2020. augusztus 12. | szerda | Klára nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Savas ajánló a feladónak - megjelent az új Fish! lemez 
Gitármatuzsálemek, élő koncertek és dj-k a Hangfoglaláson
Húsz évét az Arénában ünnepli a Quimby, nem csak múltidézéssel 
Költözik a Zöld Pardon? 
Polifónia utoljára: vagabund dzsessz és elektropop a Hajón
Zongoristát és basszusgitárost cserélt a Belmondo
Kapcsolatok
Tudósok
Kapcsolódó események
20 éves az újvidéki emigráció
[2011. október 2.
vasárnap 18:00]

20 éves az újvidéki emigráció - egynapos fesztivál az A38-on

Egynapos fesztivál kiállítással, koncertekkel, filmekkel, beszélgetéssel. Közreműködik: a Tudósok zenekar, Laslo Ratgeber and His Magnificent City Rebels, Lévai Balázs, efZámbó István és sokan mások.

1991-ben tört ki a jugoszláv háború, amelyben ártatlan emberek százezrei lettek lemészárolva, vagy kényszerültek elmenekülni otthonaikból. Az újvidékiek is ekkortájt kényszerültek eldönteni, hogy mennek vagy maradnak. Az A38 Hajó egynapos művészeti fesztivál keretében ad ízelítőt azoknak az alkotóknak a tevékenységéből, akik ma a magyarországi közélet és kultúra sajátos szegmensét képviselik.

Az est délután hat órakor képzőművészeti kiállítással nyit az A38 Hajó kiállítótermében. Vajdasági alkotók, Bada Dada, Baráth Ferenc, drMáriás, Dudás Szabolcs, Igor Lazin, Kerekes László, Kis Endre, Markulik Balázs, Slavko Matković és Szombathy Bálint műveiből láthatunk válogatást. Az erőteljes hangvétel, a harsány képi világ és a mondanivaló töménysége egyaránt jellemző valamennyi kiállító művészre, akik közül Bada Dada, Kerekes László és Slavko Matković nem érhették meg a kiállítás létrejöttét.

A tárlatot Lévai Balázs nyitja meg, majd bemutatja Rátgéber Lászlóról és drMáriásról, az egykori padtársakról az újvidéki iskolájukban készített filmjét. Ezt követően Czabán György Kelet-európai zombi című filmje lesz látható, amelyben archív-felvételek felhasználásával és számos érintettel készített beszélgetésén keresztül rajzolódik ki az utóbbi bő két évtized hozadéka a Tudósok zenekar történetére felfűzve.

Az est zenei részében Rátgéber László először lép színpadra saját zenekarával, a Laslo Ratgeber with his Magnificent City Rebels nevű formációval. A világhírű kosárlabda-edzőnek már a nyolcvanas években is volt zenekara, a Doktor Zhivago Dark Stars, amellyel többek között az egykori Egyetemi Színpadon is fellépett nagy sikerrel, majd több évnyi szünet után a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekarok koncertjein lépett fel ismét sokezres közönség előtt. Éneke a Kiscsillag együttes lemezein is hallható, s hamarosan megjelenő új lemezükön is szerepel majd szerzeménye.

Ezt követően lép színpadra a Tudósok együttes, amely az elmúlt huszonöt év során rengeteg koncertet adott világszerte, amelyek közül számosat még a háború sújtotta Jugoszlávia területén. Azóta is rendszeresen fellépnek az utódállamokban, legfőképpen Szerbiában és Szlovéniában. Legújabb lemezükön hallható ars poeticájukként a Bevándorló Blues, valamint történetük, amely szervesen kötődik a háborúhoz és a rendszerváltás utáni korhoz a Nem élhetek Milosevic nélkül című kötetben olvasható. Ebben szerzője, drMáriás leírja azt az október elsejéről másodikára virradó éjszakát is, amelyen 20 éve átjött a határon.

Az est kollektív zenei ünneplésben ér majd véget, ahol számos meglepetésvendég mellett fellép a Bizottság együttes kiváló billentyűse, efZámbó István is, aki a Tudósok együttes tagjait barátként, képzőművészként és zenészként egyaránt a kezdetektől fogva támogatta.
 

[2011.09.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
énekest keresünk zenész » énekes/énekesnő/vokalista [2020.08.01.]
Meyer 7M altszaxofon fúvóka zenész » fafúvós [2020.07.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Képes beszámoló - AKÁRKI - moralitás-játék a Dóm téren
Bodolay Géza rendezésében 2020....

Megnéztük az Emelet buliját - képes beszámoló
Az ΞMΞLΞT idei első koncertjét a Barba...

Duett koncert Tompos Kátyával és Dolhai Attilával
Musical koncert a Madách Színház tetőteraszán - képekben
Musical sztárok a szabad ég alatt - képekben
Színház, szerelem és József és a színes szélesvásznú álomkabát! - képekben
Az Animal Cannibals volt a dekk első fellépője - képekben
beszámolók még