2024. május 5. | vasárnap | Györgyi nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Bővebb információ
Kapcsolódó cikkek
Duplázik a Ghymes a nyíregyházi majálison
Kapcsolatok
Miklósa Erika
Ghymes
Szakcsi Lakatos Béla
Kocsis Zoltán
Legnépszerűbb csengőhangok

Zenei utazás a műfaji sokszínűség jegyében

Augusztus 11. és 26. között tizenötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Zempléni Fesztivál. Az idei évben kéthetesre bővült rendezvénysorozat több mint 70 koncerttel és számos kiegészítő programmal várja a vendégeket. A négy központi helyszínen – Sárospatakon, Szerencsen, Tokajon és Sátoraljaújhelyen – túl olyan kisebb települések is egyre aktívabban kapcsolónak a fesztiválba, mint például Tolcsva, Erdőbénye vagy a Tokaj-hegyalja borrégió központjaként emlegetett Mád.

Az idei programban – az emlékéveknek köszönhetően – helyet kapnak Bartók Béla és Wolfgang Amadeus Mozart életművének darabjai – különleges megközelítésben. Az ősbemutatóként látható Makrokozmosz című zenés táncprodukciót Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve ihlette és magában foglalja a Kárpát-medencének mindazt a kulturális-etnikai sokszínűségét, amelyből Bartók méltán híres kompozíciója is született.

Mozart remekműveit most rendhagyó produkciókban hallgathatja a közönség. A Mozart „Alla Turca” című koncerten a mester keleti ihletésű kompozíciói mellett az eredeti arab és török dallamok is felcsendülnek autentikus előadásban. A bécsi klasszika mesterének zenéjét jazzbe is átgondolják a fesztivál művészei: a Mozart másként című koncerten örökzöld áriák, szimfónia- és szonátatémák csendülnek fel improvizatív betétek, rögtönzött kadenciák kíséretében. Természetesen a fesztivál immár hagyományos programjai sem maradhatnak el: a nyitóhangversenyen a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság Bartók és Kodály egy-egy művét tolmácsolja Kocsis Zoltán vezényletével, Cselóczki Tamás ének- és Kokas Katalin hegedűművész közreműködésével. A zárókoncerten Szlovákia egyik legkiválóbb, már sok nemzetközi sikert elért kamarazenekara, az Archi di Slovakia mutatkozik be a fesztivál közönségének.

Fellép Miklósa Erika és a Ghymes is

Az idei programsorozat fellépő művészei között, a fent említetteken kívül megtaláljuk például Miklósa Erikát, Zádori Máriát, Megyesi Schwartz Lúciát, Bálint Jánost és a Ghymes együttest. Hollerung Gábor a fesztivál „művész házigazdájaként” idén is számos koncertet vezényel. A külföldi vendégek közül érdekes színfoltot képvisel az izraeli arab és zsidó zenészekből álló, hagyományos közel-keleti zenét játszó SheshBesh együttes.

A zenés színházi előadások számára hangulatos és különleges helyszínt biztosít a Disznókő Szőlőbirtok remek akusztikájú traktorgarázsa. Idén a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékával Verdi Rigolettóját élvezheti a közönség, Selmeczi György rendezésében. A társulat másik produkciójának, Csemiczky Miklós meseoperájának A brémai muzsikusoknak librettóját Varró Dániel írta; a Szabó Emese rendezésében látható előadás helyszíne a sátoraljaújhelyi Latabár Színház.

A fesztivál programján új színfoltot képviselő jazzkoncertek idén már minden este hallgathatók két állandó helyszínen, a sátoraljaújhelyi Jazz Udvarban és a sárospataki Patkó Caféban. A jazzprogramok közül kiemelkedik a Szakcsi-család – Szakcsi Lakatos Béla valamint két fia, Béla és Róbert – önálló estje, a Szakcsi Show; Borbély Mihály és Binder Károly duókoncertje, illetve Balázs Elemér és Dés László zenei ötletének, a Contemporary Gregoriánnak bemutatója.

Az esti nagy koncertek általában húsz órakor kezdődnek, és a zenei élményt többször is borkóstoló teszi teljessé, melyet idén a fesztivál hivatalos borszállítója biztosít. A programsorozat hagyományos rendezvényei a lakomák, amelyeken a gasztronómiai értékek mellett látványos műsorral szórakoztatják a vendégeket. Idén andalúziai ízeket kóstolhatnak az érdeklődők – az étel- és italkínálat mellett vérpezsdítő flamenco-táncelőadás és -zene varázsol mediterrán hangulatot.

[2006.08.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még