2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Nem vagyok kívánós!" Decemberre várja első gyermekét Beyoncé  
Harminc éves a Moby Dick 
Ingyenzene: Nonverse - Zombik vagyunk 
Jön Guetta! 
Szimfonikus lemezt készít a Magashegyi Underground
Rocklitera: rock&roll wooosh az Akváriumban 
Kapcsolatok
Beck Zoltán

Nem elsősorban rocksuli: útjára indult a Zenélő Egyetem 

2012 januárjában indul útjára Pécsett egy magyar, és ismereteink szerint nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kulturális-oktatási kezdeményezés, a Zenélő Egyetem (ZEN).

Ambíciózus és egyedülálló kezdeményezést jelentett be Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora december másodikán a II. Egyetemi Koncerten a Kodály Központban. A Zenélő Egyetem (ZEN) ötletgazdája és szakmai vezetője Beck Zoltán egyetemi adjunktus, illetve Beck Zoli, a 30Y frontembere, résztvevői pedig a magyar (könnyű)zenei élet ismert és elismert résztvevői, illetve a PTE oktatói és hallgatói. 

A populáris zene körbeveszi mindennapjainkat, folyamatosan együtt élünk vele, ám az oktatási intézményrendszerekbe mindez nehezen tagozódik be.” - indokolja a ZEN létjogosultságát Beck Zoli

Mindez azonban csak az egyik része a ZEN-nek, amely nem csupán a populáris zene tudományos igényű értelmezését kínálja, hanem az alkotás örömét is a kreatív fiatalok részére. A program központi magja a tutori rendszer, amely szintén a zenei alkotói tevékenységek egészének lefedésére törekszik a zeneszerzéstől, hangszereléstől kezdve a hangrögzítésen át egészen a kész produkció színpadra állításáig, népszerűsítéséig.

A PTE fogékony hallgatóit mindebben a ZEN tutorai segítik, akik mind elismert képviselői területüknek. A Heaven Steet Sevenből és a Sori&Poolekból ismert Takács Zoltán Jappán a hangrögzítés, zenei producerség modult vezeti, Szepesi Mátyás, az Erik Sumo Band és Harcsa Veronika menedzsere az artist management területéért felelős, Urbán Ernő, az Erla Sound vezetője a hangosítás és fénytechnika titkaiba avatja be az érdeklődő hallgatókat, a dizájnnal Szénássy Alex, a nemzetközileg elismert dizájnercsoport, a Laboratory Group vezetője foglalkozik, míg zenei kommunikáció Artner Szilvia Sissohoz, a Magyar Narancs, illetve a Revizoronline újságírójához tartozik.

A Zenélő Egyetem nem az egyetem, mint intézmény, hanem az egyetem, mint hallgatók, az egyetem, mint oktatók, az egyetem, mint közösség számára fontos” - mondja a kezdeményezésről Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, aki a kezdetektől fogva támogatta a terv megvalósulását. A PTE első embere szerint bár az egyetem jelenlegi formájában már 11 éve létezik, még mindig nem alakult ki egységes egyetemi közösség a korábban különálló részek egészeként, és a ZEN nagy lépést tehet ebbe az irányba.

A Zenélő Egyetem szervezeti egysége most van felállítás alatt; az egyetemi kurzusok már jövő félévben elindulnak, a tutori rendszer ezután kristályosodik ki. Mindezt követi a rendezvényszervezés a ZEN keretein belül, hiszen fontos cél a felfedezett fiatalok pályájának beindítása és Pécs, illetve az egész ország zenei életének felpezsdítése, gazdagítása. Ennek keretében a ZEN partnerségre törekszik a magyar egyetemi városok klubjaival, a magyar kulturális és könnyűzenei fesztiválokkal.

A tehetségek bemutatása, gondozása

A ZEN nagy figyelmet fordít a keretein belül, avagy akár azon kívül létrehozott minőségi produkciók eljuttatására a szélesebb közönséghez, hiszen a fellépési lehetőségek és publicitás hiánya az egyik legnagyobb rákfenéje a magyar (könnyű)zenének. Ennek megfelelően a ZEN próbatermeket és fellépési lehetőségeket biztosít a jövőben a Pécsi Tudományegyetem hallgatói által alapított zenekarok, előadók részére, akik professzionális körülmények között rögzíthetik hanganyagaikat is.

A ZEN rendezvényei révén nem csupán Pécsett, hanem az ország egyéb pontjain, lehetőség szerint külföldön is népszerűsíteni kívánja fellépések révén a tehetséges kezdő zenekarokat.
 

[2011.12.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még