2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Parafónia
Fabényi Réka
Erdős Katalin
Legnépszerűbb csengőhangok

Sérültek és épek együtt zenéltek - hogyan lehetséges ez?

A színeskotta módszernek köszönhetően a Parafónia zenekar együtt játszott a Budapesti Fesztiválzenekarral (BFZ) az év végi "titok-koncerteken".

Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója, karmestere ajánlotta fel a Parafónia együttesnek, hogy zenéljenek együtt. Fischer Iván elmondta az MTI-nek: csodálatos pedagógiai teljesítménynek tartja, hogy Down-kóros, autista és más fogyatékkal élő fiatalból zenekart alakítottak, s ha díjat oszthatna, azt a tanároknak adná, mert a zenéléssel értelmet adnak a sérültek életének.

A hangversenyen Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr Német táncát adták elő közösen. Az egész fesztiválzenekarnak át kellett írni a kottát, hogy alkalmazkodni tudjon a Parafónia zenekarhoz. Fischer Ivánnak külön öröm és meglepetés volt, hogy a fiatalok milyen odaadással és fanatizmussal játszottak. "Mi, egészségesek sokat tanulhatunk tőlük. Ez az együttműködés a legszebb zenei emlékeim közé fog tartozni" - tette hozzá a karmester.

Színeskottamódszerrel tanít

Fabényi Réka zenetanár arról beszélt, hogy négy éve vette át a Parafóniát. A 12 tagú 18 és 32 év közötti közepesen súlyos értelmi fogyatékos fiatalt az úgynevezett Ulwila színeskottamódszerrel tanítja a zenére. Heinrich Ullrich német gyógypedagógus dolgozta ki ezt a metódust, amely nem igényel komplett gondolkodásmódot, sőt a színek nevét sem kell tudniuk a gyerekeknek, csak az azonosítását elvégezniük. A speciális kottarendszer és az ehhez tartozó hangszercsalád bebizonyította, hogy nemcsak az értelmi fogyatékos gyerekek zenei terápiájára alkalmas, hanem egyszerűsége miatt mindenkinek, aki nem tudja leolvasni a hagyományos kottát.

A színeskottamódszer lényege, hogy a hangok magasságát színes pöttyök jelzik egy sima, A4-es papírlapon, tehát nem az ötvonalas, hagyományos rendszerben. A mély regiszter fekete, a magas fehér színű, a félhangokat színben felezi, például az F és a G közötti fisz hangot zöld és piros félpötty jelzi a zenésznek.

Fabényi Réka megemlítette, hogyan tanítja meg a hangmagasságot. Elmondja nekik, hogy a C hang színe fekete, mint az éjszaka, a B barna, mint a föld, a D kék, mint az ég, a G piros, mint a rózsa, tehát a színekkel az ismereteiket is bővíti. A ritmust úgy érzékelik, hogy a hosszabb hang teljes körlap, míg a rövidebb hangot félkörlap jelzi. A színeskottamódszerhez hangszereket is kidolgoztak, ezek legfőképpen ütőhangszerek, mint a xilofon, metallofon, illetve húros hangszerek, mint a citera, vagy a zenekarvezető fejlesztése, az a cselló, amelyről két húrt levettek, s a helyükre színes korongokat ragasztottak.

A fiatalok hamar tanulnak

Egy koncerten több segítőjük is van, ők a zenei asszisztensek. A titok-koncerteken a hallgatóság is láthatta, hogy két fiatal között ül egy asszisztens és a kotta követését segíti. Fabényi Réka azt is elmondta, hogy a fiatalok hamar tanulnak, de a Mozart mű eljátszásához több hetes felkészülés kellett, a föllépés izgalmának legyűrésére pedig több előzetes szereplés.

Erdős Katalin, A zene mindenkié Egyesület elnöke mindehhez hozzátette, hogy Vető Anna gyógypedagógus 1991-ben adaptálta magyar viszonyokra a német színeskottamódszert, és megkezdte az értelmileg sérült gyerekek zenei oktatását. 1997-ben megalapította az egyesületet és vele együtt a Parafónia zenekart. Az együttes az utóbbi egy-két évben egyre többet szerepel, az elnöknő ezt nagyon lényegesnek tartja, mert a koncertezés erőt ad és örömet okoz a fiataloknak.

A Parafónia három éve bekapcsolódott az Első Európai Fogyatékos Zenekar munkájába. A zenekart 2003-ban Hollandia, Litvánia és Lengyelország alapította, mára Magyarországon kívül csatlakozott hozzá Anglia, Belgium, Lettország és Németország. Minden évben más országban lépnek fel, 2007 októberében a magyarországi fesztivált Szentendrén tartották, több mint 160-an jöttek el a Duna menti kisvárosba.

Legközelebb, májusban Litvániában szerepel az Európai Fogyatékos Zenekar, s benne a Parafónia - tette hozzá.

– MTI-Panoráma –

[2008.01.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még