2021. október 18. | hétfő | Lukács nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Kardos Sándor kapja a ZSIFF idei életműdíját

Látványos, óriásbábos felvonulással, koszorúzással és nyitófilmként Enyedi Ildikó, „A feleségem története” című mozival indul egy hét múlva az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. A szegedi seregszemle idei életműdíját Kardos Sándor, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr kapja.

„Töretlenül hisz a fénnyel kialakított kép misztikus erejében, és abban is hisz, hogy gondolat nélkül nincs igazi kép.” – így méltatta Máthé Tibor filmoperatőr pályatársát, a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idei életműdíjasát. Kardos Sándor, a magyar operatőrvilág egyik vezető alakja, aki mintegy 40 éves pályafutása alatt több mint 30 játékfilmet, és száznál is több tévéfilmet, kisjátékfilmet fényképezett. Az alkotóval és munkásságával nemcsak a fesztivál Mesterkurzusán találkozhat a közönség, de a programok közt több olyan filmet is láthatnak, melynek az operatőre Kardos Sándor. Szeptember 23., csütörtöktől „A bomlás virágai” - Fejezetek a Hórusz Archívumból címmel egy fotográfiai kiállítást láthatnak az érdeklődők a Fekete Házban, mely tárlat anyagát a művész lenyűgöző gyűjteménye adja.

Már a szegedi operatőri seregszemle első napja is kimagasló lesz: nyitófilmként Enyedi Ildikó, „A feleségem története” című, nemzetközi koprodukcióban készült romantikus filmdrámája látható, Léa Seydoux, Gijs Naber és Louis Garrel főszereplésével. A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol bárki felteheti kérdéseit az alkotónak. Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idén is tartogat újdonságokat az érdeklődőknek. A szeptember 21-i ünnepélyes megnyitón a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulásával is találkozhatnak a járókelők, mely a Dugonics tértől egészen a Vaszy Viktor térig tölti meg élettel a szegedi utcákat. Látványban nem lesz hiány a Belvárosi Moziban sem, hiszen a szervezők szerdától péntekig este 8 órától különleges fényfestéssel készülnek. Az épület homlokzatára Zsigmond Vilmos életével és munkásságával kapcsolatos fotókat, valamint a mozgókép sajátosságaira rímelő montázsokat vetítenek.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál napi programja az alábbi linken érhető el.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál
Fotó: Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

[2021.10.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megújulva tért vissza a Madách Színházba a Jézus Krisztus Szupersztár! - képek
Andrew...

Megnéztük: Scooter koncert a Budapest Parkban - képekkel
Nem könnyű megfelelően öltözni...

"Örs egy Csoda" - Siklósi Örsre emlékeztek a Budapest Parkban: képekben
Megnéztük: Total Dance Festival Cabrio a Budapest Parkban - képekkel
Szabó Győző nem spórol a golyókkal a Broadwayn 
Koncerttel avatták fel a Bud Spencer parkot a Kaszásdűlőn
beszámolók még