2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Clayton Joseph Chenier
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Clayton Joseph Chenier
     
 
Clayton Joseph Chenier
Születés dátum: 1957.
Aktív kapcsolat: Red Hot Louisiana Band (előadó/zenész)
A legnagyobb élő zydeco énekes és harmonikaművész.
 
     

Clayton Joseph Chenier

Harmónikaművész

Clayton Joseph Chenier 1957-ben, a Zydeco Király (Zydeco: louisianai feketék tánczenéje, francia-kreol-amerikai műfaj - egyfajta kreol blues, mely az ’50-es években lett népszerű Louisianában - fő hangszerei a tangóharmonika és a mosódeszka), Clifton Chenier fiaként látta meg a napvilágot. Apja volt egyébként az első kreol zenész, aki Grammy-díjat nyert.

C.J. 21 éves korában zenei ösztöndíjat nyert a Texas Southern University-re, nem sokkal ezután csatlakozott híres édesapja együtteséhez a Red Hot Louisiana Band-hez is. Korábban főleg soul, jazz, funk és pop zenével foglalkozott. Szaxofonon, fuvolán és mindenféle billentyűs instrumentumokon is játszik, a harmonika apja hatására lett a hangszere.

Az idősebb Chenier mellett első kézből tanulhatta meg mit is jelent egy világklasszis együttes vezetése és a turnék során tett szert arra a színpadi rutinra, ami ma a világ legjobb előadóművészei közé helyezi őt.

Édesapja 1987-es halála után C. J. folytatta a Red Hot Louisiana Band vezetését. Első lemezüket az Arhoolie Records adta ki, majd jött a Slash és később a chicagoi Alligator Records. Amikor Paul Simon 1990-ben felvette a 'Rhythm of the Saints' albumát, kifejezetten ragaszkodott C.J. Chenier személyéhez (mellesleg ezeken a felvételeken Ringo Starr volt a partnere).

2005-ben, amikor az új kiadója, a Harmonia Mundi számára elkezdett dolgozni a mostani lemezén arra gondolt, hogy az eddigieknél bensőségesebb anyagot hoz össze felvonultatva a kreol zene déli gyökereit.

Hasonlóan a klasszikus Rudy van Gelder féle Blue Note lemezekhez itt is az volt a koncepció, hogy bármilyen utólagos kozmetikázás nélkül egyszerre feljátszva kerüljön rögzítésre minden. A munkafolyamat közepén jöttek a hurrikánok és ezzel teljesen új irányt határoztak meg. Sokkal erőteljesebb, bluesosabb és némiképp keserűbb lett az elkészült anyag végkicsengése.

2005 őszén C.J. szülővárosát és környékét kétszer is hurrikán-csapás érte, majd azt követően áradások sújtották a területet – ekkor C.J. a korábbi zenéjétől gyökeresen eltérő hangulatú muzsikát kezdett írni.

A Katrina hurrikán louisianai rombolása miatt érthető Chenier szomorkás hangulata: ezt önti a 'Desperate Kingdom of Love'-ba, amely a tragédia utáni reménykeresésről szól.

2006-ban a legjobb világzenéi albumok közé választották C.J. Cheiner új albumát. 193 ország van ezen a bolygón, és a legtöbbnek megvan a saját zenéje is.

[2007.03.26.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még