2023. szeptember 29. | péntek | Mihály nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Leslie Mandoki: "életünk legjobb koncertjét akarjuk előadni"

Egy izgalmas és feledhetetlen sajtóúton vettünk részt a németországi Tutzing városban, ahol a magyar származású, világhírű zenész, Leslie Mandoki él és alkot már évtizedek óta.

Nemcsak a romantikus hangulatú Stamberger-tó partján lévő Csónakházánál mesélt nekünk példaértékű életéről, hanem bemutatta nekünk a világszínvonalú stúdióját isa Red Rock Productiont. Számtalan szupersztárral készült fotók, emlékek köszönnek vissza a stúdió minden zugából, a berendezés és a hangszerek is csúcsminőségűek. Minden lehetőség adott volt egy jóhangulatú interjúhoz, közvetlen beszélgetéshez.

-Édesapától az útravalód:„Ne álmodd az életed, hanem éld az álmaid”. Ha  csak végignézünk ezen az inspiráló stúdión, már látni lehet, hogy megvalósítottad egy nagy álmodat. Mesélj erről a bámulatos helyről!

LM: Kezdjük a galériával, ahol számos képet mutattam az itt megforduló világsztárokról. Párat említve: Phil Collins, Lionel Richie, Bonnie Tyler, Engelbert, Al Di Meola, Bobby Kimball.

Sok plakát is látható, mint pl. a Sziget megnyitója, Disney mesék: Tarzan, Mulan plakátja (Mandoki a Disney zenei igazgatója volt abban az időszakban, amikor a fent nevezett rajzfilmek készültek) és nem utolsósorban a híres Dzsingisz kán plakát.

Nem áll tőlem távol a politikai vonatkozású fellépés sem. Egyik képen látható, amikor politikai munkásságomért díjat is kaptam Henry Kissingertől, de más politikai szereplővel is jó kapcsolatot ápolok, mint Angela Merkellel, Mihail Gorbacsovval.

Az irodámban keveset vagyok, de a kilátás pazar és az asztalomnál is úgy ülök, hogy gyermekeim képét láthassam a falon.

A stúdió legérdekesebb része lent található az alagsorban, ahol tulajdonképpen a zene készül. Két fő részből áll: a szabadon mozgó terem, illetve a vezérlő terem. Az előbbi gumihengeren is fel van akasztva és maga a terem könnyen megváltoztatható. Falakat, hangszereket lehet gyorsan elmozgatni.

Végezetül az úgynevezett szentélyt, a vezérlő termet mutatnám be, aminek akusztikája nagyon fontos, hogy még véletlenül sem legyenek benne torzítások. A klímák is külön teremben vannak, hiszen felvételek is történnek itt, így sokszor szükség van a csendre. A teremben világszínvonalú berendezések találhatók, melyek közül párat kiemelnék: kompresszorok, 2 colos analóg masinák, duality keverő pult sem hagyható ki.

Nemcsak a Soulmates-el alkotunk itt ám manapság, hanem a másik része a munkásságomnak, hogy fiatal művészeket indíthassak el a pályára. Szóval az alkotás, gyakorlás napi szintű itt.

-Mindenki tehetségesnek tart, összetartó erődet kifejezetten csodálják. Sok világsztárt összehoztál, csapattá kovácsoltál, de hogyan alakult a Mandoki Soulmates?

LM: Már tizenhat évesen megfogott a klasszikus progresszív rock szövegtartalma és dallamvilága.

A zenei elképzelés az volt, hogy az angol progresszív rocknak az irodalmi világát, a társadalmi relevanciáját, a komplex kompozícióit és produkcióit összeolvasztani és egy egységgé tenni az amerikai virtuozitással. Az első német csatornán a tévé csinált egy nagy dokumentumfilmet, amit a születésnapomon filmeztek le, hogy ott volt Al Di Meola, Ian Anderson és Jack Bruce és akkor döntöttük el és megalapítottuk harminc éve a zenekart. így vágtunk neki egy közös, kicsit eklektikus dolgot csinálni.

-Mi inspirál téged személy szerint?

LM: Engem az inspirál, hogy élek, és nyitott szemmel, nyitott füllel járok a világban.

Nem vagyunk egy retró zenekar, tehát nem játszuk a régi dolgainkat, mindig újat játszunk, mindig valami mást. És ha most 2022. augusztus 19-én este 19 órakor valaki feljön a Várba, és meghallgatja a harmincadik évfordulóra készült koncert programunkat, akkor örömmel fogja realizálni, hogy négy órán keresztül csak új zenét játszunk, mert mi úgy érezzük, hogy mi azzal tartozunk a közösségünknek, hogy a jövőről beszéljünk.

