2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A reméltnél is jobban sikerült a Magyar Dal Napja! - képekben
Hazai sztárparádéval kezdődött a 2008-as Sziget - képekkel
40 ezren ünnepelték a metált a Szigeten - képekben
COX helyett Digweed
Ingyen tequila és kujonság a Sziget első napján - képekben
Az ifjúság kék madara a Nagyszínpadon
Alanis Morissette allűrjei
Hangszeráradat a színpadokon - Sziget 2. nap
Anyázás egész este a Szigeten: itt járt a Sex Pistols
Képgalériák
Sziget 2008 - Copy Con
Sziget 2008 - Ky-Mani Marley
Sziget 2008 - Realistic Crew
Kapcsolatok
Realistic Crew
Ky-Mani Marley
Copy Con
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál - második nap
[2008. augusztus 14.
csütörtök ]

Jövőre még több Marley testvért akarunk a Szigetre! - roots, rock és reggae a Világzenén

A csütörtöki nap a Jamiroquai helyett inkább a Világzenei színpad fele vettük az irányt, hogy megnézhessük Ky-Mani Marley hogyan énekli az apja dalait. Meglepetés buli és pozitív hangulat a "legjobb szagú" koncerten.

Realistic Crew napfényben

A Sziget egy hete alatti több száz koncert közül mindig van olyan, amit nem jó helyre, vagy nem éppen a megfelelő időre tettek a szervezők. A csütörtöki nap legnagyobb megrázkódtatása, hogy a Realistic Crew fellépését nem a belül sötét és egyébként hatalmas Wan2 sátorba szervezték, hanem a szerencsétlen Mr2 színpadhoz valami kis tisztásra, fák közé. Ráadásul fényes nappal, 40 fokba, egy kezdő indie csapat (Jacked) és magyar ragga-király Copy Con közé.

Copy Con fellépés képekben

A Realistic Crew zenéje nem a könnyen emészthető kategóriába sorolható, nem olyan muzsika ez, amire önfeledten, hatalmas mosollyal az arcukon táncolnak a fiatalok, hanem inkább beülős, hallgatós, gondolkodós. Ehhez pedig pocsék helyszín egy olyan színpad, amire alig fér el a zenekar, vagy aminek a hangját 15 méterre távolabb már szinte nem is lehet hallani.

Ehhez a helyzethez persze alkalmazkodni kell, de nálam így már nagyban vesztett az értékéből a produkció. Erről persze nem a csapat tehet: ők kiálltak és nyomtak egy erős fél órás műsort, persze nem nagyon erőltették meg magukat. Lazára vették és így már elvesztette a jelentőségét, hogy mikor mi szól éppen és miért is....

A lemezhez képest a koncerten elhangzó számok összeszedettebbnek hatottak, kevés kísérlet és improvizáció, több kiszámíthatóság. Sajnos ez most inkább csalódás volt, majd legközelebb valami erre alkalmasabb helyen és időben talán sikerül az igazi Realistic Crew-t megnézni.

Realistic Crew képekben


Az MR2 színpadra vártuk Copy Cont és csapatát, a Freedom Fighters-t is. Ők már jobban ideillenek, a koncert kezdetére meg is telik a nem túl nagy tér a színpad előtt. Az első sorokban rendkívül pörgés és húzós buli egyre hátrább vándorolva a tömegben fokozatosan veszít a varázsából. Érlelődik a gondoloat: az Mr2 színpad kevésbé alkalmas igazi koncertek lebonyolítására.

Ky-Mani Marley a Világzenén

A világzenei nagyszínpadon azonban lehet jó koncerteket találni, így volt ez a csütörtöki napon is: a Jamiroquai-al egy időben kezdődött ugyanis Ky-Mani Marley koncertje. A Marley gyerekek közül sokan élnek meg abból, hogy az apjuk mesterségét űzik, vagyis igazi reggae zenészek. Hogy teljesen őszinte legyek közülük éppen Ky-Mani volt az, akiből a legkevesebbet néztem ki: A Stephen-Ziggy-Damian-Ky-Mani négyesből az ő lemez tetszett legkevésbé. Szóval a fellépésétől sem vártam többet, mint egy sima reggae koncerttől, ahol nagy részben Bob Marley számokat fognak énekelni.

De ennél sokkal jobban sült el az egész: a banda időben kezdett, ráadásul egészen nagy lendülettel. A saját számok mellett - amelyek az utolsó két lemezen, a Many more roads-on és a Radion megtalálhatóak - nem maradhattak ki az ismert Marley slágerek sem, mint a No Woman No Cry, a So Much Trouble, a Jammin, a I Shot The Sheriff. Nagyjából fele-fele arányban énekelt saját dalt, illetve feldolgozást, éppen ezért eléggé változatos volt a repertoár, ami a reggae-vel kevert műfajokat illeti. A feldolgozások inkább a roots felé húztak, míg a saját szerzeményeken érezhető volt a hip hop és r'n'b beütés. A vége felé pedig még a rockos hangzásba is belekóstoltak.

A koncertnek több különleges pillanata is volt: a halott apjának írt dal, a Hailie I, a Hustler, de felejthetetlen volt a Jammin előadása vagy amikor a One Love-ot énekelte. A pár számos ráadás között hallhattuk a Turn Your Lights Down Low-t és a Rebel Music-ot, majd lementek egy kicsit "melegíteni" (ekkor sokan már el is indultak, mivel úgy tűnt ,hogy vége a koncertnek), aztán még egy negyed órát játszották, befejezésnek pedig jött a Roots Rock Reggae.

Összességében tehát a következő jelzőkkel illetném a koncertet: kihagyhatatlan, felejthetetlen, őrületes, meghatározó....stb, aki nem volt ott bánhatja. És sokan bánhatják is, hiszen feltűnően kevesen voltak a Világzenei Nagyszínpad előtt ebben a két órában. A teljesen lazán álldogáló tömeg még a keverőpultig sem ért el. Ráadásul a csütörtöki napon több, mint 65 ezren voltak a Szigeten, ehhez képest rendkívül sokan kihagyták ezt a koncertet.

Ky-Mani Marley a Szigeten



-nagyM-

[2008.08.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még