2024. július 15. | hétfő | Henrik, Roland nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
MÁV Szimfonikus Zenekar
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Jön a Szimfonikus Zenekarok Futball-kupája
Liszt-zongoraverseny cigánybandával ma a Müpában
Nyári Károly az ismert producerrel dolgozik
Még mindig Old Boys jubileum - születésnapi party, ezúttal főszerepben a rock and roll-lal
Kismamák figyelem! Egy koncertet ajánlunk nektek
     
 
MÁV Szimfonikus Zenekar
Megalakulás: 1945.
Web: http://www.mavzenekar.hu/
 
     

MÁV Szimfonikus Zenekar

1945-ben alapította az ország egyik legnagyobb vállalata, a Magyar Államvasutak, amely a mai napig is legfőbb támogatója a közel száz muzsikust foglalkoztató együttesnek. Egyike az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed.

1988-tól Gál Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmesterképző Tanszakának vezetője, egyetemi docens volt a zenekar karmestere, művészeti vezetője.

A zenekar vezetői ma:
Kollár Imre – vezető karmester és művészeti vezető
Takács-Nagy Gábor – első vendégkarmester
Rodrigo De Carvalho – állandó vendégkarmester

A MÁV Szimfonikusok fennállása óta számos kiemelkedő karmester-egyéniséggel és szólistával dolgozott bel- és külföldön egyaránt.
Vezető karmesterei voltak: Szőke Tibor, a zenekar alapítója, majd Lukács Miklós, Pécsi István, Oberfrank Géza, Nagy Ferenc, Mark Gorenstein és az utóbbi húsz évben Gál Tamás.

Az elmúlt több mint hat évtized alatt számtalan nemzetközi rangú karmester vezényelte koncertjeiket, csak néhány név a kitűnő művészek közül: Ferencsik János, Lamberto Gardelli, Kobayashi Ken-Ichiro, Franco Ferrara, Uri Mayer, Nikolai Anosov, Roberto Benzi, Angelo Ephrikian, Franz Konwitschy, Ottmar Suitner, Hans Swarowsky, Carlo Zecchi, Moshe Atzmon, Arwid Janszonsz, Kurt Masur, Herbert Blomstedt, Jurij Szimonov, Irwin Hoffman, James Levine, Fürst János, Vladimír Válek és Carlo Ponti Jr.

A zenekar világsztárok sorával dolgozott együtt közös pódiumon, pl. Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Kiri Te Kanawa, Roberto Alagna, Lucia Aliberti, Lazar Bermann, Jeanne-Marie Darré, Gertler Endre, Tsuyoshi Tsutsumi, Ruggiero Ricci, David Geringas, Jevgeni Buskov, Alexander Markov, Ramzi Yassa, Dudu Fischer, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Ruha István, Perényi Miklós, Onczay Csaba, Jandó Jenő, Bogányi Gergely, Miklósa Erika - még hiosszan lehetne folytatni a sort.

Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000001054 StartFragment:0000000457 EndFragment:0000001038

A zenekar magas művészi tudását számos külföldi turnén is elismerték, vendégszerepléseikor olyan nevezetes hangversenytermekben is fellépett, mint a tokiói Suntory Hall, az amsterdami Concertgebouw, a bécsi Musikvereinssaal, a stuttgarti Liederhalle és a müncheni Philharmonie am Gasteig. Vendégfellépései során Európa minden országában koncertezett már, emellett Brazíliában, Peruban, Argentínában és Kolumbiában, valamint Libanonban, Japánban, Kínában, Hong-Kong-ban és Cipruson aratott sikereket a zenekar.

Több jelentős európai zenei fesztivál résztvevője volt: Lourdes, Bécs, Tesszaloniki, Merano, Ohrid, Róma, Assisi. Az utóbbi fesztiválhoz kapcsolódva adott hangversenyt a zenekar Castelgandolfoban, a pápa nyári rezidenciáján, II. János Pál pápa tiszteletére 1988-ban.
2007 márciusában a Muzikvereinssaal Arany Termében (Golden Hall) Csajkovszkij programmal vendégszerepeltek a MÁV Szimfonikusok, majd néhány nappal később egy hét koncertből álló japán turné következett, mely során több jelentős nagyvárosban léptek fel országszerte.

Magyar zenekarok közül egyedüliként mondhatja el magáról az együttes, hogy közreműködött a legendás Három Tenor produkcióban. 1999-ben Japánban, a Tokyo Dome-ban 32000 néző előtt hangversenyezett Carreras, Domingo és Pavarotti partnereként.
A zenekar állandó szereplője volt Luciano Pavarotti európai búcsúkoncert-sorozatának, mely során két év alatt közel tíz alkalommal lépett szinpadra a tenorkirállyal!

A MÁV Szimfonikus Zenekar 1947-től szervezi bérleti előadásait Budapest legjelentősebb koncerttermében, a Zeneakadémián, és 2005 tavaszi megnyitása óta a Művészetek Palotájában. Kamarazenekari bérletsorozatait a Festetics Palotában és a Magyar Rádió Márványtermében adja a sorozat művészeti vezetője, a világhírű hegedűművész, a zenekar első vendégkarmestere, Takács-Nagy Gábor.

A zenekar rendszeres közreműködője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. A MÁV Szimfonikusok nevéhez fűződik a Fesztivál 2006. évi legsikeresebb produkciója, a Mozart-maraton, mely 2007-ben is nagy szakmai és közönségsikernek örvendett. (forrás:mavzenekar.hu)

[2008.01.20.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még