Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. október 17. | csütörtök | Hedvig nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bemutatták a Carouselt a Budapesti Operettszínházban - képek a premierről
Egész estés (láz)álom az Operettben
Képekben! Így készül a Carousel - Liliom a Budapesti Operettszínházban
Képes beszámoló! Megérkezett Maya az Operettszínházba. Feslett primadonna és esendő bonviván
Kiderült milyen lesz a Budapesti Operettszínház következő évada
Képgalériák
A Pendragon legenda
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház

Kísértetjárás az Operettben - Musical készült a Pendragon legendából

Vérre menő krimi, bontakozó szerelem, csúf ármány és egy kis portalanított misztérium? Tökéletes recept egy körömlerágósan izgalmas estéhez, főleg ha mindez - az első hallásra talán egyszerre még túlzásnak is tűnő - kaland fülbemászó dallamokkal ejt rabul és invitál meg egy igencsak rejtélyes utazásra.

Nem kis fába vágta a fejszéjét Somogyi Szilárd rendező, amikor kitalálta, hogy színpadra viszi, méghozzá musical formában a Pendragon legendát. Szerb Antal 1934-ben megjelent - majdnem világhírű - regénye ugyanis egyáltalán nem nevezhető egyszerű műnek, legalábbis témáját, és szövevényességét tekintve.

A feljebb már említett ármány és szerelem kombója mellett ugyanis megkérdőjelezhetetlenül bekúszik a képbe a detektívsztorik szaga is, és leleményes csábítóként ragad magával egy eltűntnek hitt mítosz sodró forgatagába. Nem csoda hát, de mégis meglepő tény, hogy a mű színpadra- vagy éppen filmvászonravitelével a krimikkel teletűzdelt kultúrtörténelem során még csak igen kevesen próbálkoztak meg, összességében egy külföldi és egy magyar mozi született, utóbbi Latinovits Zoltán és Darvas Iván arcára formálva, valamint egyetlen, 1982-ben bemutatott színpadi adaptáció található csupán a listán – persze, egészen mostanáig.

Egy ódon épület és a történelem homályában

A történet szellemjárta kastélyba, elfeledett, pókhálós pincékbe, és egy kibontakozó bűnügybe vezet, ahol lépten-nyomon egyre több titokra bukkan a Magyarországról Angliába utazó kutató, Bátky János. Ez lenne az alapszinapszis, és innen is indul el az aktuális musical - Kovács Adrián varázslatos zenéjével és Galambos Attila szövegeivel - labirintusként burjánzva tovább a rózsakeresztesek titkos társaságának 17. századi rejtélyeibe.

A több szálon futó cselekmény, a neon- és fényjátékok, a forgó díszlet, és persze a fantasztikus színészi játék mindent megtesz azért, hogy erre a két órára a nézők – kilépve a jelenből - teljesen elvesszenek a réges-régi legendában, a rózsakeresztesek állítólagos halhatatlanságába vetett hit történetében. Ráadásul nem csak az előadás látvány- és hangulatvilága, hanem maguk a karakterek is felejthetetlenek: a démonikus perszóna, a kissé esetlen szerelmes tudós, az ármánykodó mágus, és a mosolytalan, komor gróf együtt teszik a történetet teljessé – Szabó P. Szilveszter, Kerényi Miklós Máté, Janza Kata, és Mészáros Árpád Zsolt főszereplésével.

Mese vagy valóság?

Nehéz a történet végén kikászálódni a székből, és elhinni, hogy az egész csak egy előadás volt. Ráadásul, még a kijózanodás után is sokáig ott motoszkál az ember fejében a hívatlan kérdés, hogy Szerb Antal regénye vajon csupán kitaláció, vagy a 17. századi legendának akad-e akár csekély realitása is? Mert azzal tisztában vagyunk, hogy a rózsakeresztesek titkos társasága egykor valóban létezett. De, hogy mi a teljes igazság, és mi csupán a történetmesélő néphagyomány és a mítosz körül felépített kultusz kitalációja, azt talán örök homály fedi. A kérdésben pedig az előadás sem segít, a téma további boncolgatását nagyvonalúan a közönségre bízzák, hosszú órákra, napokra lekötve a színházi székben töltött két óra alatt felpörgetett fantáziát. és ez így van jól.

KO

A Pendragon legenda képekben - klikk a fotóra

 

[2019.06.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Szólógitárost keresünk! zenekar [2019.10.01.]
Mackie Mixer 24.8.2 + 24 Csatorna = 48 C hangosítás/cucc [2019.09.30.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Visszatért az Il Volo - a ’popera’ olasz sztárjai Budapesten léptek fel
A 2018 decemberi...

Megnéztük Will Smith születésnapi koncertjét a Bazilikánál
Kurtán-furcsán hirdették meg...

Képek! Elkezdődtek a János vitéz próbái a Budapesti Operettszínházban
Megnéztük: Orbán Józsi búcsúkoncert a Barba Negrában - képekkel
Óriási bulival zárta a szeptembert az Action zenekar
A zene világnapját Janza Katával és Szabó P. Szilveszterrel ünnepeltük
Újra beragyogja a Csárdáskirálynő az Operettszínházat
beszámolók még