’t No Cure For Love-ot, Bird On Wire-t az In My Secret Life-ot és a két személyes kedvencemet, az Everybody Knowst és a Waiting For The Miracle-t is. Ez utóbbiból egy olyan hosszú változatot hallhattunk, hogy azt hittem, soha sem lesz vége – legalábbis csak szerettem volna, hogy ne legyen.

Energia és alázat

Nagyon kellemes meglepetés, hogy egyáltalán nem volt hakni érzése az embernek. Amit láttunk szívből jött és szívbe hatolt. A törékeny kisember – Cohen Úr – minden mozdulata egy élmény. Előszeretettel kezdte a számait térdelve a kontroll-ládák mellett, hogy abból kitörve meneküljön előre. A számszövegei még jópár év távlatából is ütnek, és ami nagyon meglepő, hogy végre értő közönségre talált. (Ezt már írtam többször, hogy nagyon ciki, amikor a magyar közönség egyszerűen nem veszi a lapot, mert nem érti a zenészt.)

A beszámoló folytatódik. Klikk a következő oldalra.

[2009.09.05.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Lignano.1. 2009.09.06. 20:24 • [1]
Örömmel olvastam a cikket Leonard Cohen koncertjéről. Minden szava igaz és úgy történt ahogy leírta a szerző. Boldog vagyok hogy én is ott lehettem a Stadionban, mert már 2 éve hogy az interneten felfedeztem Őt és azóta beleszerettem a dalaiba. Sajnos én sem tudok angolul, de a "zene nem ismer határokat" -és ilyen gyönyörű dallamvilágot amit ő előad, a gyönyörű hangján, hát senki nem tudja utána csinálni. Gyűjtöm a dalait, szinte mind megvan már CD-n, nézem a klipjeit a neten, látom fiatalabb korában, olvastam a magyarra fordított könyvét. Nagyon sokrétű ember, és igazán ráfért már erre a világra hogy a sok durvaság, kíméletlenség mellett az ő szelídségét, emberségét és igazságosságát is megismerhessék. Ő az akitől a fiatalabb korosztálynak példát kéne vennie ! Köszönet a léleksimogató, ringató dalaiért és hogy személyesen hozta el őket nekünk.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
sorinrebecca szolgáltatás [2017.10.09.]
Beatles banda dobos, gitáros, zongorista zenekar [2017.10.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
koncert.lap.hu

Szívbemarkoló felnőtt mese lett A Notre Dame-i toronyőr történetéből
Végre Budapesten is...

Jubileumi ünnepséggel emlékeztek a Budapesti Operettszínházban
100 éve született jelenkori...

Zene.lap.hu
Élményszüret volt Siklóson - fogadalmat tettek az énekesek
Jamie Winchester és Hrutka Robi újra együtt - képek a budapesti koncertről
beszámolók még