2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Földes Tamás - „Negyvenedik Tél – Versek és Dallamok”
Bemutatták Földes Tamás Negyvenedik Tél lemezét
... és a Szörnyeteg
A Szépség
MÁZS - Te vagy a végzetem...
Menyasszonytánc - A világ első klezmer-musicaljének ősbemutatója az Operettben
Képgalériák
Dzsoni
Földes Tamás a BKK-ban
Kapcsolódó Kiadványok
Földes Tamás: „Negyvenedik Tél – Versek és Dallamok”
Kapcsolatok
Földes Tamás
Szabó P. Szilveszter
Németh Attila
Siménfalvy Ágota
Pálfalvy Attila
Reményi József

Álomból valóság - interjú Földes Tamással

Vannak színészek, akik szeretnék azt is megmutatni a világnak, ami az álarc mögött rejlik. A lelkük egy szegmensét, amik igazán Ők. Földes Tamás egy ilyen kincs, érdemes mögé nézni...

Földes Tamás 1965 augusztus 25-én született. Érettségi után a Nemzeti Színház Stúdiójában tanult, két évig. Ezután felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola prózai tagozatára, Szinetár Miklós osztályába. 1990-ben friss diplomásként a Rock Színházhoz szerződött, ahol számos musical főszerepet eljátszott. Jelenleg a Budapesti Operettszínház jeles színművésze. Aktualitásairól kérdeztem.

- Az Operettszínház tavasszal két világpremierrel is készül. Menyasszonytánc és Rudolf, játszol valamelyikben?
- A Rudolf meghallgatáson eredetileg a színház vezetősége Ferencz József szerepére szánt, de a külföldi partnerek Taffe Miniszterelnök karakterét gondolták nekem. Ez azt eredményezte, hogy a Menyasszonytáncban Jonel szerepét Szilveszter kapta meg, nem én – mivel a két darab bemutatója elég közel van egymáshoz és a Direktor Úr véleménye az volt, hogy Taffe szerepe túl nagy ahhoz, hogy lestrapálva kezdjem el – és Taffe-t váltva játsszuk. A Rudolf próbái hamarosan elkezdődnek, úgy tudom, hogy a darab még nincs teljesen kész. Februárban kezdődnek a korrepetíciók és márciusban kezdjük el a színpadi próbákat.
Nagy lehetőség ez a darab, örülök, hogy egy nagyobb szerepet játszhatok benne. Óriási kihívás, mivel ez egy világpremier, az Operettszínházban fogják először bemutatni. Nemzetközi stábbal fogunk dolgozni, a bécsi színház és az amerikai szerzők is végig itt lesznek a próbák folyamán. Mindenki lelkesedéssel és hatalmas elvárásokkal fut neki a munkának. Remélem, hogy egy hatalmas sikert tudunk összekovácsolni.

- Miben láthatunk most a színpadon?
- Jelenleg játszom a Rómeó és Júliában, Mozart!-ban, Dr Bőregérben, A Csárdáskirálynőben, Marica Grófnőben, a Hello!Igen!-ben, a Szépség és a Szörnyetegben és a Tivoli Színházban a Pókasszony csókjában.

- Melyik szerepbe bújsz a legszívesebben?
- Több kedvenc szerepem van, egyik darabot és egyik szerzőt sem szeretném megbántani, de például A Hello!Igen! az egyik kedvenc szerepem. Nagyon szeretek a Raktárszínházban játszani, szeretem, hogy közel van a közönség, az egésznek más a hangulata. Különleges maga a darab is, igényes zenével, különleges történettel, ami egy igazi színészi kihívást jelent.

- A Szélmalom sorozat első kiadványa a Te maxi albumod volt. Te vagy a Tél.
- Igen. Megjelent egy maxi cd öt számmal Negyvenedik Tél címmel. A cd melléklete egy 40 versből álló füzetke, melyben saját írásaim vannak. Túl vagyunk egy sikeres lemezbemutatón, a Benczúr Házban mutattuk be a lemezemet Szilveszterrel közösen.

- Miért a Negyvenedik Tél címet kapta a lemezed?
- A negyven egy bűvös szám, negyven éves lettem és talán az ember ilyenkor már készít egy kis leltárt az életében. Tulajdonképpen nem vagyok sem hivatásos költő, sem hivatásos zeneszerző. Talán a munkám hozta ki belőlem ezeket a próbálkozásokat, a zenés szakmában óhatatlanul megpróbál az ember dalokat írni.

- Gondoltad volna pár évvel ezelőtt hogy saját cd jelenik meg és a verseidet is kiadod?
- Szeretem a verseket, bár soha nem gondoltam, hogy produktum lesz az irományaimból, nem a nagyközönségnek szántam. De hála istennek találkoztam olyan barátokkal, kollégákkal, akik olvasták, hallották verseimet, zenéimet és érdemesnek tartották arra, hogy mások is megismerjék.

- Álomból valóság?
- Igen. Először csak egy álom volt, megszületett az elképzelés, hogy milyen jó lenne... Ami fantasztikus és meseszerű az egészben, hogy egyszer csak olyan emberek gyűltek körém – egy részük már régebben is ott volt – akik ezt az álmot megvalósították.

- Kik ők? Honnan indult a kezdeményezés és mikor lesz a folytatás?
- Először Szabó P. Szilvesztert említeném, aki vasszigorral állt mellettem, hajtott, hogy csinálni kell mindenáron és Pálfalvy Attila barátom, aki ezekből a dalkezdeményekből igazi zenét varázsolt, ő hangszerelte a dalokat. Emellett rengetegen segítettek nekem, de talán ők ketten a legfontosabbak. Nagyon dolgozunk azon, hogy márciusban megjelenjen a nagylemez. Úgy tervezzük, hogy 23 dal lesz rajta, fele-fele arányban kedvenc költőim verseinek megzenésítései és saját verseim megzenésítései. Miért is akarjuk ezt a lemezt ennyien? Rájöttünk arra, hogy a színház bizonyos szerepekkel ruház fel minket, ami néha jó, néha rossz. Így állt össze Szélmalom sorozat csapata. A Tavasz Siménfalvy Ágota lesz, Nyár Németh Attila és az Őszi hónapok Szilveszter jegyében fognak eltelni :) Minden lemezen lesz egy kis plusz, versek, novellák, még nem tudjuk pontosan. Mind Ágota, mind Szilveszter lemezén Reményi Józseffel, Attilával, hárman együtt tevékenyen rész veszünk a zenék összeállításában. Valószínűleg mi fogjuk írni a zenéket. Németh Attila egy termékeny, zseniális zeneszerző, aki elbújik a világ elől, de mi előhúzzuk. Ő magának írja a dalokat.

Korántsem teljes a kép, amit magunkról mutatunk. Van egy olyan szegmense a lelkünknek, amit szintén meg szeretnénk mutatni a világnak...

szilviac

Ps :
Dzsoni lemezkéje február 21-től kapható a MATÁV Jegyirodában (Budapest VI., Nagymező utca 19. 06 (1) 302 3841) és a nagyobb bevásárlóközpontokban is, valamint meg lehet rendelni a www.jegyvilag.hu oldalon.

[2006.02.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még