2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Supernemé az első COMET-gömb 2008-ban - videóval
Ilyen még nem volt! Magyar nyerte a rangos DJ Versenyt Horvátországban - helyszíni beszámoló
Techno takaréklángon: Karányi minimálja
Jól sikerült Karányi bemutatója
Minden idők kedvenc klipjei az MTV-n, sztárokkal fűszerezve
Ma ingyen letölthető - itt az új Karányi-lemez
Kapcsolódó Kiadványok
Karányi Dani: Aerodynamics
Kapcsolatok
Karányi Dani

Légidinamika, ahogy Karányi érzi

Nemrég írtam Karányi minimal techno mixlemezéről. Akkor és ott kifejeztem szimpátiám a művész iránt, annak ellenére, hogy zenei érdeklődésem más irányzatok felé orientálódik. Azóta az is kiderült számomra, hogy egy valódi ’Jófej’ gárda tevékenykedik Karányi mögött a CLS Records vezérletével. Ajánlásukkal meghallgattam az új Karányi albumot, az Aerodynamics-ot.

21. század fíling

Aki hallotta a My Minimal-t, az most ahhoz képest egy másabb hangvételű produkciót ízlelhet meg hallómirigyei segítségével. Aki nem tudná, annak elmondanám, hogy erre a korongra kizárólag Dani saját szerzeményei kerültek fel, két bónusz nótával a végén (My Baby My, Libido). Azt mondanám, hogy a zenei sík nem feltétlen követ trendeket.

Ez nem minimal, de néhány szerzeményeknek ilyen arculata van, ez vegyül további trance-es, sőt egészen dance-es adalékokkal is. Az a zenei ötvöződés, amely hangra kap Dani albumán, egy egészen újhullámú 21. századi légkört teremt meg. Ha szakmai oldalról valamilyen kategóriába kellene sorolni, akkor több hullám bevonásával nagyjából így jellemezném: experimental cyberpunk trans-club dj.

Mindenképp experimental. Miért? Egyrészt mert ilyet valószínűleg ebben a köntösben nem hallhattunk volna, ezért én ezt egy újhullámú, kísérleti produkcióként is értékelem. Másrészt olyan, mint egy Tarantino film: a művész több fontos elemet használt föl ahhoz, hogy megmutasson nekünk valamit, történetesen a légidinamika érintését.

Ugyanakkor trans, mert átlépünk valahonnan valahová. Egy másik létszférába kerülünk, ahogyan azt a trackek következetes egymásutánisága is nagyszerűen példázza, akkor is, ha pusztán csak átolvassuk azokat. (Pl: 06. Leaving Earth, 09. Aerodynamics, 15. Back to Earth). A cyberpunk pedig egy koholmányjelző arra, hogy az alkotó egészen újhullámú módon tálal valamit, ami eddig is létezett, de nem így. Ettől lesz olyan 21. századi az egész.

Transz-utazás: a 9. állomás a ’Légidinamika’, 15-re pedig vissza a Földre

A korongon 15 új tétel hallható, melyet végül két bónusz egészít ki. A produkció alaposan megfontolt és összefüggő, a nóták egymásra épülnek. A 15 track – véleményem szerint – három szeletre osztható föl. Az első öt tétel nagyjából egy földi szférát ábrázol, melyben aktuálisan leledzünk, azzal az igényünkkel együtt, hogy transzba lépve meghódítjuk a Légi-Világ berkeit is.

A hatodik szerzeménnyel elhagyjuk a Földet (Leaving Earth). A kilencedik tételben találkozunk az Aerodynamics-szal. Ezután pedig eljutunk az Univerzum csúcsára (The Fall - From The Top Of The Universe - 12.), hogy onnan hősként (Hero - 13.) ereszkedjünk vissza, és visszatérjünk földi talajunkra. Így láthatjuk tehát három fondorlatos szeletben eme produkciót.

Nem olyan könnyű vacsora

Be kell valljam, én elsőre nem ettem meg ezt az albumot. Sőt, még másodjára sem, pedig a CLS által azt a fülest kaptam, hogy méltó Karányi-folytatás lesz. Ennek ellenére én untam, sokszor tekergettem, kapcsolgattam.

Ahogy a sorokat írom, körülbelül a tizenharmadik hallgatáson vagyok már túl, és mostanra - azt hiszem - fejben is összeállt nálam az egész. Igen, ez ismét nem egy olyan korong, hogy akármilyen zenei igénytelenséggel rendelkező tucc-tucc bolond könnyedén megemészti; hát még az, aki nem ehhez szokott, mint esetemben ugyebár.

Karányi megint egy zseniálisat alkotott! Az experimentális köpeny miatt hol ilyen, hol olyan zenei világgal van dolgunk. Egyszer nagyon dance, annyira, hogy olykor már az igencsak kommersz harangok is kolompoltak hevesen. Máskor meg olyan furcsa hangok hallatják magukat egy matekpontos minimal szférán belül, hogy nem tudtam melyik fülemet tegyem a hangfalak elé.

Nekem azonban rettenetesen tetszik, hogy nem odadobált anyagokat kaptam, hanem egy építményt, erős alapzattal, kúl neobarokkos berendezéssel. Vagy ha úgy tetszik, egy szürrealista verset, átgondolt, keretbe ágyazott felépítésben. Nálam nyolc a tízből ismét megvan. Reméljük, hogy Karányi még sokáig örvendeztet meg bennünket legalább ilyen, vagy ha lehetséges, ezerszer jobb szerzeményeivel.

Olvass tovább: Techno takaréklángon: Karányi minimálja

-Márta Alex-

[2009.01.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még