Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. február 27. | csütörtök | Ákos, Bátor nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Szabadon engedtük, ami jött..." - Fókatelep interjú
Bobár Zoltán: "Nekem a Napra jelenti az elsőt"
Álom-rock és cigánytangó - Újdonság a Fókateleptől
Dániában zenélt a Fókatelep
Elkészült a Napra új lemeze
Május közepén mutatja be első lemezét a Fókatelep
Radnóti gitárral keverve
Kapcsolatok
Fókatelep
Napra
Szabó Balázs Band
Kapcsolódó események
Napra, Szabó Balázs Band, Fókatelep
[2010. október 7.
csütörtök 20:00]

Három koncert a folk, a rock, a pop és a világzene határán

A Napra, a Fókatelep és a Szabó Balázs Band a magyarországi world music „újhullámának” kiemelkedő, markáns és egyéni hangvételű együttese. Most egy este alatt mutatják be az A38 Hajón, micsoda potenciál rejlik még mindig a magyar és balkáni népzene, illetve a rock, a funk és a pszichedélia elegyítésében.

A világzenét játszó Napra zenekar 2004 őszén alakult Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet nem autentikus formában adnak elő, hanem korunk kultúrájában értelmezik újra, modernkori hangzásba ültetik át. Ehhez persze szükséges, hogy a tagok széleskörű ismeretekkel rendelkezzenek, és otthonosan mozogjanak a térség zenei világában, és annak jellegzetes stíluselemeit könnyedén tudják alkalmazni bármilyen zenei szituációban. A zenekar tagjai korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert és sikerrel szerepelt együttesekben játszottak. Kiemelkedő hangszeres tudásuk, virtuozitásuk, lendületes előadásmódjuk teszi zenéjüket sajátos erejűvé. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek – dob, basszusgitár, gitár – a népiekkel: hegedűvel, brácsával, tangóharmonikával együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt.

A Napra már alakulásakor kiemelt figyelmet kapott, és az első lemez be is teljesítette a várakozásokat. A Jaj, a világ! Hatalmas sikert aratott, és elnyerte a legjobb világzenei albumnak járó Fonogram-díjat. A különleges hangszerelés, az ex-Barbarós Both Miklós egyedi világa és gitárjátéka a world music-etalon Songlines magazinban is elismerő méltatást kapott.

Both Miklós a zenekar közreműködésével készítette el Radnóti című albumát, ami egyedülálló pillanata volt a magyarországi világzenének és vers-megzenésítésnek. Ezt a lemezt követte a második Napra-album, ami már végképp egy kiforrott együttest mutatott, és bebizonyította: a Naprának ott a helye a legnagyobbak között, és a mág mindig nagyon fiatal zenekar hatása valóba korszakos.


A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult a legendás magyar trance-rock zenekar, a Korai Öröm tagjainak rendszeres jam session-jei alapján. Oláh Annamária énekesnő csatlakozásával a kezdeti, instrumentális darabok fokozatosan nyerték el mostani dalformájukat, s a zenekar improvizálós, belassult, ambient-sátras („fókatelep”) szabadcsapatból markáns, pszichedelikus folk- rock együttessé alakult. A kezdeti kis klubkoncertek után a zenekarnak egyre nagyobb, rangosabb helyszíneken nyílt módja a bizonyításra. Így többek között sikeres koncertet adott több vidéki nagyvárosban, vagy pl. a budapesti Szépművészeti Múzeum Hundertwasser kiállításának zárónapján is.

Első lemezén a zenekar elsősorban a magyar, de olykor bolgár, francia, vagy akár indiai nép-és műdalok világába kalauzol minket, energikusan, rockosan előadott zenei formákkal kísérve. A Fókatelep, bár zeneileg több, látszólag egymástól távol álló stílusból is merít, (népdal, sanzon, metál, elektronika) egyik mellett sem kötelezi el magát, inkább ezek sajátos keveréke alakítja, határozza meg a sajátos „fóka-soundot”.

A Szabó Balázs Bandet az egykori, nagyon szép reményekkel indult, de sajnálatosan korán feloszlott Suhancos multiinstrumentalista frontembere, Szabó Balázs alapította. A hattagú zenekar (melyben a sokoldalú alapító önmagában kiad egy teljes együttest) a Suhancostól megszokott utat folytatja tovább: magyar népzenei elemek ötvöződnek funkos-dzsesszes-elektronikus megoldásokkal. A magyar fúziós folk-rock legszebb hagyományait folytató SZBB egyik első koncertjére éppen az A38 Hajón került sor tavaly decemberben.

Azóta elkészült az első nagylemez, Megcsalogató címmel: vad tempó, a Kerekes Band által kitaposott ösvényt követő viharos etnofunk szerzemények, fantasztikus slágerérzékenység... A Szabó Balázs Band zenéje a legjobb értelemben vett folk-pop, csattogós funkyval, áradó vonósokkal és némi, a frontemberre igazán jellemző átszellemült pszichedéliával.

-a38-

[2010.10.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Behringer XENYX QX 1204USB keverő egyéb [2020.02.26.]
Behringer XENYX QX1204 USB hangosítás/cucc [2020.02.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Legolvasottabb cikkek

koncert.lap.hu

Kowalsky meg a Vega az Arénában - képekben
Február 15-én 15 ezer ember volt kíváncsi a...

Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Ilyen szerelem illik a...

cdbolt.lap.hu
Slipknot 2020: Az összeszedetlenség is belefért Coreyéknak
Megnéztük ABBA Tribute Showt az Akvárium Klubban - képekkel
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Ilyen volt a Tankcsapda Szilveszter - képes beszámoló
beszámolók még