2024. május 19. | vasárnap | Ivó, Milán nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
4:1 a musicalek javára - egyre több a zenés darab a Madách Színházban
Kapcsolatok
Madách Színház
Legnépszerűbb csengőhangok

Bencze Ilonát ünnepelték tegnap este a Madách Színházban

Hatalmas virágcsokorral köszöntötték kollégái és növendékei a születésnapját ünneplő Bencze Ilonát, a Macskák című musical csütörtök esti előadása után. A színes bokrétát Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója nyújtotta át a művésznőnek.

November 8-a idén valóban különleges napnak számított Bencze Ilona életében. A nagyszerű színésznő amellett, hogy a Macskák című musical felújított változatában először állt a közönség elé élő zenekari kísérettel, az előadás után közvetlenül kollégái és növendékei a színpadon emlékeztek meg a művésznő 60. születésnapjáról.

Élő zenekarral a Macskákban

"Ma énekeltem először élő zenekarral a Macskák című musicalben" – mondta az előadást követően Bencze Ilona. "Borzasztóan izgalmas volt, bár még ott nem tartok, hogy élvezném is a helyzetet, mert egészen más az élő zenekaros, mint az eddigi félplaybackes előadás. Sokkal nehezebb megszokni, mert másfajta hangszerek szólnak, más ritmusban, másképp, mint a sok éven át használt zenei alapokon, amik már szinte benne vannak minden porcikámban. Ráadásul ezúttal már másik hangnemben énekeltem, ami fokozta az izgalmat" – magyarázta. "Persze eljön majd az a pillanat, amikor már örülök a változásnak, de egyelőre még csak a rémület volt bennem."

Andrew Lloyd Webber legendás musicaljét 1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház, a világon másodikként. A darabot azóta csaknem 1300-szor vitték színre - a több mint 1,5 milliós nézőszám megdöntött minden eddigi magyar színházi rekordot. 2007 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében megújult szereposztással játszották a musicalt, november 7-től pedig a régi és ez új szereplők vegyesen alakítják a Macskák karaktereit. A felújított változatban a felfrissült díszletek és jelmezek mellett a legnagyobb újdonságnak talán a félplayback-et felváltó élő zenekar számít.

"Póka Éva mellett a jelenlegi szereplők közül én vagyok az egyetlen, aki kezdetektől játszik az Macskákban, csak most már nem Bombalurina, hanem Grizabella szerepét alakítom"
– mondta Bencze Ilona. "Az előbbi közelebb állt hozzám, mert az az első pillanattól kezdve az utolsóig jelen van, végigtáncolja, végigénekli az egész darabot és így az igazi, így teljes az egész. Meg tulajdonképpen az az én gyerekem" – magyarázta mosolyogva. "De úgy érzem most már nem tudnám végigugrálni az előadást."

Huszonnégy éve macskát alakít

A 24 éve macskát alakító művésznő még most is szívesen áll színpadra a Madách Színház által játszott musicalben, melynek első előadása valóban mély nyomot hagyott benne.

"A féléves felkészülési időszakot követő bemutató mámorító volt. Sok szép előadást játszottam, a közönség is nagyon szeretett, tényleg csak jókat mondhatok, de ekkora siker, mint a Macskák, azt hiszem, nem volt több a pályámon" - emlékezett vissza a színésznő. "A darabbal kapcsolatos első színpadi élményem egyszerűen felidézhetetlen. Magyarországon akkor még nagyon kevés musical volt, inkább csak, hogy úgy fejezzem ki magam, ilyen 'light-osabbakat' játszottak akkor, mint például a West Side Story, a My far lady vagy a Hello, Dolly. A Macskák volt az első „őrület”, amit végigtáncoltak és végigénekeltek a szereplők" – magyarázta.

Jó érzés esténként ekkora sikerben benne lenni

"Ebben a musicalben egyrészt mindig történik valami, másrészt nagyon jó érzés esténként egy ekkora sikerben benne lenni" – mondta Bencze Ilona, mikor arról faggattam, vajon nem túl egyhangú ennyi időn keresztül ugyanabban a darabban játszani. "Amióta Grizabellát játszom, minden este újra és újra meg kell felelnem a feladatnak, mert én végül is prózai színésznő vagyok, ennél a szerepnél pedig énekelnem kell - arról nem is beszélve, hogy most már az eredeti hangnemben élő zenekarral."

S hogy a Jászai-díjas színésznő milyen tökéletesen formálja meg Grizabella szerepét, mi sem bizonyítja jobban, mint az esti előadás alatt többször és a darab végén is feltörő hatalmas tapsvihar. Miközben a közönség az átélt élményektől elvarázsolva ünnepelte a színpadon felsorakozó művészeket, egyszer csak megjelent Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója és egy valóban gyönyörű köszöntő után hatalmas virágcsokrot nyújtott át Bencze Ilonának, november 3-ai születésnapja alkalmából. A színésznőt a rendező a "legek legjeként" üdvözölte, hisz amellett, hogy a legpontosabb, a legőszintébb művészként tartják számon.

Csodálatos érzés


"Azon kívül, hogy öt évvel ezelőtt a Toldy szalonban rendezett estem után felköszöntöttek, azt hiszem még nem fordult elő, hogy színpadon emlékezzenek meg a születésnapomról" – mondta örömtől csillogó szemekkel Bencze Ilona. "Csodálatos érzés, ráadásul pont a Macskákon és pont az Éjfél című dal után, ez most így együtt egészen fantasztikus volt."

Az előadást követő ünneplés ékes bizonyítéka annak, hogy a kitaszított, szomorú karaktert alakító művésznő számára, akit a darabban már csak az emlékei éltetnek, a valóságban ismeretlenül cseng a magány fogalma. Rengeteg ember veszi körül, akik tiszta szívvel szeretik és még a születésnapján sem feledkeznek meg róla. A színpadon az őt ünneplő kollégák és fiatal növendékek gyűrűjében állva, kezében a színes csokrot szorongatva a gyönyörű színésznő szinte sugárzott a meghatottságtól és a boldogságtól. Ez a pillanat számára valószínűleg örökre emlékezetes marad.

- Pogonyi Nóra -

[2007.11.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
SÜRGŐS HITELEK koncertjegy [2024.05.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még