2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Suhancos
FankaDeli
Szabó Balázs

A Suhancossal Tokiótól New Yorkig elmennék - Fankadeli interjú

Kőházy Ferenc, aka Fankadeli nem csak a hip-hop világában mozog, hanem többedmagával egy különleges masszát is gyúr, melyet az ő repp szövegei és Szabó Balázs prímás alapjai vezetnek. Ez a Suhancos. Fankával beszélgettünk a Hegyalja záró éjszakáján.

- A nagyszínpad utolsó fellépője a Tankcsapda volt. Kellemes lehetett velük egy időben zenélni egy kisebb helyen.

- Mi mindig megszívjuk. Mondtam is a koncert elején, hogy már ötödjére játszom párhuzamosan a Tankcsapdával, és hát mindenki tudja, milyen erős zenekar. Ehhez képest nálunk is nagyon jó hangulat csiszolódott.

- Meglepő módon, sokan tudták a szövegeket.

- Ez nekem is érdekes volt, talán mostanra érett be a dolog, de még nem a projekt. Az elején, mikor elkezdtem beráncigálni a Balázst, akkor sokan ódzkodtak mind a repp, mint a népzene világától. Fél éve viszont azt érzem, hogy üzembiztosan működik a történet, egyszerűen nem jön velünk szembe negatív hullám. A folk arcok mondják velem a ’Fekete leves’-t, a kő repp arcok pedig éneklik Balázs legdurvább népi betétjeit. Ha a Suhancost vesszük górcső alá, akkor jelen pillanatban nincs is ennél szebb dolog.

- Szólóban egyelőre sikeresebb vagy, mint a Suhancossal. Egyelőre?

- Ez a zenekar már lassan behozza a lemaradását. Fankadelit még mindig többen ismerik, de nemsokára a Suhancos is hasonló szinten lesz. A szó nemes értelmében, aki Fankadelit hallgatja, arra rá van tukmálva ez a dolog.

A reppel a magam részéről egy halott csecsemőt kezdtem élesztgetni. A magyar repp világ materiálisan és morálisan is nagyon mélyen van, utóbbit nem ecsetelném. Ha megnézed, egy tízmilliós populációnak magyar nyelven szövegelni, elég kemény. Hiába lenne mögöttem tőke, vagy valamilyen csoportosulás, nem mennék túl sokra vele, a műfajnak megvannak a határai az emberek felé. Ez egy gyönyörű dolog, pár ezer lány meg srác szereti, és ennyi.

A Suhancos viszont az, amivel Tokiótól New Yorkig elmennék. A saját kis ábrándos álomvilágomban úgy gondolkodom, hogy ez nem csak Magyarországon lesz ismert. Sokan ezt nem mondják ki, de azért énekelnek például angolul és olyan témavilágban, amivel külföldön is el lehet érni valamit. Mi viszont, ha ez még nem elcsépelt, akkor egy hazafias dolgot szeretnénk más országokban is megmutatni. Nem kényszerítjük rá magunkat, hogy menjünk a határokon túlra is. Ha nem jön össze, az sem baj, mert akkor itthon ugyanúgy felmegyünk a színpadra és tesszük a dolgunk.

- Kis honunkban is gyönyörű élményekben lehet része egy zenésznek.

- Nagyon drogellenes vagyok, viszont annál nagyobb drog nincsen, mint amikor ezren megtapsolják, amit otthon a kis szobádban alkottál.

- Manapság nem egyedülálló, ha valaki népzenei motívumokhoz nyúl. Csúnya szóval trendi.

- Idestova három éve álmodtuk meg Balázzsal ezt a projektet, és ahogy kijött az első maxink, egyből elkezdtek sokasodni a hasonló dolgok. Persze, ez biztos csak egy véletlen egybeesés, de tudod milyen az ember. Kicsit utánanéztünk, és mindegyik formációról kiderült, hogy nem prímás, vagy gyűjtő csinálja. Balázs viszont nyakig benne van az egészben, többször járt és jár Erdélybe kutatni a hagyományokat.

Viszont a ’szerencsétlen’ közönség honnan döntse el, hogy melyik az eredeti? Nagyon sokan csak divatból rakna bele archaikus elemeket, és egy laikus számára ez abszolút láthatatlan. Egy biztos, mi nem koncepcióból tesszük, amit teszünk, hanem szeretetből. Itt nincs divat, csak izzadtságszag.


-Fábián Tamás-

[2008.09.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még