2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megszületett Szabó Eszter és Kontor Tamás közös gyereke
Végetért Rúzsa Magdi egyeduralma?
Magyar megasztárok dalai között válogathatsz!
Szabó Eszter nem csak a rendes úrilányoknak ajánlja dalait
Megszületett Armand, Szabó Eszter kisfia!
Kapcsolódó Kiadványok
Szabó Eszter: Minden rendes úrilány
Kapcsolatok
Szabó Eszter

Régi idők dalai nem csak úrilányok számára

Egy lemez, amelyből kiderül, hogy a Szabó Eszternek horzsol a hangja, annyira jó! Aki nem idegenkedik a feldolgozásoktól, bátran vegye meg, ha mégsem jönne be, tuti ajándék lesz a Nagyinak!

Ez egy koncepciólemez. Történt ugyanis, hogy Kontor Tomi egy szép napon betoppant a konyhába, ahol a kedvese, Eszti épp lebbencslevest főzött, és így szólt hozzá: -"Te, kéne csinálni egy olyan lemezt, amin a Nagyi kedvenceit énekeled!" Legalábbis e sorok írója így képzeli el a jelenetet. Biztos széles rétegek tetszését nyeri el majd ez a feldolgozás album, de én nem tartozom ebbe a csoportba. És ha jobban belegondolunk, van élet a Megasztár után is, csak tudni kell megszólítani a fiatalokat. Vannak kétségeim, hogy sikerül-e ez Eszteréknek ezzel az albummal. Viszont vidéki művházakban kiválóan el lehet playblackelni egyik-másikat!

Csak zúzni tudnak

Most, hogy tisztáztuk, hogy nekem nem jön be általában az efféle feldolgozás, Eszti és Tomi néhány kivétellel erősítik e szabályt: a "Szerelemhez nem kell szépség" című Eisemann Mihály-Zágon István dalt olyan zúzósra tekerték, hogy az nagyon bejön! Segítségül hívták ehhez azt a KGB-t (Kontor-Ganxsta-Big Daddy), akiket az ember lánya már láthatott motoros fesztiválon zúzni. Ez a trió mást nem is tud amúgy, csak zúzni, de azt nagyon. Döglégy Zoli ebben a dalban is oda**szott, ahogy szokott.

A másik dal, ami (szinte) tetszik, az a "Szervusz, te vén kujon" című bravúr, gospel(es jegyeket magában hordozó) verzióban! És éppen ez a bajom, egy kicsit olyan ez a szám, mintha nem fordítottak volna rá elég energiát. Állatira jó kis gospel lehetne, ha nagy kórus volna a háttérben, profi dobos dobolna -  hirtelen az jutott eszembe, hogy a Neoton Família 85 környékén "latin" számot írt "Págó-págó, táncot jár a tenger" refrénnel. Aki akkor hallott először ilyet, teljesen elámulhatott rajta, hogy milyen jó kis latin zene ez, pedig konkrétan nem volt az. (Tudnék még példát mondani a Nox és a népzene, vagy éppen a Gulyásleves és a leveskocka vonatkozásában, de most ezt hagyjuk.) Szóval ezek a "majdnem"-dolgok nem jönnek ki jól.

Hihetetlen, elképesztő

A lemez csúcspontjának szenteljünk legalább egy egész bekezdést, noha az elkövetőjének sokkal kisebb szerep jutott az albumon. Farkas Zsófi, aki egy remek énekesnő - az előbb emlegetett gospel(?) dalban ő volt a vokalista. Én imádom Szabó Eszter hangját, de Zsófi konkrétan akkorát énekel a végén, hogy ha nem halkítom le a hifit, kitörnek az ablakok a szobámban! Hihetetlen, elképesztő. Nem szeretnék vele ordítva veszekedni, tutira vesztes lennék, pedig sikítani én is tudok :)

A borító. Nem variálták túl, mint ahogy az egész lemezt sem. De nem is kell, Eszter énekel "régi idők ruhájában", és bájos, ahogy megszokhattuk. Észrevették már, hogy többet van csukva a szeme színpadon, mint nyitva?

Igazi slágergyűjtemény ez, "Odavagyok magáért", "Engem nem lehet elfelejteni", "Pá, Kisaranyom" és még hosszan lehetne sorolni. 16+2 dal, és ha végig hallgattuk, rájövünk, amit eddig sem titkolt Eszter: különleges, egyedi, reszelős (sőt, ráspolyos!) hangjával elkápráztat mindenkit. Várom a következő albumot, amin remélem saját számok lesznek élő hangszerekkel! (A mostanit pedig odaadom a Nagyinak, csak nem fog szívrohamot kapni a torzított gitártól?)

- heszti -

[2008.02.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még