2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Da Vinci zenei weboldal
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: Music Inspired By Da Vinci

A zene, melyet a Da Vinci rejtély ihletett

Már lemez formájában is kapható minden idők egyik legnagyobb könyvsikere, A Da Vinci-kód, melyen latin, francia és angol nyelvű kompozíciók kaptak helyet.

A holland Jan Kisjes által komponált album lélegzetelállítóan adja vissza a könyv hangulatát. Ahogy a történetben a vallásos szimbolizmus keveredik a tudományos kódrendszerekkel, úgy egyszerre időtlen, emelkedett hangulatú, ugyanakkor nagyon mai a zene, melyet Da Vinci ihletett. Minden egyes dal vallomás a hitről, a szeretetről és az odaadásról. A könyvsiker után ez a lemez méltán számíthat hasonlóan átütő sikerre, mint amilyet a Tom Hanks főszereplésével májusban bemutatásra kerülő filmadaptációtól várnak az alkotók.

A Dan Brown amerikai író tollából származó A Da Vinci-kód című könyv 2003-as megjelenése óta nagy port kavart, és rengeteg elismerést tudhat a magáénak. A több száz évre visszavezethető történelmi összeesküvés-elméletek már regények tucatjainak szolgáltak alaptémául. A nyolcvanas években nőtt meg az érdeklődés a témakör iránt olyan könyvek hatására, mint A szent vér és a szent grál (Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln) vagy a Foucault's Pendulum (Umberto Eco).

A Da Vinci-kód még egyszer feleleveníti az elméleteket olyan sikerrel, hogy új lemezt is kiadtak hozzá, és a könyv maga számos országban felkerült a bestseller listák élére. Valójában minden idők egyik legsikeresebb bestselleréről beszélünk, melyből az eladások megközelítik a Biblia és túlszárnyalják a Harry Potter-történetek sikerét. Sok ember érdeklődik ellentmondásos tartalma iránt, melyet - ügyesen - egy összeesküvés-elméletről szóló thrillerbe csomagoltak. A könyvben használt vallási szimbólumok és tudományos kódok főként az itáliai művész, Leonardo Da Vinci munkáin alapulnak. A türelmetlenül várt hollywoodi film - melyben Robert Langdon professzor szerepét Tom Hanks játssza - egyike az év legnagyobb dobásainak.

A Sony BMG Music Entertainment Hollandia kérésére a zeneszerző/producer, mindenhez értő Jan Kisjes ültette át zenei nyelvre a Da Vinci munkáiból származtatott híres elméleteket. Miután szabadsága alatt elolvasta a könyvet, és hosszasan elmélyedt Da Vinci műveinek tanulmányozásában, Kisjes fejében a dallamok végtelen áradata született meg. Nyaralásáról visszatérve az album készen állt a rögzítésre.

A projektet teljes egészében Kisjes irányította, összehívott egy csapatot az általa nagyra becsült holland, angol és skót művészekből (többek között Brian McNeill, Phil Cunningham és Alan Ward), akik képesek voltak a fejében lévő zenét egy gyönyörű ezoterikus albumra varázsolni. A dalokat Kisjes saját, illetve egy glasgow-i stúdióban vették fel; a skót hatások megfigyelhetőek a "Sarah" és a "Roslin Chapel" című trackekben is, míg az "Eglise Saint-Sulpice" egy tipikus francia sanzon hangulatát idézi. A férfi és női kórus vokáljai latin nyelvűek, ez adja meg az album légies, történelmi ízét.

A "Music Inspired By Da Vinci" egy zenei dokumentum, mely számos dalból áll, és Da Vinci munkáiból táplálkozik. A művész egyik központi témája a női értékek elnyomása és a 2000 évvel ezelőtti modern vallásban rejlő hatalom volt. Legalább két mestermunkájában is erre utal: a Mona Lisa és a világhírű Utolsó vacsora című képein. A "The Sword and the Chalice", a "La Femme est sacrée" és a "Revelation o'the Truth" című tételek a nők szentségéről szólnak, és az album egészéről is elmondható, hogy a nők fontosságát ünnepli, akik a teremtés és a szeretet forrásai.

Az album a modern elektronikus zene, a történelmi kultúra és a klasszikus zene keveréke, melynek eredménye egy eredeti, emelkedett hangulatú lemez, melyet minden zenekedvelő a szívébe fog zárni a világ minden táján, nem beszélve azokról, akik olvasták Brown bestsellerét és Da Vinci időtlen művészi munkáit.

-SonyBMG-

[2006.04.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még