Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2018. november 21. | szerda | Olivér nevenapja
    koncert.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
Illényi Katica új lemezekkel jelentkezett! 
Ismét fantasztikus helyszínen lépett fel Illényi Katica
Jordániából a Vigadóba tangózik Illényi Katica
Nagy sikere volt Illényi Katica jubileumi koncertjének - képekben
Santa Baby - így énekli Illényi Katica
Újra varázsolt Illényi Katica - beszámoló
Képgalériák
Tango Classic koncert
Kapcsolatok
Illényi Katica

Illényi Katica tangózott a Vigadóban - ilyen volt a Tango Classic koncert

2017 október 21-én, a csodálatosan felújított Pesti Vigadóban adott koncertet Illényi Katica, Artisjus és Liszt-díjas hegedűművész, Magyarország Érdemes Művésze , a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja.

A koncert karmestere Rácz Márton volt, közreműködött az Anima Musicae Kamarazenekar.

Zongorán kísért Termes Rita a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Filmművészeti Egyetem adjunktusa.

Az előadás tematikája a kortárs és klasszikus zenei tangó volt. A XX. század tangó zeneművészetének olyan meghatározó és kiemelkedő művei hangzottak el, mint például Astor Piazzolla argentin zeneszerző Négy Évszak Buenos Airesben/ The Four Seasons of Buenos Aires című négy tételes műve. Piazzolla szerzeményei mellett  Jacob Gade, Angel Villoldo és Saul Cosentino világhírű darabját is hallhatta a közönség. Külön érdekessége a koncertnek, hogy magyar szerzők a tangó műfajában írt művei is megszólaltak, mint pl Kocsák Tibor Hófehérke c. balettjéhez írt tangója.

Az előadást nagy nemzetközi érdeklődés előzte meg és teltház előtt zajlott. Érkeztek vendégek Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Svájcból, Csehországból, Izraelből és még Taiföldről is vásároltak jegyet Illényi Katica és a műfaj rajongói.

Az előadást Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvívője nyitotta meg a zsúfolásig megtelt Díszteremben ( Ceremonial Hall).

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Illényi Katica a mai estét a tangó műfaja legrangosabb képviselői előtti tisztelgésnek szánta. Remekül illik ez a választás annak a művésznek az értékek iránt fogékony, érzékeny és gazdag zenei világához, aki már kisgyermekkorában csillogó tehetséget mutatott, s tizennégy évesen a Zeneakadémia Különleges Tehetségek osztályának növendéke lehetett. Mára Illényi Katica a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, külföldön is ünnepelt hegedűművész és kiváló énekes, aki a zeneművészetben elért sikereit és rangját a pályakezdő muzsikusok támogatására, a magyar zeneszerzők nemzetközi bemutatására és az igényes zene népszerűsítésére használja fel. Személyisége, finom nőiessége, színpadra termett lénye mély hatást gyakorol közönségére”  - mondta Juhász Judit.

Ezt követően Argentina Budapestre akreditált nagykövete, Maximiliano Gregorio-Cernadas úr mondott beszédet, melyben köszönetet mondott az érdeklődésért, amely hazája, Argentina zenéje iránt mutatkozik.

“A tangó nagyszerűségét számos zenei óriás bizonyította már, többek között Guidon Kremer, Yo Yo Ma, Daniel Barenboirn és Placido Domingo. Legnagyobb örömömre az egyik nagy kedvencemet, a tangót, úgy  fogjuk megtapasztalni, hogy egy olyan tehetséges, magasan képzett zenész tolmácsolja számunkra,  mint Illényi Katica” – mondta a nagykövet úr.

Illényi Katica ismét világszínvonalon tolmácsolta  az est valamennyi darabját. A koncert kiemelkedő élménye volt  Astor Piazzolla Négy Évszak Buenos Airesben ( The Four Seasons of Buenos Aires) című 4 tételes művének szenvedélyes interpretálása, amelyet csak letisztult, érett hegedűművészek képesek úgy megszólaltatni, hogy a technikai bravúrokon felülemelkedve az elmúlást és teremtést szimbolizáló, poklot és menyországot is megjáró négy évszak örök körforgását átélhessük és a szándékos disszonanciák feloldódjanak az újjászületés katarzisában.

Saul Cosentino – aki Astor Piazzola tanítványa majd jóbarátja lett - Sin Tu Mitad című dalát spanyol nyelven adta elő Illényi Katica, ‘melyet a szerző Buenos Aires-i otthonában élőben követhetett  az internet segítségével.

A koncertre készülés jegyében elkezdtem argentin tangó táncot tanulni. Megértettem, hogy miért olyan népszerű ez a stílus. A zenével szinte együtt úszik a test. Gyönyörű férfi-nő kapcsolódás. Alázat és szenvedély. Zenében és táncban is. ” – mondta Illényi Katica, hegedű és theremin művész.

Az előadás kiemelt célja volt a felnövekvő komolyzenei közönség nemzedéki utánpótlása, a hazai és nemzetközi kortárs zeneszerzők bemutatása, valamint a klasszikus zene megismertetésén keresztül a társadalom zenei műveltségéhez való hozzájárulás, a világ népei, így Magyarország és Argentina közötti kulturális kapcsolatok elmélyítése.

Ennek érdekében a koncertről tv felvétel készült, amelyet a hazai és nemzetközi televízió állomások térítésmentes sugárzásra megkapnak.

Indigomedia – Bartoldi Helena

[2017.11.06.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en


	Illényi Katica új lemezekkel jelentkezett! 
Illényi Katica új lemezekkel jelentkezett! 

Megjelent Illényi Katica és a Budapesti Vonósok Újévi...


	Jordániából a Vigadóba tangózik Illényi Katica
Jordániából a Vigadóba tangózik Illényi Katica

Illényi Katica – Magyarország Érdemes Művésze,...


	Santa Baby - így énekli Illényi Katica
Santa Baby - így énekli Illényi Katica

Jöjjön Santa Baby Illényi Katica előadásában.


	Újra varázsolt Illényi Katica - beszámoló
Újra varázsolt Illényi Katica - beszámoló

Illényi Katica sokoldalú tehetségével - hegedű - és...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2018.11.21.]
handpan tanítás szolgáltatás » oktatás [2018.11.20.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Legolvasottabb cikkek

Zene.lap.hu

Farkasok vették be a Barba Negrát - képek az Amaranthe és a Powerwolf koncertjéről
November...

Marót Vikiék indították el a győri óriáskereket
A kisalföldi megyeszékhely Európa...

Gálaműsor és díjeső a Magyar Operett Napján
A Barba Negrában zúzott a Hammerfall - képekben
István, a Király az Operettszínházban - Koppány, a sztár
beszámolók még