2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó cikkek
Luxusautó fuvarozta a sztárszerzőt Magyarországon - képekben
Nem tartják meg ma a neves előadó zongoraestjét a MŰPÁ-ban
Ingyenes karácsonyi ajándék a Fool Moon-tól
Kétszáz nagykövet ad koncertet Budapesten
Modern jazzt hoz a Special Providence - Különleges vendégekkel
Kapcsolatok
Művészetek Palotája (MÜPA)
Kapcsolódó események
Jógyerekek képeskönyve
[2009. január 17.
szombat 20:00]
Jógyerekek képeskönyve
[2009. január 18.
vasárnap 20:00]
Jógyerekek képeskönyve
[2009. január 18.
vasárnap 16:00]

Jógyerekek képeskönyve - humor vagy horror az új opera?

Jógyerekek képeskönyve címmel Ascher Tamás állította színpadra a Tiger Lillies sokk-operáját, a német Struwwelpeter-történeten nyugvó Shockheaded Petert. Az Örkény Színház és a Művészetek Palotája közös produkciójának premierje január 17-én lesz a Müpában.

Ascher Tamás rendező a Jógyerekek képeskönyve című, az Örkény Színház művészei által színpadra állított sokk-operát 14 éven felülieknek ajánlják.
 
Az eredeti, gyermekrímekbe ágyazott, kissé brutális történet hatását csak fokozza Parti Nagy Lajos fordítása, és ahhoz is szükséges némi érettség, hogy a fordított szereposztást, azaz a női szerepeket alakító férfiszínészek és a férfiak „bőrébe” bújt színésznők játékát, a maszkok, az erőteljes smink szerepét a nézők értelmezni tudják. (Konrádkát például Pogány Judit, a mamát pedig Széles László alakítja.)

A kegyetlen, cinikus, gyakran groteszk szöveget ugyanakkor könnyed, egyszerű, gyorsan megjegyezhető és bárki által elénekelhető dalok szakítják meg. Nem is igazi operát, hanem kiélezett, fekete humorú, zenei betétekkel gazdagított színpadi művet, különösen szórakoztató előadást ígérnek az alkotók.

A németség egyik emblematikus figurájának (Struwwelpeternek) szellemesen rímelő, rajzos történetei a szófogadatlan gyermek és az őt szigorral fegyelmező szülő alapképletén nyugszanak. Az 1989-ben alakult angol Tiger Lillies zenekar 1998-ban írt ebből a junk-operát (szemét-operát) Shockheaded Peter címmel, amit a Struwwelpeter angol fordítása ihletett.
 
A darabot a Julian Crouch és Phelim McDermott rendezőkből álló Cultural Industry állította színre, a zenéjét pedig Martin Jacques, a Tiger Lillies zenekar „frontembere” komponálta, kicsit át is költve hozzá Hoffmann verseit. A tangóharmonikával, dobbal, zongorával, szaxofonnal és bendzsóval hangszerelt zene sokat merít a francia sanzon, a német kabaré, Kurt Weill és a közép-kelet európai folklór zenei világából.

Bejárta a világot

A Shockheaded Peter színpada egy viktoriánus babaszoba, amelyben a gyerekeket bábokkal játsszák el, míg a felnőtt szereplőket színészek alakítják. Mivel a számokat – és a könyvben a történeteket – nem köti össze más, mint maga a képeskönyv-forma, ezért kitalálták a Doktor, vagyis a mesélő alakját, aki az egyes történetek között konferál.

A Tiger Lillies és a Cultural Industry 2005-ig műsoron tartott utazó produkciója az egész világot bejárta, és 2002-ben két Olivier díjat is nyert, a Legjobb szórakoztató előadás díját, valamint Martin Jacques a Legjobb zenés színházi mellékszereplő díját kapta.

Az Örkény István Színház és a Művészetek Palotája közös produkciója január 17-én és 18-án háromszor látható a Művészetek Palotájában, az alábbi közreműködőkkel: Gálffi László, Széles László, Csuja Imre, Máthé Zsolt, Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Debreczeny Csaba, Polgár Csaba. Zenei vezető: Darvas Ferenc.

-zene.hu-

[2009.01.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még