Alensa: 35% TopVue termékekre
2021. január 22. | péntek | Vince, Artúr nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bravó Flóra! - beszámoló Tandi Flóra szegedi koncertjéről
Tandi Flora. Miért nem hallottunk róla eddig?
Jazzkívánságműsor: A kérések hetven százaléka ballada, szomorú, vagy szerelmes dal 
Megjelent az új No Doubt-lemez 
Warrior: új Kesha album decemberben 
A magyar énekesnő útja a francia könnyűzenei piacra - Tandi Flora villáminterjú
Kapcsolatok
Tandi Flora
Kapcsolódó események
Dalok a zongora mellől - Tandi Flóra koncertje
[2012. október 24.
szerda 19:00]

Tandi Flóra, egy igazi mademoiselle - interjú!

Tandi Flóra énekesnő még csak első albumán dolgozik, de azt máris jó célra kívánja fordítani, az Egészség Hídja Egyesületet, a mellrákellenes küzdelmet támogatja vele. A 24 éves szegedi lány tehetséges, céltudatos, szorgalmas és rendkívül pozitív természetű. Az általa képviselt stílusról, zenei irányról, terveiről beszélgettünk. 

- Mióta foglalkozol az énekléssel?
- Hat éves korom óta tanulok zenét, kezdetben zongoráztam, és ez a tízedik éve, hogy magánénekórákra járok. Klasszikus hangképzést tanulok, ami szerintem elengedhetetlen technika, ha valaki az énekesi pályát választja.

- De nem operaénekesnek készülsz.
- Nem, de ez nem zárja ki, hogy egy-egy koncerten elénekeljek egy klasszikus dalt, vagy áriát. Lara Fabian, aki személyes példaképem is, hasonlóan építi fel a koncertprogramjait.

- Hogyan definiálnád az általad képviselt stílust?
- Ez a műfaj a ’nouvelle chanson’ nevet viseli, ami egy crossover stílus, tehát két különböző zenei területet társít egymással. Esetemben a klasszikus sanzont és a könnyűzenét. Azért szerettem bele, mert rengeteg érzelem van a dalokban, gyönyörű íveket lehet énekelni, de van, hogy a kevesebb több és egy szál zongora-vagy gitárkíséret mellett olyan pianokat kell megszólaltatni, ami csodálatosan meghitt hangulatot képes teremteni. Mindezt leginkább francia nyelven.

- Készülő lemezeden is ilyen dalokkal találkozhatunk? Franciául énekelsz?
- A lemezen sok feldolgozás és saját dal is helyet kap magyar, angol és természetesen francia nyelven. Készül olyan duett is, mely magyar-francia, kétnyelvű dal. Nagyon izgalmas, szerettem rajta dolgozni.

- Miért pont a mellrák ellenes harcot kívánod propagálni az albummal?
- Teréz anya mondta egyszer, hogy majd akkor megy el tüntetésre, ha nem valami ellen, hanem valami mellett kell kiállnia. Úgyhogy inkább fogalmazzunk úgy, hogy az egészségért támogatom az egyesületet a lemezzel. Az indíttatás pedig abszolút személyes okokból ered, a családomban volt mellrákos megbetegedés és magam is átestem egy műtéten, de hála az égnek jóindulatú volt az elváltozás. Azóta kiemeltem kezelem a mellrák gyógyíthatóságának fontosságát.

- Kikkel énekelsz az albumon?
- Miklósa Erikával, Feke Pállal, Puskás Petivel, Kocsis Dénessel, Demeter Lászlóval, Molnár Gáborral, és a francia David Ban-nal.

- Miklósa Erikával közös koncertre is készülsz. Mit tudhatunk erről? Honnan az ismeretség?
- Három éve ismerkedtünk meg, ami mára nagyon szoros kapoccsá erősödött. Egy meghallgatására mentem el, de ott sem csak klasszikus művel készültem, egy francia Celine Dion dalt is énekeltem. Sorsszerűnek érzem azt a találkozást, Erika sokat formált rajtam az évek alatt mind hangilag, mind személyiségemben. A koncerten fogja először hallani a közönség azt a közös duettünket, mely a lemezen is hallható lesz.

- Mikor lesz pontosan a koncert? Kiknek ajánlod?
- Október 24-én, Szegeden, az IH Rendezvényközpontban kerül megrendezésre. Ez lesz a negyedik koncertem az Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül, és nagy öröm, és megtiszteltetés, hogy idén Erika lesz a vendégem. A közönségem nem lehet életkor szerint meghatározni, általában azok az érdeklődők jönnek el, akik zenében igényesek, szeretik a szépet és észreveszik az értéket. Jellemző, hogy családok jönnek a gyermekeikkel, mert egy élményt adó koncert is lehet a nevelés része, ezzel is formálják gyerekeik még kialakulóban lévő ízlésvilágát. Emlékszem, mikor általános iskola alsó tagozatban kitűnő bizonyítványunk lett a nővéremmel, a szüleink mindig elvittek bennünket egy könnyedebb hangversenyre, vagy vásároltak nekünk klasszikus zenei kazettát. Persze, ahogy cseperedtünk, mi is rákaptunk a könnyűzenére, de fontosnak tartom, és hálás vagyok érte, hogy megtanultuk felismerni, számunkra mi érték és mi nem az.

- Mik a távlati terveid? Mi a cél?
- Terveim persze vannak, de inkább annak a híve vagyok, hogy éljük meg a jelen örömeit, hiszen ha mindig egy célt hajszolunk, nem tudjuk élvezni a mindennapok derűjét. De ha azt kérdezed, mit csinál Flóra mondjuk 10 év múlva, akkor egy csodálatos európai turnén van nagyon szép repertoárral és egy remek zenekarral.

[2012.09.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

"Legdrágább nyájas olvasó!" - A Bridgerton család - Filmajánló
Ha a megszólításomat...beszámolók még