Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 20. | szerda | Aladár, Álmos nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
A kevesebb érdeklődő ellenére lesz Rock Aréna3
Kiderült ki lesz a Rockaréna2 külföldi sztárvendége!
Mi történt június 20-án? - a nap gondolatával
Minden fronton sikeres a magyar rockzene egyik nagy alakja
Mindhalálig rock & roll-lal búcsúzott a második Rockaréna - képekben
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Takáts Tamás

Boldog születésnapot Takács Tamás!

A mai nap különösen emlékezetes Takács Tamás életében, hiszen június 20-án látta meg először a napvilágot. 53. születésnapján most a Zene.hu is köszönti egy összeállítással.

A zenész 1957. június 20-án született. Már gyermekkorában is fontos volt a zene, számos nagy kedvence volt: Charlie Parker, Dizzi Gillespine, Ella Fritzgerald, Nat King Cole. Általános iskolában felfedezte a Beatles, Jimi Hendrix, a Cream és a Led Zeppelin zenéjét. Középiskolában a Mahavisna Orkestra tette a legnagyobb hatást zenei érdeklődésére, kiegészítve a Jethro Tull, a Genesis és a Yes iránti rajongásával.

Ekkor még Paul McCartney-t tartotta a legjobb popzenésznek, de egy 1977-ben látott koncertfilm hatására érdeklődése a Rolling Stones munkássága felé fordul. Bartók Béla az egyetlen magyar zenei fogalom, akinek a Kékszakállú herceg, a Csodálatos Mandarin és a Fából faragott királyfi című műveit az Operában látta 10 évesen, mely Bartók iránti odaadó rajongást szül.

Sportos kisfiú volt

6 éves korától igazolt versenyző volt a Ferencvárosi Torna Klubban úszóként, később vízilabdásként. A futballt ellenben nagyon nem kedveli. 2 évig evezett a Csepel S.C.-ben. Dolgozott textiliparban, gépkezelőként, figuránsként a Geodéziai Vállalatnál, az MTV sportosztályán felvétel vezetőként. Egyszer tetőfedő felmérőként dolgozott egy téeszben.

Első magyar koncert élményeit egy rövid Bem rakparti Mini klub tagság során szerezte meg, majd a Marczibányi téri Interbrass Clubban újra megcsapta a zene szele, mígnem a Siryus együttes fanatikus rajongói között állapodott meg.

Hivatásosként zenél 1977 óta (Oszk, majd ORI vizsga). Fölfedezte a Blues elementáris erejű zenei kifejezésmódját a Zeppelin mellett újra hallgatni kezdte Muddy Waters, John Lee Hooker, BB King régi lemezeit. Az egyedüli zene amit mindig rosszul viselt, “a gépzene a Kraftverktől kezdve Jean Michael Jarre-on keresztül egészen a ma divatos acid-haus-techno bárgyú Computer zenékig, melyektől fölfordul a gyomrom.“

Korai zenekarai Fáraó, Teneagger valamint Forma 1 névre hallgattak, '77- ben ez utóbbival OSZK, majd ORI vizsgázik. Közben alkalmi jazz együttesekkel is fellép: Dresh Mihály, Lakatos Antal, Vasvári Pál, Pálvölgyi Géza, a később USA -ban lemezeket készítő Gárdonyi Laci társaságában.

A Karthago-ban

1979-ben felvették a Karthago-ba. Első kislemezük ugyan ebben az évben jelent meg Apáink útján címmel, ez volt egyben az első stúdió felvétele is.

1985-ben a Karthago föloszlott, és Som Lajos Senatorában folytatta karierjét. Ez az együttes is föloszlik így egy rövid időszakban az efZámbo Happy Dead Band-ben percussionozik és vokálozik, mígnem az East együttes meg nem hívta először vendégként, majd állandó énekesnek. Itt is készített néhány nagylemezt Teneagger kori zenésztársaival, Dorozsmai Péterrel és Pálvölgyi Gézával, valamint olyan gitárosokkal, mint Varga János, Karácsony János, Mohai Tamás, Tátrai Tibor, Maróthy Gyuri valamint a zenekarvezető Móczán Péter.

1982-ben megnősült, ám házassága nem tartott sokáig, ugyanis 1986-ban elvált.

Az első saját zenekar

1989 végén alakította meg régi barátjával, Gál Gáborral első saját zenekarát, a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et. Ebben a korszakban találkozott, – főleg előzenekarként – olyan legendás előadókkal, mint John Mayall, Erick Burdon, Joe Cocker, James Brown, Brian May, az azóta elhunyt Cozzy Powel és a Champion Jack Pupre valamint Tina Turner és Sam Brawn (még az EAST-tel).

Takáts Tamás, mindig szakított időt kirándulásokra más műfajokba. Szívesen vesz részt népzenei (Méta, Kormorán), jazz (Fritz Jazz Band, Free Jazz Band) és revival produkciókban (John Lennon, Frank Zappa, Doors és Radics Béla emlékzenekar). Az 1990-es években Debrecenben még klasszikus zenei koncerten (Ramirez: Kreol mise) is aratott sikereket. Sokszínű pályafutása során azonban mindig vigyázott, hogy neve a minőségi zenével forrjon össze.

1994-ben születik első gyermeke, Máté, akit 1995-ben Marci követi. Ebben az évben a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et választja a Rolling Stones budapesti előzenekarának - első nem angol anyanyelvű zenekarként. 1996-ban harmadik gyermeke születik: Luca.
A Karthago 1997-ben teltházas Budapest sportcsarnoki fellépéssel tért vissza.

1999-ben jelent meg, a Megöl a vágy című nagylemezük, melyen próbálták visszahozni a kezdeti kissé nyers hangzást. 2000-ben ünnepelték 10 éves fennállásukat. A születésnapot koncerttel és egy Best Of albummal tették emlékezetessé.

Takács Tamás zenei pályája előtt mindenki meghajtja fejét, ezt teszi most a Zene.hu is, és nagyon boldog születésnapot kíván a zenésznek! Isten étesse sokáig!

– zene.hu –

[2010.06.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Rendhagyó módon...

Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
Egy szilveszteri éjen át a Kowalsky meg a Vegával
Megható módon búcsúzott az ünnepektől a Neoton Família Sztárjai 
beszámolók még
cdbolt.lap.hu
koncert.lap.hu