2020. június 2. | kedd | Kármen, Anita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 
Kapcsolódó cikkek
30 Seconds To Mars, Fear Factory: újabb nevekkel bővült a Sziget
Sziget Fesztivál 2010: Faithless, Muse, Paradise Lost, Iron Maiden, Gorillaz
A UB40 még mindig olyan, amilyennek megszerettük
Batta Dem 2010: három nap Pécsett a reggae szerelmeseinek
Eladni könnyű lesz: K’naan - Troubadour 
Jamaica közel van: Irie Maffia a Balaton Sound 4. napján
Jövőre még több Marley testvért akarunk a Szigetre! - roots, rock és reggae a Világzenén
Legendák és világsztárok a két napos Stargarden Fesztiválon
PASO a slágerlista élén - beszélgetés KRSA-val
Szomorú évforduló: Bob Marley-ra emlékezünk
Vége! A Szigeten búcsúzik a Kispál és a Borz
Zenével harcolnak a korcs világ ellen - interjú a Green Synapsissal
Kapcsolatok
Aggrolites
Bob Marley & The Wailers
Cseh Tamás
KRSA (Lord Panamo)
Ladánybene 27
Pannónia Allstars Ska Orchestra (P.A.S.O., PASO)
The Skatalites
UB40
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál 2010
[2010. augusztus 11. - 16. ]

Sziget 2010: Cseh Tamás és a reggae

A Sziget nulladik napján idén egyszerre emlékeznek meg Cseh Tamásról a Világzene színpadon és ünneplik a reggae-t a Nagyszínpadon olyan előadókkal, mint a The Wailers és az UB40. A számos újítás között idén már a szigetlátogatók mobillal is tudnak - percalapon - belépőt fizetni a Szigetre.

Két megakoncerttel jelentkezik a Sziget a már hagyományos „nulladik” napon, azaz idén augusztus 10-én. A Nagyszínpadon a jamaicai zenék fiesztája, a Reggae-Ska Ünnep – Bob Marley születésének 65. jubileumát ünnepelve - zajlik majd, a műfaj itthoni alapvetéseivel és nemzetközi sztárokkal. A Világzenei Nagyszínpadon pedig a hazai világ-, és rock zenei színtér legrangosabb képviselői Cseh Tamás emléke előtt tisztelegnek, felidézve a tavaly elhunyt dalnok életművének legjelesebb állomásait.

A Reggae-Ska Ünnep 14-órától a Cseh Tamás emlékkoncert 18 órától kezdődik majd. Mindkét koncert – csak úgy mint a mínusz egyedik napi Kispál búcsú – az ottalvós hetijegyeseknek ajándék, különben pedig félárú, azaz 6.000 forintos napijeggyel élvezhető.

Hatvanöt éve született minden idők legnagyobb reggae zenésze, Bob Marley, aki világhírűvé tette a reggae műfajt. Ennek apropóján, a születésnapot ünnepelve a Sziget is Reggae és Ska Ünnepeként szervez a fesztivál nulladik napján egy majd’ félnapos fiesztát, felvezetve azt a műfaj hazai képviselőivel kezdve egészen a neves nemzetközi fellépőkig.

Így a koradélután induló koncertet a hazai reggae alapvetése, az idén 25 éve örömzenélő Ladánybene 27, mely a magyarországi reggae-élet úttörőjeként írta be a nevét könnyűzenénkbe.

A Szigeten KRSA-val és a PASO Brass-szal kiegészülve vezetik fel a fieszta-hangulatot. Őket a színpadon a The Aggrolites követi. A Los Angeles-i csapat a soul, a punk-rock, a ska és a reggae ötvözetéből születő zenéjével hét éve tűnt fel, és azóta megállás nélkül nő a rajongótábora. Ennek a mocskos reggae-nek ugyanis nem lehet ellenállni, mert ez olyan, mintha egyszerre szólna a Clash és Otis Redding.

A Skatalites Jamaica függetlenné válása után, 1962-től afféle nemzeti tánczeneként robbant a ska, magába forrasztva a rhythm & blues, a dzsessz, az afrikai ritmusok és a calypso hagyományait. 2010-ben a Szigeten az eredeti felállásból négyen – Lester Sterling, Lloyd Knibb, Doreen Shaffer, Cedric Brooks – lesznek hallhatók.

És természetesen egy ilyen jeles koncertfolyamból kihagyhatatlan a The Wailers, a világ legismertebb reggae-intézménye, mely világszerte több mint kétszázötvenmillió albumot adott el. Igaz, még azon a néven, hogy Bob Marley & The Wailers…

1964-et írtunk, amikor Bob Marley és néhány haverja a nyugat-kingstoni Trenchtown gettóban zenekart alapított The Wailin’ Wailers néven. Miután Marley megnősült és az Egyesült Államokba költözött, a formáció pályafutása megszakadt, 67-ben azonban Marley újra összehozta a Wailerst. 1972-ben Chris Blackwell kiadója, az Island Records szerződtette őket, és ezzel egy olyan út vette kezdetét, amely a reggae-ben azóta is példátlan.

És bár a Wailers eredeti felállásából már csak a világ egyik legjobb reggae-basszusgitárosának tartott Aston „Family Man” Barrett játszik a zenekarban, a Wailers még mindig jönni, látni és győzni tud, s a legnagyobb slágereket a Szigetre is elhozza.

Megvan annak a maga súlya, hogy a hetvenes évek végi Angliában arról a – UB 40 nevű és számú – formanyomtatványról nevezte el magát egy multikulturális felállású társaság, amellyel a munkanélküli segélyért lehetett folyamodni.

Robin és Ali Campbell zenekarának a tagjai munkásszármazásúak voltak, de szerencsére úgy hozta a sors, hogy a segélyen kívül más választásuk is adódott: úgy döntöttek, hogy inkább zenekart alapítanak, gyerekkoruk óta tartó mániájuk, a reggae jegyében.

-sziget-

[2010.05.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Poplánycsapat zenekar [2020.05.31.]
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még
Otthoni játékok