2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: Mulat az ország
Kapcsolatok
Zámbó "Jimmy" Imre
MC Hawer & Tekknő
Kredenc
Kaczor Ferenc
Rony
Pacsirták
Makk Hetes
Domján Tamás

Mulasson az ország!

Majdnem pontosan így hangzik annak az albumnak a címe, amely garantáltan elnyeri annak a tetszését, aki kedveli a mulatós zenét. Nemrégiben ugyanis kijött egy válogatás lemez, amelynek a Mulat az ország címet adták.

Nem rossz az ötlet

Nem rossz ötlet az, ahogy a grafikusok megalkották a borítót. Magyarország térképén állnak a lelkesen mulatózó emberek, akik között számos embertípust fellelhetünk: miniszoknyás-topos cicababát, tetovált karú, hosszú hajú fiatalembert, fehér inges, nyakkendős úriembert, soványt, teltebbet és még lehetne sorolni. Egy-két előadó nevét is feltüntették. A borító belsejében azután mindenre fény derül: söröskorsón áll az a bizonyos térkép, s minden előadót, a dalcímmel és szerzővel együtt közölnek velünk. Ám ezzel véget is ért az információk sora, ugyanis semmi utalást nem találni azzal kapcsolatban, hogy például ki készítette a borítót. Ez azért érdekelt volna...

Ami egy modern mulatáshoz kell

Nos, mikor először meghallgattam a lemezt, akkor az volt az első gondolatom, hogy el kellene mennem az aktuális ismerősöm, éppen aktuális esküvőjére, kezembe a koronggal, de azután elvettem ezt az ötletet és inkább még egyszer meghallgattam az albumot. S ekkor jöttem rá, hogy aki szereti a mulatós zenét, vagy éppen a lakodalmas discot, az garantáltan megtalálja benne a kedvére valót. Lehet azon vitatkozni – én is sokszor tettem – hogy a mulatós muzsika színvonalas-e vagy sem, de a lényege nem is ebben lakozik, már én is ráébredtem. Sokkal inkább abban, hogy az embert megmozgatja, táncra, bulira, énekre csábítja. Sok ismerős említette már, hogy ő azért szeret mulatni, mert akkor, arra az időre elfelejti minden búját-baját. Nos, erre az albumra olyan dalok kerültek fel, amelyek garantáltan táncra csábítják a mulatni vágyókat, s garantáltan minden korosztály és réteg megtalálhatja benne azt, amire ropni tudja a táncot.

Kissé furcsa indítás

Ami azonban nekem egy kissé fura volt, az az, hogy egy mulatós lemez Zámbó Jimmy-vel indul. Semmi bajom Jimmy-vel, félreértés ne essék, nem azért írom, csak valahogy nekem nem az a klasszikus mulatós zenész, akivel én indítanék egy ilyen lemezt. A Király még a vagány „szakítós” dallal, a Bye, bye lány című slágerrel is képviselteti magát.

Mindjárt gondoltam, hogy Mc Hawer és a Tekknő nem hiányozhat a válogatásról, képviseltetik is magukat két remek, pörgős dallal – Három deci köménymag, De sukár ez a romalány - amelyekben hozzák a tőlük megszokottat, azt, amiért a kamaszok is oly’ előszeretettel tombolnak rájuk a klubokban.

A Kredenc elnevezésű formáció is hallható, mégpedig a Szerelmes vagyok, Lemegyek a pince fenekére című felvételekkel. Náluk éreztem az a fajta lakodalmas discot, amely egyetlen bálról sem hiányozhat, szerintem. Lüktető, „ugrálható”, tombolható. Éjfél után lehet erre nótázni, különösen a „pincés-dalt” hallgatva: „Ej, de kutya jókedvem van, az áldóját néki!” Kötve hiszem, hogy lenne valaki ebben az országban, aki ne hallotta volna még ezt a sort.

Sokak kedvence, Kaczor Feri is dalra fakad, s két igazán vérpezsdítő nótát ad elő az albumom, s valószínűsíthetően a remek mulatós dallam mellett a mondanivalója miatt is közkedvelt a „Bocsáss meg kérlek” refrénű felvétel. 

A vagány énekesnő

A  vagány énekesnő, Rony hangjára már korábban is felfigyeltem, s most sem kellett benne csalódnom. Ám a Rumeláj című nóta nekem nem tetszett, nem nagyon éreztem belőle azt az átütő erőt, amelyet Rony képes kiadni magából. A gitár viszont nagyon remekül szól benne. A Most élsz című dalnál már jobban ütött, bár ott nekem kicsit sok volt a „tuc-tuc”, de nyilván csak azért mert szinte Máté Péteren nőttem fel, s a lágyabb előadást szoktam meg.

A Makk Hetes produkciójáról is a szüreti, farsangi, falunapi feeling ugrott be. A Necsi, necsi refrénű számot is ki tudja, már hányan énekelték el; de aki hallja, az mindig jót mulat rá, – csakúgy, mint a Se veled, se nélküled örökzöld mulatós slágerre - erre a fejem teszem. Mindkét nóta telitalálat a csapat részéről.

Domján Tamás egyik dala a népszerű Lottót mutatja be, hogy mit is venne, ha megütné a főnyereményt. Ám amíg ez nem következik be, aki meghallgatja, egy tánccal vagy egy dalolással máris gazdagabb lehet… Egy világslágerrel is felkerült a válogatásra, de én már úgy vagyok a „Mammamma” című dallal, hogy több bőrt nem nagyon lehet róla lehúzni. Ám kétségtelen: Domján élvezhetően adja elő.

Régi ismerősként daloltak a Pacsirták, írtam már róluk korábban is, így meglepetés nem ért, most is azt mondom: rendben van a duó a mulatós palettán.

Mulasson az ország apraja, nagyja

Mire most végére értem a lemeznek, kicsit elbizonytalanodtam, hogy tényleg mulatós lemez-e, már amit a klasszikus értelemben annak hívunk. Ugyanis ha valaki kedveli ezt a stílust és szeret mulatni, énekelni, annak ez a lemez garantáltan felüdülést és nagy élményt fog okozni. Betekintést ad a magyar mulatós palettába, úgy, hogy jó előadók dalait sorakoztatja fel. S bár én nem szeretek bálba, lakodalomba, és szüreti mulatságba járni, s mulatóst sem sűrűn hallgatok, mégsem mondhatok mást: ki a kertbe a hangfallal és remek kis kerti-bált lehet tartani a CD segítségével, hiszen itt a nyár. S ha rám hallgatnak: még a szomszédot is meghívják…

– Havassy Anna Katalin –

[2007.07.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még