2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Morcheebával ünnepli a 40-et a SZIN
Mobilod lehet a belépőd a SZIN-re
A Mattafix is jön Szegedre
Vigyázz! Csalók nehezítik a SZIN-szervezők munkáját
Kapcsolatok
Mattafix
Backyard Babies
Morcheeba
Russkaja
Kapcsolódó események
Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) 2008
[2008. augusztus 27. - 30. ]

Búcsúzzunk a nyártól világsztárokkal - ehhez csak Szegedre kell menni

Az utolsó napokat töltjük a nyárból, mégis úgy érezzük, hogy egy fesztivál, egy buli, egy utazás még hiányzik a „nagy hajtás” előtt? Akkor csomagoljunk, pattanjunk kocsiba vagy vonatra, és látogassuk meg az idei fesztiválszezon utolsó rendezvényét, a Szegedi Ifjúsági Napokat.

40 éves a SZIN

Az Újszegedi Partfürdőn, augusztus 27-28-29-30-án megrendezendő fesztiválon külföldi kedvencekre, rengeteg hazai zenekarra bulizhatunk, vagy a medencében hűsölve mozizhatunk és sportolhatunk. Az egykori Szegedi Ifjúsági Napokon - amelyet először 1968-ban rendeztek meg - politikai, esztétikai, vallási okok miatt mellőzött együttesek is felléphettek.

Ez a cenzúramentesség adta a rendezvény különleges mivoltát, ami nagyon sokáig remekül működött. Egészen a rendszerváltásig, amikor a fesztivál életében rövid szünet következett, majd 2003-ban újult erővel jeleskedett a hazai fesztiválok körében.

A városi fesztiválból rendesen kinőtte magát a SZIN-tábor, amelynek közönsége tavaly elérte a 45.000 főt. Az elmúlt évek során a magyar együttesek mellett helyet kapott jó néhány világsztár is, mint például: a Cure, Alphaville, The Tarantinos, Kosheen, Apollo 440 és még sorolhatnánk.

Gyönyörű a Tisza-part, közel a belváros, szuper a víz a medencékben és augusztus végén nagy valószínűséggel süt a nap, így a helyszín már önmagában sokat tesz hozzá a hangulathoz. Az idei fesztivál célja az ökotudatos életszemlélet népszerűsítése, ezért új helyszínekkel, programokkal, civilfaluval és civil szervezetekkel is várja a koncertre járókat.

Multikulti zenekarok

Az idei zenekarok listája számtalan különlegességet tartogat és hála a szervezőknek, akármilyen zenei stílust szeretünk, megtalálhatjuk a kedvünkre valót. Elsőként a Backyard Babies nevű svéd rockbandát említeném meg, akik már vén rókának számítanak a zeneiparban, hiszen 1987-ben alakultak. Zúzós, csápolós rockzenét hallhatunk majd, kellően megspékelve némi punk beütéssel.

Másnap érkezik a Morcheeba, vagyis a testvérpáros, Paul és Ross Godfrey duója. Idén jelent meg Dive Deep című korongjuk, melyről az Enjoy the Ride című dalt már mindenki ismerheti a rádióból. Kellemes, romantikus popzenét kaphatunk majd tőlük, hogy a zúzni vágyók is kifújhassák magukat.

A lágyabb szólamok után jöjjön a Within Temptation a gotic metal hangzásvilágával, bár Seran den Adel egy interjúban szimfonikus rocknak jelölte meg a stílust, amit játszanak. Az 1996-ban alakult zenekar az újfajta rockhangzás megtestesítője és az underground zenei élet meghatározó alakja, melyet számtalan zenei díjjal is bizonyítottak. Látványos színpadi show-ra és átütő erejű koncertre számíthatunk. A Russkaja zenekar szintén igazi kuriózumnak számít. Szenvedély, elsöprő erő, lendület jellemzi a tánccal, szláv zenével operáló 7 tagú orosz-magyar-osztrák-angol csapatot, ska-punk stílusban.

A rendkívüli Russian-Style-Balkan-Ska formáció másfél év alatt egy bécsi underground zenekarból egy kultikus crossover zenekarrá emelkedett. A koncertjeik tökéletesen koreografáltak, igazi „örömzenélés” és szervezett színpadi előadás egyben. A „Kasatchok Superstar“ debütáló nagylemeze februárban jelent meg. Egy orosz énekessel, egy magyar-angol-osztrák dobossal, egy orosz nevű hegedűslánnyal, aki Németországból származik, egy ukrán basszusgitárossal, aki a tipikus angol „Miller“ névre hallgat, két fúvóssal, akiket osztrákosabban el se lehetne nevezni, és egy gitárossal játszik, aki egy művész-zenész családból származik.

Ezek után nem is marad más hátra, mint a zárónapon a Mattafix nevű duó, akik nagy sikerüket a Big city life című számuknak köszönhetik. Számaikban zseniálisan keverik a különböző fekete zenei stílusokat: R&B, hiphop, soul vagy akár reggae, ezek egyvelege megtalálható zenéjükben. Kellemes hangzásvilág jellemzi őket, szerelmeseknek ajánlatos egymáshoz simulni.

Természetesen a magyar zenekarok sem maradhatnak ki a sorból, csak néhányukat felsorolva jelezném, hogy igazi sztárkavalkádra számíthatunk. Láthatjuk többek között a: Kiscsillag, PASO, Irei Maffia, Roy és Ádám, Deák Bill Blues Band, Colorstar, Aljas Kúszóbab, Quimby, Kowalsky meg a Vega, Kaukázus, Animal Cannibals, Sub Bass Monster, Péterfy Bori és a Love band, Belga, Kispál és a borz vagy a Tankcsapdát is. Aki hajnal felé kifáradna koncertezésben, annak ajánlom a Borsodi Malátabárban a régi filmzenék éjszakáját.

Sportolj és filmezz!

A fesztiválok történetében egyedülállóan a SZIN-en 2005-től minden évben kialakításra kerül az Esélyegyenlőségi Park. Itt felállítanak egy kerekesszékes akadálypályát, ahol mindenki megtapasztalhatja a kerekesszékes mozgás akadályait, az érdeklődők sötétszobában, illetve különböző érzékszervi játékokon keresztül tehetik próbára érzékszerveiket. Az érdeklődők különböző paralimpiai sportágakban is tesztelhetik magukat (boccia, röpladba, csörgőlabda stb.).

Évek óta szerves része a fesztivál életének a Nájtmúvi, ami a mozizás különleges, más körülmények között meg nem tapasztalható élményét nyújtja. Hiszen ritka párosítás mozi és víz együtt, ám a SZIN-en ez is lehetséges. Vedd fel a fürdőrucit, csobbanj a termálvízbe, igyál egy finom italt és filmezz közben. Az idei moziműsort a SZIN hármas jelszava, a „szabadság, szerelem, zene” köré csoportosították.

Filmnézésen kívül részt vehetsz kerékcsere bajnokságon, Jackass Football Kupán, matracfutamon, vagy akár vízespóló versenyen is. Az Etnosátorban kézműves foglalkozásokon megtanulhatsz nemezelni, ékszereket készíteni, vagy táncolni többek között a Karórágó, a Csík zenekar, vagy a Tatros táncház keretében. Kedvünkre válogathatunk a programok között, miközben méltó búcsút vehetünk a nyártól és a fesztiváloktól.


-Krisztina-

[2008.08.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még