-A Mándoki Solemates már 30 éve a pályán van és évről évre egyre nagyobb sikereket értek el. Felfednéd mi a sikeretek titka?

LM: A sikernek nincs titka. A sikerért tenni kell valamit. A siker az nem más, mint a közönség szeretete, és ezért őszintén és tisztelettel, alázattal kell szolgálni a közönséget. Ez ennyire egyszerű.

-Áruld el mi a legfontosabb még a Soulmates bakancslistáján?

LM: Sok új album, sok új turné és továbbra is odafigyelni másokra, főként ahol szörnyűség történik.

Az utóbbi koncertjeinken meghívtunk ukrán művésznőt, illetve ukrán és orosz gyerekeket is elhívtunk hidakat építeni. Legfontosabb odafigyelni, ahol szörnyűség történik, általa szolidárisnak lenni az áldozatokkal, pláné a gyerekekkel. Nekünk, magyaroknak sokszor van okunk büszkének lenni arra, hogy magyarok vagyunk. Ha belegondolok abba, hogy a pici országunk, tízmillió ember felvett 850 ezer ukrán menekültet, hát erről tudjon a világ, hogy ez milyen csodálatos emberi gesztus. Szóval a másokra való odafigyelés, másoknak a segítése örökké fennmarad a bakancslistán.

- Nevezz meg 5 dolgot, ami eszedbe jut először Magyarországról!

LM: A gyönyörű ország egyedülálló kultúrája, múzeumok, a budapesti mellékutcák, Balatonon azok a helyek, ahol  csak a természet és más semmi sincs, a dunakanyari nyaralónk, csodálatos ország Magyarország.

-Mesélj nekünk a 2022.08.19-ei budapesti Mándoki Soulmates koncertről. Hogy tervezitek?

LM: Nem lesz lézer, nem lesz semmiféle extra látványosság, de azért lesznek filmek a zene alatt. Megígérem nektek, hogy úgy megyünk a színpadra, hogy az életünk legjobb koncertjét akarjuk előadni.

Elárulom, hogy ha a közönség megtisztel minket azzal, hogy visszatapsol, akkor elénekelem az „Ahol születtem” című számot. A számok közül egyetlen, amelyet angolul írtam és magam fordítottam le magyarra.

-Földrajzi távolságok miatt hogyan lehet egy ilyen közös koncertre felkészülni a zenekar tagjaival?

LM: Javarészt itt nálam Tutzingban. Mindenki eljön és muzsikálunk egész nap, közben jókat főzünk, kenuzunk a tavon.

Alázatos tisztelettel állunk közönségünk előtt, amiért befogadják a lelkükbe azt, amit mi átadunk. Mi ezért hálásak vagyunk és nagy szorgalommal állunk a zene szolgálatába.

-Megosztanád velünk, hogy mi a célja ennek a koncertnek?

LM: Előrefelé, a jövőbe nézünk. Tehát nem lesz nosztalgia, nem lesz retró. Egy nagyon-nagyon kemény időszak áll előttünk, a világjárvány és a háború hatásaira gondolván.

Nekünk most az a szent feladatunk, hogy megírjuk a soundtrack-eket erre a mélabús, nehéz időszakra, ahol össze kell tartanunk, össze kell állnunk, össze kell fognunk, a barátok, a család, a nemzet, Európa. Továbbá nekünk, zenészeknek az a feladatunk, hogy ilyenkor a közönségünk számára ott legyünk, fogjuk a kezüket és próbáljuk kisegíteni a nehézségből. Ez a dolgunk, és erre küldjük a zenét.

Köszönjük ezt a sok hasznos információt, amit már nagyon vár a magyar rajongótábor. De benneteket még jobban várunk kishazánkban, szóval a mihamarabbi viszontlátásra! :)

Riporter: Csengery-Lengyel Tímea

[2022.08.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
GAZDA szolgáltatás [2023.09.28.]
SÜRGŐS HITELEK zenész » gitáros [2023.09.22.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Királyi vadászaton jártunk - Royal Hunt koncertbeszámoló képekkel
Szólok előre, hogy a...

Szimfonikus metal éjszaka a Barba Negrában
Újabb mini fesztiválon vehettünk részt a Barba...

Megnéztük a Triász koncertjét a Barba Negrában - képekkel
Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban (képekkel)
beszámolók még