2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sziámi – öt év után új album!
Guinness világrekord-döntési kísérlet a Sziámitól
A Sziámi zenekar Guinness rekordra készül - közöljük a részleteket
Meddig fog még felállni??? - interjú a Sziámi tagjaival
Müller "illedelmes" Péter a KOGart-ban
Sikeres Guiness rekord a Sziámitól
Sztárokkal zárt a Kovátsműhely
Kapcsolatok
Sziámi
Kapcsolódó események
Insomnia - A művész nem alszik
[2006. március 17. 05:00 - 19. ]

A Sziámi az idei Guinness-könyvbe is bekerül

Megkapta a hivatalos értesítést a Sziámi: a Guinness döntéshozói érvényesnek ismerték el a zenekar márciusi rekordkísérletét, amikoris rendhagyó lemezbemutatójukon új csúcsot beállítva 48 órát zenéltek egyhuzamban a Gödör Klubban.

A maratoni koncert maratoni utómunkálatokkal járt, több mint 4 hétbe telt, mire a zenekar tagjai és segítői összeállították a bizottság által megkövetelt, a rekordot igazoló dokumentációt, majd személyesen vitték ki a londoni szerkesztőségbe, nehogy megsérüljön vagy lába keljen. A hétvégén futárpostával érkezett meg az együttes címére az elismerő oklevél eredetije és az örömhír, hogy a Rekordok Könyvében is szerepelnek majd, mivel az anyag kézhezvételét és ellenőrzését követően a Guinness kiadója tetszését fejezte ki, és úgy döntött, hogy „lapzárta után” nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenütt beszerkeszti a a könyvbe a koncertről készült szöveges és fotóinformációt.

Rendhagyó módon mutatta be új, „ Fogjad már meg!” című – azóta már sikerlistás - lemezét a Sziámi zenekar március közepén: 48 órán keresztül, egyhuzamban zenéltek egy maratoni koncerten a Gödör Klubban, megdöntve így egy török zenekar korábbi 44 óra 20 perces rekordját.

A koncert fáradalmainak kipihenése után a Guinness-be kerülésért folytatott munka nem állhatott meg, hiszen a rekord részletes dokumentációját be kellett nyújtani a Guinness döntőbizottságának. A zenekar segítői ellenőrizték a helyszínen készített jegyzőkönyveket, amelyekben valamennyi eseményt részletesen nyomon követték, így például az előírásoknak megfelelő szünetek betartását (óránként 5 perc), és a hidratálásokat. A jegyzőkönyveket a helyszínen tanúk hitelesítették, többek között a kulturális miniszter és neves művészek. Mellékelték az orvosi jelentéseket, és a játszott számok címét és sorrendjét is (közel háromszáz dalról van szó, amelyek egyharmada a helyszínen született magyar illetve angol nyelvű improvizációban!).

Az utómunkálatok legidőigényesebb része a szintén előírt 1 órás filmanyag elkészítése volt. A Sziámi koncertjét három kamera egyenként 48 órányi felvételen rögzítette, ezeket kellett áttekinteni, kiválogatni a megfelelő részeket, és összevágni belőlük a teljes és a rövidített változatot. A Guinness igényeinek megfelelően ennek az anyagnak tartalmaznia kellett a koncert kezdetét, végét, és valamennyi jelentősebb eseményt, például a hét indulóból két tag kiesését. (Az érvényesség feltétele volt, hogy a kezdőcsapatból legalább négyen végig színpadon maradjanak).

A dokumentációhoz a Sziámi mellékelte a koncerten készült fotókat, és a megjelent tudósításokat is. Előbbiek hatására a Guinness szerkesztőbizottsága úgy döntött, hogy - a már nyomdakész - idei Rekordok Könyvébe mégiscsak beszerkeszti a maratoni koncert rekordját. Az ősszel boltokba kerülő új könyvben így a nemzetközi és a hazai közönség is megnézheti a koncerten készült fotókat, tudomást szerezhet a márciusi 48 órás maratoni Sziámi Insomnia-Guinness koncertről, amelynek jelszava (A múvész nem alszik!) azóta szállóigévé lett.

A két nap során a Sziámi felhívásához csatlakozva a koncerttel egyidőben mintegy 100 művész alkotott a Gödör Klubban: a 48 óra alatt születtek versek és szobrok, festmények kifeszített papírra és éberálom foszlányok pirulákra, fodrászati csodák és világító térháló, két napon át fogalmazott képzőművészeti kiáltvány és az 1001 éjszaka meséinek kalligrafikus változata. Táncosok, festők, írók, költők, fodrászok, rajzolók és szobrászok dolgoztak, több-kevesebb kitartással, időnként hálózsákban, a helyszínen pihenve.

(CLS)

[2006.05.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még