2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

A népzene és az elektronikus zene izgalmas fúziója

A Dancefolk, külföldön is népszerűsíti a magyar népzenét, méghozzá az elektronikus zenével ötvözve!

A formáció 2019-ben alakult, egy teljesen egyedi felállás az övék a zenei palettán, amely elsősorban a népzene és az elektronikus zene fúziójából áll össze. Azokhoz szólnak akik, szeretik az elektronikus zenét és ezen belül nyitottak az újdonságokra, akár a hagyományokat fenntartva! 

Nemrég érkeztek haza Egyiptomból is, ahol a Kairói Liszt Intézet, által mutatkozhattak be az ottani közönségnek.

A formáció tagjainak összetétele sem hétköznapi, Nagy Teodóra, hegedű, brácsa művész, dalszerző és Szűcs Tamás (Thomx) Dj, Producer.

Milyen zeneiséget képviseltek?

Bár már rátaláltunk egy hozzánk illő hangzásvilágra, mégis folyamatos útkeresésben vagyunk, hogy minél színesebb leszen a produkció, mivel ez egy teljesen új felállás a könnyűzenei piacon.  Elsősorban a népzene és az elektronikus zene fúziójából létrejött műfajok között próbáljuk elhelyezni.

Mi a célotok a dalokkal?
Célunk, hogy a rámutassunk arra, hogy a magyar népzenei motívumok nagyon is, érdemesek rá, hogy beemeljük őket a könnyűzenébe. Szeretnénk, hogy akár, az instrumentális, ének nélküli zene is több teret kapjon a mainstream platformokon.

Milyen különleges élményetek volt, akár fellépés vagy alkotás kapcsán?
A pandémia időszaka nekünk produktívan telt. Lementünk Balatonalmádiba stúdiózni és alkotni. Ott született a Visszhang című felvételünk, mely egy óriási mérföldkő a formációnk életében. A fő téma pár perc alatt megszólalt, Teo keze és a hegedű által, mintha mindig is benne lett volna lelkében ez a dallam.  A videóklipjét, pedig Tihanyban forgattuk, A helyszín és annak legendája adta a dal címét.



Számos nagyszínpadon szerepelteteik már együtt is, külföldön is felléptetek már? 
Igen, számunkra eddig az egyik legnagyobb közös zenei élmény az Egyiptom, Hurghada, Kairói Liszt Intézet, általi fellépésünk volt.  Büszkén játszottuk egy másik országban a dalainkat ezzel képviselve hazánkat.  Számtalan új emlékkel gazdagodtunk. Tervezünk, még a jövőben is zenélni a határon túl is!

Az új dal a Madárka, hogyan született és milyen különleges, egyedi motívumokat tartalmaz?

Először a hegedűtéma született meg, aztán sokáig fejtegettük, hogy milyen ének passzolna hozzá, főleg ritmikai szempontokból. Különböző dalszövegekkel is próbálkoztunk, de végül megtaláltunk egy magyar népdalt, amit teljes egészében felhasználtunk, de az ének dallamát megváltoztattuk. A dal tulajdonképpen folytatása a Visszhang című szerzeményünknek. Az új felvételünkben a népies motívumokat egyedi módon ötvöztük az elektronikus zenével, pont ebben rejlik a mi zeneiségünk is.

Hol forgattátok a klipet hozzá?
A klippet mindenképpen Budapesten szerettünk volna fogatni. Szerencsére ez össze is jött. Végis sétálhatnak velünk a nézők Budapest utcáin. Méghozzá gyönyörű egyedi ruhákban, melyeket az Adry Couture - Balogh Adry tervezett.

A dal elődje a Visszhang volt, melynek videóklipjének a végén megérkezünk a fővárosba. Ennek a folytatása ez a videó, hamarosan készítjük a harmadik dalt is, aminek a klipjét, pedig Kelet-Magyarországon fogjuk forgatni. Ezek a felvételek kapcsolódnak egymáshoz, tulajdonképpen három testvér lesz, melyek klipjeiben bejárjuk hazánkat. Így a világ minden táján betekintést nyerhetnek általuk a kultúránkba, és a színes természeti világunkba.

Miért, pont ezt a dalt választottátok?

Ő volt a soron következő “fiókdal”, ami már ott pihent egy ideje a gépen. Az egyiptomi fellépésünkre szerettük volna elkészíteni, ami meg is valósult és ott játszottuk először nagyközönség előtt. Nagyon jól vette a közönség, megerősített minket abban, hogy jó választás lesz! Az ének "motívumot" a dalban pedig Fekete Bori szólaltatta meg a hangján.

Amikor nem formációként, akkor hogyan működtök a zenei életben, illetve a hétköznapokban?

Teo:
- Mivel komolyzenésznek tanultam, ezért fontos, hogy abban a közegben is kamatoztassam a tudásomat. Elsősorban stúdiófelvételeken közreműködöm. Valamint zenei hanganyagokat készítek a Nemzeti Táncszínház számára és session zenészként többek között szerepeltem, Ennio Morricone turnén

Hauserrel, A Nyughatatlan zenekarban is hegedültem, a Folkfonicsban, voltam A DAL-ban a HorusXMarcus produkcióval és számos más könnyűzenei formációban közreműködtem a Halott Pénztől kezdve Ian Giillan-ig (A Deep Purple énekese).Most viszont ez a közös produkció van előtérben.

Elsősorban, pedig az anyaság teszi most ki a hétköznapjaim nagy részét, de mivel a DanceFolk nagyon fontos része az életemnek, igyekszem rá időt szakítani, amennyire csak lehetséges. A közös fellépések, alkotások pedig mindig jó kikapcsolódások számomra.

Thomx:
Kettős életet élek, már ami a munkámat illeti. Honlapfejlesztő vagyok és grafikus, emellett, mint Dj rendszeresen lépek fel, olyan helyeken is, mint a TNT vagy a Neoton Família koncertek, az I Love 2000 partisorozat és a Total Dance Festival. Nagy öröm volt számomra színpadra lépni olyan ikonikus helyeken, mint a Budapest Park, a Plázs Siófok vagy az ország nagy sportcsarnokai, például az MVM Dome, SYMA csarnok, Audi Aréna Győr és a Veszprém Aréna. Ugyanakkor szívügyem és az egyik legnagyobb álmom a DanceFolk, így fontos számomra, hogy minden nap foglalkozzak vele és, hogy ezzel együtt Teoval haladjunk előre a közös zenei utunkon, mert a saját jövőmet ebben a formációban látom, itt tudom leginkább kifejezni magam és ebben látok nagyobb értéket. Büszke vagyok a duónkra.

Milyen terveitek vannak?
Nehéz megmondani mit hoz a jövő, de mi folyamatosan dolgozunk a terveink megvalósításán és azon, hogy a produkció minél szélesebb közönséghez eljuthasson, itthon és külföldön egyaránt.

[2023.12.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még