2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Czene Ferenc: Elviszem Gyuláról a zenei napokat!

Gyula város önkormányzata 100 százalékban hátat fordított a zenei napok rendezvénysorozatnak, ezért elviszem azt Békéscsabára és Orosházára, ahol szívesen látják − nyilatkozta a Hír6-nak Czene Ferenc, aki az év egyik felét Los Angelesben, másik felét Magyarországon tölti.
Az ügynek az ad különös hangsúlyt, hogy Gyula nem csak Erkel Ferenc okán, kifejezetten zenebarát és művészetpártoló városnak számít.

− Június első napjaiban immár hetedik alkalommal rendezték meg a Gyulai Zenei Napokat, amelynek ötletgazdája és motorja Czene Ferenc. Hogyan értékeli a most mögöttünk hagyott háromnapos zeneünnepet?
− Minden nehézség ellenére jól sikerült a VII. Gyulai Zenei Napok rendezvénysorozata. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a zenét szerető gyerekek, iskolák, s minden résztevő kitett magáért.

− Mi volt a rendezvénysorozat fénypontja?

− A sok értékes és tehetséges produkcióból nehéz ilyet kiemelni. De talán az a fehérorosz fiatalember, Jevgenyij Mijavszkij zongoraművész díszhangversenye. Szeretném hangsúlyozni, ilyen kaliberű, ilyen tehetségű zongoraművész nem minden nap fordul meg Békés megyében, a már hírnevet szerzett békéscsabai Tóth Péter méltó partnere ez a fiatalember. A huszonkét éves Mijavszkij kedvelt fellépő a világ nagy hangversenytermeiben, magam Los Angelesből ismerem, ahol több versenyt megnyert már.

− Kit lehet még kiemelni a fellépők közül?

− Nagy örömömre szolgált, hogy a fehérorosz zongoraművész és a félig magyar, valamint félig görög származású Claudia Zorbas randevút adott itt egymásnak. Isten áldotta tehetségről van szó. Claudiát már tizenkét évesen felvették a Zeneakadémiára, egészen rendkívüli hegedűtudással rendelkezik.

− A Gyulai Zenei Napok minden évben jó alkalom arra, hogy a legjobb zenetanároknak elismeréseket adjanak át. Az idén kik voltak a díjazottak?

− Nem tudtam dönteni, ezért az Életmű-díjat megosztva kapta Marton György Gyuláról és Tóth István Békéscsabáról. Az Év zenetanára-díjat pedig az orosházi Felföldiné Tóth Erika kapta. A díjakat Pejczi Antal, az amerikai űrkutatási intézetnél, a NASA-nál dolgozó kutató, Vörös Katalin, a világ egyik legnevesebb egyeteme, a Berkley laboratóriumának vezetője, valamint Hoffmann Ferenc vállalkozó, egykori gyulai alpolgámester adta át.

− Mi az, amit még ki lehet emelni a programok közül?

− Nagyon szép volt az Erkel Vegyes Kar műsora, és számomra igazi meglepetéssel szolgált a Bogdán Gábor vezetésével fellépő Erkel Ferenc Zeneiskola fúvószenekara.

− Gyakorta hallani, hogy egyre nehezebb megszervezni ezt, a fiataloknak szóló rendezvényt. Ezért talán nem indokolatlan feltenni a kérdést: hogyan tovább?

− Gyulán befejeztem, oda viszem a rendezvényt, ahol valóban szükség van rá, ahol ténylegesen segítenek a szervezésben.

− Miért jutott erre az elhatározásra?

− Gyula város önkormányzata 100 százalékban hátat fordított ennek a rendezvénynek. Csak a megnyitón képviseltette magát Szabó Árpád alpolgármester. Elviszem Orosházára és Békéscsabára a rendezvényt, mert úgy látom, ott olyan partnerek vannak, akik fontosnak érzik a zenei napokat. 2008-ban már e két városban bontunk zászlót. Fájó szívvel teszem ezt, de bizonyos jeleket már nem tudok nem észrevenni, és ebből le kell vonni a megfelelő következtetéseket.

- Bod Tamás
(hir6.hu) -

[2007.06.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még