2024. március 3. | vasárnap | Kornélia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

10 érdekesség a Csináljuk a fesztivált! idei döntős versenydalairól

Kialakult a Duna showműsorának döntős mezőnye: január 27-én kiderül, melyik dalt választja az évszázad magyar slágerének a zsűri és a stúdióközönség. A finálé előtt összegyűjtöttünk néhány érdekességet a versenybe szálló 10 szerzeményről.

  • LGT - Ő még csak most tizennégy (1973)

A dal eredeti előadója, Barta Tamás, aki 1971 és 1974 között volt a Locomotiv GT tagja. Az együttes amerikai turnéjáról nem jött haza, Los Angelesben telepedett le, ahol nyolc évvel később az élete tragédiával végződött.

  • Máté Péter - Elmegyek (1975)

Francia énekesnő átdolgozásában lett világsláger Máté Péter ikonikus dala. Sylvie Vartan 1979-es diszkóballadája a Nicolas címet viseli.

  • Hungária - Csókkirály (1980)

A sláger mai napig tartó sikerét mutatja, hogy 2018-ban a magyar jogvédő iroda, az Artisjus jelentése szerint ez volt az év legtöbbször élőben előadott dala.

  • Varga Miklós - Európa (1984)

Varga Miklós sokáig kereste a dalszöveget a zenei alaphoz. A Dési Huber István Művelődési Ház igazgatójától, Varga Mihálytól kapott, Kék farmer című versét is kipróbálta, ami tökéletesen illett a dallamhoz. Mindössze csak a címet változtatta meg Európára.

  • Korál - Maradj velem (1993)

Király Viktor nemcsak a Csináljuk a fesztivált! színpadán énekelte ezt a dalt, korábban lehetősége volt az eredeti szerzővel, Balázs Fecóval együtt előadni.

  • Hevesi Tamás - Ezt egy életen át kell játszani (1994)

Presser Gábor zenei alapjára villám tempóban készült szöveg. Már a stúdióban voltak, de még csak a dal váza volt készen. Sztevanovity Dusán hallgatta egy darabig a zenét, majd levonult az épület előtt parkoló kocsijába, és nem sokkal később már a kész szöveggel tért vissza.

  • Charlie - Nézz az ég felé (1999)

A dal eredeti előadója, Charlie csak egyetlen egyszer énekelte fel a stúdióban a szerzeményt, és annyira jól sikerült, hogy később hozzá sem nyúltak.

  • Demjén Ferenc - Kell még egy szó (2005)

2017-ben az Artisjus felmérést készített, amelyben azt is vizsgálták, melyik a legmeghatározóbb dal a hazai könnyűzene történetében. A második helyen végzett a Kell még egy szó, a Honfoglalás című film betétdala, az első az Omegától a Gyöngyhajú lány lett.

  • Wolf Kati - Szerelem, miért múlsz? (2011)

A MAHASZ 2019-es összesített rádiós játszási listája alapján tíz év alatt a Szerelem miért, múlsz? című slágert játszották legtöbbször a hazai rádiók. Wolf Kati már a sláger születésekor érezte, hogy nagyot alkottak.

  • Pápai Joci - Origo (2017)

A Duna dalválasztójának, A Dal című műsornak a valaha volt legeredményesebb indulója volt Pápai Joci: 2017-ben és 2019-ben is az ő dalát választották a legjobbnak. Az Origo videoklipjében az előadó fia, Zalán látható, miközben gitározik.

Csináljuk a fesztivált! első elődöntőjében a Kell még egy szó Szabó Előddel, a Csókkirály Szabó Mátéval, és az Origo Oláh Gergővel került a fináléba. A második fordulóból az Európa Oláh Ibolyával, a Nézz az ég felé Freddie-vel, valamint az Ezt egy életen át kell játszani Dolhai Attilával jutott a döntőbe. Az utolsó elődöntő legmagasabb pontszámát a Maradj velem kapta Király Viktorral, második helyen az Elmegyek végzett Kökény Attilával, valamint a Szerelem, miért múlsz? is döntőbe jutott Orsovai Renivel. A zsűri döntése alapján 10. produkcióként újra színpadra állhat az Ő még csak most tizennéggyel Takáts Tamás is az évszázad magyar slágerét kereső versenyben.

Csináljuk a fesztivált!  DÖNTŐ – január 27-én 19:35-től a Dunán.

[2024.01.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.]
Hitel, pénzügyi segítség és kötvény egyéb [2024.02.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Bestiális este a Barba Negrában
Február 18-án ismét ellátogatott hozzánk a Battle Beast...

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
Ha eddig úgy élt bennünk a Fekete Péter, mint egy "poros darab", akkor most irány a Centrál Színház
beszámolók még