2022. augusztus 10. | szerda | Lörinc nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az új lemezén dolgozik Plazmabeat 
Lelkünk könyvei - az új Plazmabeat-album előhírnöke
Érdekes dal a Plazmabeattől - megérkezett a Ráncok
Bájos hang, érzéki dal, csodás klip: Keresem a szavakat
Kitartóak voltak! A Plazmabeat megcsinálta
Érdemes megnézni! Plazmabeat - Bárcsak ott lehettem volna
Kapcsolatok
Plazmabeat

Plazmabeat - Időutazás a 80-90-es évek szintipop világába!

Talán nem kell ecsetelni, hogy manapság mekkora számban tűnnek fel és tűnnek el a hazai zenei együttesek, dj-k, producerek és egyéb zenei formációk.

Ma már az is nagy dolognak számít, ha egy-egy produkció megél 2-3 számot.

Ugyanez nem mondható el a Plazmabeat együttesről, hiszen az electro/szinti pop-ban utazó szombathelyi csapat legújabb lemeze jelent meg nemrégiben, egész pontosan a mikulás hozta, hiszen december 06-án a reggeli órákban érkezett.

Nos igen, ez már a második album, legalábbis a tracklist erről árulkodik, hiszen 10 tétel kapott rajt helyet.

A csapat nem titkolt célja a szinti pop felélesztése illetve a közönség felébresztése, hogy igen, volt anno egy ilyen műfaj is, amit igazán kár volna eltemetni.

Nyilván ez 2014-ben már nem szólhat arról, mint 20 évvel ezelőtt, de a stílus gyökerei az együttes számaiban egytől-egyig fellelhetőek. Sajnos a műfaj megtört, amikor a méltán sikeres Bonanza Banzai már úgy gondolta, nem folytatja tovább, így jó pár évet kellett várni ahhoz, hogy egy újabb generáció beérjen e műfaj hiteles képviseléséhez.

Valljuk be, nem nagyon éri meg olyanba fektetni - sem pénzt, sem időt, sem energiát – ami nem térül meg és bizony ez a zenei műfaj is ide tartozik.

Nem adták fel!

Na, de a Plazmabeat-nek látszólag ez nem szegte kedvét. Az elmúlt évek rá a bizonyíték, hiszen ahogy említettem, ez már a 2. album és nemrég megjelent már a banda 3. videó klipje is.

Erről is érdemes szót ejteni, hiszen az évek alatt, túlzás nélkül kijelenthető, hogy a csapat szépen feltornázta magát – ha nem is népszerűség terén, de látvány és hangzás tekintetében mindenképpen - a hazai pop zenekarok legnagyobbjai közé. Legutóbbi videó klipjük olyan mély tartalommal bír, látvány, zene és szöveg tekintetében is (az énekhangot most ne is említsük), hogy ezzel bizonyára bevésik magukat a hazai underground popzene nem létező történelem könyvébe.

Aki a 80-as és 90-es évek zenéin nőtt fel, igazi csemege lehet az új „Kábítószerelem” című albumuk.

A lemez nyitó száma - amely egy intro - kapásból felidézi (nekem) az összes régi film/sorozat sejtelmes hangulatát, amit akár egy Knight Rider, vagy éppen egy régi Karate Tigris filmben hallhattunk. Mindez meg van spékelve egy (számomra ismeretlen) filmből kölcsönzött párbeszéddel, amely még inkább filmessé teszi a bevezető atmoszféráját.

Az egész albumról elmondható, hogy egy időutazás részesei lehetünk, ahogy haladunk előre a számokon. Okosan el vannak szórva azok a kis hangulat vagy épp hangzás morzsák, amelyek akaratlanul is eszünkbe juttatnak egy kis Depeche Mode-ot (Keresem a szavakat), egy kis And One-t / Eurythmics-et (Ráncok), Yazzo-t (Változzak), Popular-t (Szerelmes dal) és még sorolhatnánk. Mondhatnám a 80-as évek disco slágereit is, hiszen egy-egy dal Fancy, Modern Talking, vagy éppen Zoltán Erika klasszikus számai hangulatába repít el, illetve vissza minket az időben (Ajándék, Változzak).

Aztán, hogy ez most koppintás vagy saját ötletek hiánya, döntse el a hallgató, de szerintem alighanem tisztelgés lehet az említett zenekarok illetve a stílus felé.

Na de, ki nem ismer fel egy-egy klasszikus Rockabilly dalt Fenyő Miklós számaiban elrejtve? Valljuk be ez tette őket teljessé és időtállóvá.

Nem mellesleg az említett dalok szövege egytől egyig komoly tartalommal bírnak, amelyek Niki erőteljes vagy éppen gyengéden csengő hangján akaratlanul is elvarázsolják a hallgatót.

A hangszerelésről is kell pár szót ejtenem, hiszen annak ellenére, hogy a lemez java 2014-ben íródott, nagyon ügyesen ötvözi a modern és régi hangzást egyaránt, de ezt is kellőképpen jól adagolva. Még mielőtt réginek éreznénk egy-egy adott dal hangulatát, máris egy újszerű pontján találjuk magunkat és éppen ez teszi különlegessé az albumot.

Összességében egy nagyon kiforrott zenei anyagot kapunk a pénzünkért.

Ja, nem, mert mindez teljesesen ingyenes, hiszen a korábbi séma szerint a Plazmabeat ezt is letölthetővé tette hivatalos weboldalán, amely honlap szintén magas színvonalat képvisel design és tartalom tekintetében egyaránt.

Aki élőben is részt venne a csapat által prezentált zenei időutazáson, megteheti, hiszen a Plazmabeat a szilvesztert Budapest egyik népszerű klubjának színpadán tölti, hogy az új albumot bemutassa a nagyérdeműnek.

Mit is mondhatnék zárásul? Azt mindenképpen, hogy példaértékű a zenekar kitartása és a elhivatottsága a „munkájuk” iránt, reméljük a lelkesedés nem fog csökkenni és még sok ilyen minőségi albumot fogunk kapni tőlük a jövőben!

Hajrá Plazmabeat!

A Plazmabeat honlapja.

Keresem a szavakat (official video 2014):

-wintage-

[2014.12.18.]

Megosztom:

Az új lemezén dolgozik Plazmabeat 
Az új lemezén dolgozik Plazmabeat 

A duónak tavaly ősszel jelent meg az előző albuma, de Greg és Niki...

Lelkünk könyvei - az új Plazmabeat-album előhírnöke
Lelkünk könyvei - az új Plazmabeat-album előhírnöke

A megújult szombathelyi electro/szinti-pop duó...


	Érdekes dal a Plazmabeattől - megérkezett a Ráncok
Érdekes dal a Plazmabeattől - megérkezett a Ráncok

A Plazmabeat nem lehet ismeretlen a zenerajongók...


	Bájos hang, érzéki dal, csodás klip: Keresem a szavakat
Bájos hang, érzéki dal, csodás klip: Keresem a szavakat

Diszkrét beharangozás után, 2014. október...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még