2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sokat változott, de még mindig teltházas A víg özvegy
Művészeti díjat kapott Szabó P. Szilveszter
Csoda történt! Pintácsi Viki visszatér!
Kerényi Miklós Gábor mindig hitt a zenés színházban
A stílussal folytatódik Szulák új műsora
Kísérleti táncszínház, musical elemekkel - harmadszor is
Férfiuralom a legnépszerűbb musicalszínész szavazáson
Táncolj! Retroparty kiváló musicalszínészekkel és Tóth Verával
A musical magyar csillagai Dunaújvárosban jártak
Képgalériák
Szentivánéji álom - tájékoztató képei
Kapcsolatok
Müller Péter Sziámi
Peller Anna
Szabó P. Szilveszter
Janza Kata
Dolhai Attila
Vágó Bernadett
Szabó Dávid
Kerényi Miklós Máté
Kerényi Miklós Gábor
Németh Attila
Csengeri Ottília
Bereczki Zoltán
Kapcsolódó események
Szentivánéji Álom
[2008. július 25.
péntek 21:00]
Szentivánéji Álom
[2008. július 26.
szombat 21:00]
Szentivánéji Álom
[2008. július 27.
vasárnap 21:00]

Szentivánéji álom Szegeden

A világ első worldmusicaljének alapja az ismert Shakespeare-mű, mely a klasszikus mitológia, a néphit, a vallás, a polgári gondolkodás, s lényegében az érlelődő új filozófia elemeit forrasztja egységbe egy naivul groteszk tündérjátékban. Shakespeare korai komédiája 1594-96 táján íródott, valószínűleg egy főúri esküvő alkalmából tartott előadásra. Erről szól maga a darab is, a szerelemről, a házasságról, a szenvedélyről, az akadályok legyőzéséről. A Szentivánéj egyetlen hatalmas nászéjszaka…

A zenés színpadi változat az első worldmusical a világon – zenéje egyedülálló, nemzetközi motívumokat vonultat fel, vegyíti az eltérő stílusokat a musicaltől a rapig, a poptól az autentikus cigányzenéig, a kortárs zenétől a népzenéig. Az ötlet, hogy a világ egyik legismertebb szerelmes darabjából zenés változat készüljön, a Budapesti Operettszínházban fogant. Ezt követően Kerényi Miklós Gábor direktor a dalszövegeket jegyző Müller Péter Sziámival együtt készítette el a produkció szövegkönyvét. Nem ez az első közös munkájuk, hiszen a Budapesti Operettszínházban az Elisabeth, a Mozart! és az Oltári srácok című musicalek sikere bizonyítja együttműködésük eredményességét. Hozzájuk csatlakozott zeneszerzőként a magyar jazzélet egyik legkiemelkedőbb alakja, Szakcsi Lakatos Béla, akinek az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ívelő pályáján a mainstream jazz, a jazz-rock, a New Age, a szabad improvizáció és a gipsy jazz irányzatokban is maradandót alkotott. Ő a magyar jazz egyik legelismertebb nagykövete. A Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész egyaránt otthonosan mozog a klasszikus zenében és a világzenében is – ez utóbbi alapján döntött szerzőtársaival közösen úgy, korábbi musicalsikerei, A bestia és a Cigánykerék után műfajteremtő darabot, worldmusicalt írnak.

Szakcsi Lakatos Béla fejéből pattant ki a worldmusical ötlete:
- Úgy gondoltam, hogy mi lenne, ha stílusváltást csinálnánk, worlsmusicalt írnánk, hiszen ezt a XXI. század megkívánja. Teljes erővel jön előre ez a műfaj, ha akarjuk, ha nem. A klasszikus zenét is át fogja formálni. 15 évvel ezelőtt tiktakoztam ellene, de aztán el kellett fogadnom, mert akkor is jön, aminek jönnie kell. Szerintem 5-10 év múlva Amerikát is teljesen be fogja hálózni a pop és a musical világban is.

A nyári szabadtéri premier középpontjában is a jól ismert figurák állnak. A darab színhelye az álmok és szerelmek erdeje, s benne a tisztás: a földi emberek és a láthatatlan szellemvilág mágikus találkozóhelye. Itt készülődik mindenki a nagy esküvőre, Theseus, a dúsgazdag szállítmányozó, a „Nagy Taligás” lányának, Hermiának, s Demetrius-nak, a rendőrfőnök egyetlen fiának kellene egybekelnie másnap, Szent Iván bűvös éjjelén… Feltűnnek a nép számára láthatatlan tündérek is, Oberon, a hatalmas tündérkirály, állandóan civódó felesége Titánia, a gyönyörű, félig emberi, félig tündéri ifjú, Puck, s a többiek… Közösen éneklik:

Szent Iván éjjelén együtt lesz minden,
Felforr a mámor most egyszeribe,
Megtelik vággyal és kéjjel az éjjel, és
Mindenki szerelmes valakibe!


Kerényi Miklós Gábor mindenkinek szánja az előadást:
- Mindenki szerelmes mindenkibe” így szólt az első verziója a szövegnek, aztán ez változott, de az elgondolás maradt a régi. Szándékunk szerint jó lenne, ha ez a musical valóban mindenkinek szólna. Egy olyan előadást szeretnénk csinálni, ami mindenféle és fajta rétegnek, fiataloknak, idősebbeknek, olyanoknak, akik már látták ezt a darabot és olyanoknak, akik először ismerkednek vele. Különböző rétegeit próbáljuk megkeresni és megfejteni ennek a műnek, ennek egyik része az a zene, ami született. Amit mi worldmusicalnek nevezünk, amibe rengeteg féle és fajta különböző réteg rakódik egymásra.


Itt, a „síró-zenélő Hold”, a szárnyait meglebbentő pillangók, a lobogó tüzek, lángoló virágok, repülő botok, esküvői fazekak, szamárfejek árnyékában keverednek össze a szálak, szöknek meg a szerelmesek, csepegtet bűvös szert tündér tündér és tündér ember szemébe, terel össze Puck minden szerelmest egy hatalmas körbe, hogy aztán végül ugyancsak az ő segítségével bogozzák ki az összegabalyodott szálakat… Majd Oberon, a tündérkirály és neje, Titánia, a sok kaland után itt várnak megtisztulásra a földi emberek között…

Müller Péter Sziámi megfejti az álmot:
- Én nem láttam még olyan Szentivánéji előadást, amit valaki is értett volna. Ez egy költői mű, nem drámai. Sodor magával, de hogy miről szól, hogy ezek a világok hogyan szövődnek össze, azt nekem még színházi dramaturgok sem tudták elmondani. Akik eddig valamilyen szinten betekintettek a darabba azt mondták, hogy talán nekünk ezt most sikerült megfejtenünk. Hozzáférhetővé próbáltuk tenni ezt a három rétegű és ezért nagyon komplikált történetet, a tündérvilág, a földi szerelem és a mesteremberek három rétege nagyon nagy költői és rendezői lehetőség.

Úgy tűnik minden adott ahhoz, hogy a Szentivánéji álom worldmusical, ez a vidám szerelmes mese – egyedülálló zenei világgal, a Budapesti Operettszínház sztárszereposztásával nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyedülálló musicalsikerré váljon!


Budapesti Operettszínház / Audrey

[2008.04.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még