2022. május 16. | hétfő | Mózes, Botond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Aranylemez lett a Nyughatatlan harmadik albuma
A rock & roll nem egy tánc… és a rockabilly?
Jöhet egy kis populáris rockabilly, egy csipetnyi countryval?
Az NKA támogat, a közönség dönt
Kapcsolatok
A Nyughatatlan

Új lemezről kérdeztük a Nyughatatlan énekesét

A rockabilly-t játszó Nyughatatlan negyedik nagylemeze már kapható lesz a zenekar legközelebbi budapesti koncertjén, április 6-án a Mika Tivadar Mulatóban. A csapat debütáló albumán még Johnny Cash előtt tisztelgett különleges feldolgozás dalokkal, de a második, Jaj című korongon már megjelentek a saját, magyar nyelvű trackek is, amelyek egyfajta szintézisei az ’50-es évek ikonikus amerikai zenéinek és a magyaros, búval vigadó nótáknak. Majd 2016-ra egy egész lemeznyi új számmal örvendeztették meg a rajongóikat, a Földobom nevet viselő anyag tavaly arany lemezzé érett. A Nyughatatlan negyedik, Elszökött a nyár című, 10 dalt tartalmazó albuma a napokban jelent meg. Ennek kapcsán Kovács Kornéllal, a zenekar énekes-gitárosával beszélgettünk.

A rockabilly műfaj egyik népszerű hazai képviselői vagytok. Miről énekel ma egy magyar rockabilly zenekar?
Nincsenek stílusbeli korlátjaink, és igyekszem elkerülni a közhelyeket. Tehát nem énekelünk börtönökről, mint Johnny Cash, vagy rockabilly bulikról. Ezeket azokban a feldolgozásokban említjük, amiket szeretünk. Az új lemez témái dalonként változóak. Az elmúlt két év történéseit dolgozzák fel, főleg személyes élményekből táplálkoznak.

A második és harmadik lemezeteken több magyaros dal is található, mint a Jaj, vagy A cigány dal. Az új albumon ezekhez hasonló számot nem találtam. Ez tudatos döntés volt?
Nem volt tudatos döntés. Született egy ilyen dal, de végül nem került fel a lemezre. A szöveggel nem voltunk megelégedve teljesen, ezért félre tettük. Viszont van néhány rockosabbnak mondható szám az új albumon.

A lemezen 6 magyar és 4 angol nyelvű szám található. Ki a dalok szerzője?A „tied vagyok minden nap” című számot Arany-Csató Dórival közösen írtuk. A Running Car, egy nagyon régi Kornélkül dal, aminek a szövegét Vertse Zita szerezte, ezt Hajdu Bianka énekli. A Love Is In The Air és Throw The Dice szövegének megírásában Hajdu Bianka, és Pintér Zsolt (Ferenczi György és a Rackajam) segített. A maradék 7 számot egyedül szereztem.

Van kedvenc dalod/dalotok az új albumról?Az Elszökött a nyár a nagybőgősünk, Petrovits Attila favoritja. A Falunap című dal is nagy kedvencünk, főleg a szövegvilága miatt. Boda Nóra hegedülte fel ezt a lemezt, ő két éve koncertezik velünk, neki a Találj meg a kedvence, amit Hajdu Bianka énekel - ez az egyetlen lassú dal az albumon.

 A friss album egyik trackje, a „Tied vagyok minden nap” már tavaly nyáron elérhető volt a közönségnek, sőt, videoklip is készült belőle. Hogyhogy ennyire hamar előrukkoltatok vele, jóval a lemezmegjelenés előtt?Azért vettük fel időben és forgattunk klipet, mert akkor már tudtuk, hogy Dóri – anyai teendői miatt - egy darabig nem fog velünk koncertezni. Így azt gondoltuk, hogy a közönségnek jól esne egy olyan videó, amiben még Dóri is szerepel.

Melyik dalra terveztek mostanában klipet?
Szeretnék egy ütős videót a Falunap című számra. Úgy képzeltem el, hogy egy képregénnyel mutatnám be sztorit.  

Ha jól értesültem, a mostani turnéban Dóra is visszatér veletek a színpadra - ez egyszeri alkalom, vagy tartósabban is láthatja/hallhatja majd őt a közönség?
A debreceni koncertünkön Dóri is fellépett velünk. Tavaly nyáron született meg a kisfia, Debrecenben élnek a férjével, így nehezen tudna csatlakozni, és hosszabb időre nem szeretné magára hagyni Regőt sem. Talán a hajdúszoboszlói koncerten ott lesz velünk újra.

Tizenegy állomásos turnéra indultatok, ennek az első állomása Szolnok volt, ezt követte Győr és Debrecen. Hogy sikerültek a bulik? Mire számíthatnak a budapestiek április 6-án, a Mika Tivadar Mulatóban?
Szolnokon a Tisza Moziban jártunk, visszafogott volt a hangulat, mert ülős koncertet adtunk, de szerencsére nagy volt az érdeklődés. Győrben most voltunk először, Debrecenben viszont sokat koncerteztünk régen, onnan indult a banda, szenzációs volt a hangulat most is. Bekerült a repertoárba néhány régen játszott Johnny Cash dal, de a bulisabb saját nótákat is eljátsszuk, és előadunk 4 dalt az új lemezről. A budapesti koncertünket 9-fél10 körül fogjuk kezdeni.

-mm-

 

[2018.04.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

The Trousers bulira indultunk, The Juice-ra őrjöngtünk, avagy izzott a funkrock!
Hihetetlen...

Sajnáljuk-e, hogy ez volt az utolsó Rómeó és Júlia a Budapest Sportarénában?
Április...

Delta koncert a Barba Negrában - képekkel
Dimash koncertje Prágában - élménybeszámoló
Ilyenek a rettenetes szülők? Remek kikapcsolódás vár a nézőkre!
Tíz szerep, öt színész, Hello Again
beszámolók még
Otthoni játékok