2021. július 25. | vasárnap | Kristóf, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Vicces könyv jelent meg a komolyzenéről
Orszáczky-díj a tehetséges fiatal szerzőknek
Győrben összefogott a balett és a komolyzene
Világszínvonalú előadás Nyíregyházán
A Mezzoforte és Richard Bona is fellép Pécsen: elkészült a Pécsi Tavaszi Fesztivál programja
Kapcsolatok
Komolyzene

Nemzetközi Chopin Év Magyarországon

2010 március 1-jén ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. A Nemzetközi Chopin Év keretében világszerte számos koncertet, megemlékezést, konferenciát, kiállítást és egyéb programot rendeznek.

Ehhez kapcsolódva a budapesti Lengyel Intézet is több jelentős magyar eseményt szervez vagy támogat. Olyan kiváló lengyel zongoraművészek koncertjeit hallgathatjuk majd, mint Paweł Kowalski, Wojciech Waleczek és Piotr Banasik. Hazánkba látogat a bydgoszczi Pomerániai Filharmónia Szimfonikus Zenekara, amelyet Tadeusz Wojciechowski vezényel majd a bicentenáriumi születésnapi koncerten, 2010. március 1-én a Művészetek Palotájában. A Chopin Év zárásaként pedig a világ egyik legjobb zenekarának tartott Sinfonia Varsovia is fellép Budapesten 2010. december 12-én, szintén a Művészetek Palotájában.

A Chopin emlékév zártkörű protokolláris megnyitójára 2010. február 14-én kerül sor a Szépművészeti Múzeumban. A 2010-es Nemzetközi Chopin Év magyarországi nyitóhangversenye a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállításának záróprogramja is egyúttal.

A Szépművészeti Múzeum, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Lengyel Intézet által közösen szervezett ünnepi koncert a „Búcsú a Hermelines hölgytől” címet kapta, ezzel is tisztelegve Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel c. emblematikus festménye előtt a krakkói Czartoryski Múzeum gyűjteményéből. A kiváló magyar zongoravirtuóz és az egyedülálló lengyel mezzoszoprán énekesnő koncertje különleges esemény, a Chopin-dalok ugyanis ritkán hallhatók koncerttermekben. A koncerten megszólaló hangszer Jan Zamoyski lengyel gróf most restaurált, legendás arany Pleyel-zongorája, a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményének igazi büszkesége. A koncert anyaga, Szilasi Alex Chopin összes sorozatába illeszkedően, 2010. februárjában CD-lemez formájában is megjelenik a Hungaroton Kiadónál Chopin-dalok címmel.

A Chopin Év bicentenáriumi gálakoncertje 2010. március 1-én – Chopin születésének 200. évfordulóján – kerül megrendezésre a Művészetek Palotájában. A nemzetközi együttműködéssel megvalósuló bicentenáriumi hangversenyen Lengyelország egyik legnevesebb zenei együttese, a Bydgoszczi Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara lép fel. Az est szólistája Szilasi Alex zongoraművész, aki a legújabb Pleyel-zongora megszólaltatásán keresztül helyezi új megvilágításba a chopini életmű számos előadói és zeneszerzői vonatkozását. A koncertet a DUNA TV és az MR3-Bartók Rádió élőben közvetíti.

Szintén tavasszal kerül még sor Paweł Kowalski, lengyel zongoraművész különleges szóló-zongoraestjére a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, valamint a Pécsi Tavaszi Fesztiválon a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében, Budapesten és Pécsett, 2010. március 29-én és 30-án.

A Chopin Év ideje alatt egyúttal több magyar zongoraművész repertoárján szerepelnek Chopin-koncertsorozatok. Balázs János fiatal magyar zongoraművész Chopin összes koncert-körúttal járja az országot, Szilasi Alex Chopin-zongoraestjei az MTA Dísztermében című sorozata pedig immár utolsó évéhez érkezett. Az MR3-Bartók Rádió a két nagyszabású zeneszerző – Fryderyk Chopin és Robert Schumann – tiszteletére indított egész éven át tartó hangversenysorozatot az MR Márványtermében több kiváló magyar, illetve két lengyel zongoraművész közreműködésével. A sorozat keretében június 21-én Wojciech Waleczek, október 11-én pedig Piotr Banasik koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A koncerteket az MR3-Bartók Rádió élő, egyenes adásban közvetíti.

A Nemzetközi Chopin Év magyarországi programsorozatának zárókoncertjeként az 1984-ben megalakult világhírű Sinfonia Varsovia ad koncertet a Művészetek Palotájában, 2010. december 12-én. A műsorban a közelgő Liszt Év alkalmából Chopin és Liszt művei egyaránt szerepelnek.

[2010.02.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Zártosztállyá változott a Barba Negra - képekben
Szombaton mutatta be a 25 éves Hooligans a...

Megnéztük: Republic koncert a Barba Negrában - képekkel
Jégeső és égzengés harangozta be...

Megnéztük: Tankcsapda, az első évtized dalai a Budapest Parkban - képekkel
Ilyen volt a Kowalsky meg a Vega koncertje a Budapest Parkban - Képekben
Szórakoztat és tanít a Puskás című musical - képekben
beszámolók még