2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Beastie Boys
 
Legutóbbi kiadványok
Hot Sauce Committee Part 2 (2011)
The mix-up (2007)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Balaton Sound 2007 - Beastie Boys
Beastie Boys (press)
Kapcsolódó cikkek
Szándékos jogsértés: 1.7 milliót nyert a zenekar
Ezt nézd meg! Íme egy 19 éves videoklip - Sabotage képekben
Halála után is "intézkedik" a Beastie Boys sztárja
Gyász! Elhunyt a Beastie Boys énekese - Adam Yauch 48 éves volt
A nagy visszatérés: megjelent a Beastie Boys legújabb lemeze
     
 
Beastie Boys
Megalakulás: 1981.
Web: http://www.beastieboys.com
 
     

Beastie Boys

A amerikai Beastie Boys talán az egyik legrégebb óta tevékenykedő hiphop csapat. A Grammy-díjas banda 1979-ben alakult, akkor még Young Aboriginals néven, majd 1981-ben csatlakozott hozzájuk Adam Yauch (a.k.a. MCA), ettől fogva hívták magukat Beastie Boys-nak. A formáció munkássága az elmúlt húszon egynéhány évben a hiphop stíluson kívül alkotó zenészekre is hatott. Jellemző rájuk, hogy a zenei stílusuk gyorsan változik és nem mennek messzire egy kis kísérletező kedvért sem. Az albumaikon keveredik a punk-rock, a rap, a jazz, a funk és néhol egy kis reggae.

A kezdetekben még punk stílusban nyomták, az ekkori felállás: Adam basszus, Kate Schellenbach dob, John Berry gitár és Mike Diamond (a.k.a. Mike D) mikrofon. Az első fellépésük Adam 17. szülinapi partiján történt, az első kislemezüket pedig 1982-ben adták ki "Pollywog Stew" címmel. A klasszikus, hiphop-os felállás Adam Horovitz (a.k.a. Adrock) 1983-as csatlakozásával kezdett formát ölteni.

Az első, teljes hosszúságú debüt albumuk, a Licensed to Ill a Columbia Records történetében a leggyorsabban elkelt lemez és az volt az első rap album, mely első helyen végzett a listákon. A bulizók himnuszává váló, "Fight for your Right" a mai napig is nélkülözhetelen kelléke egy igazi házibulinak.

Az 1989-ben kiadott Paul’s Boutique, újabb stílusváltást hozott: a korábbi albumhoz képest ezen az anyagon jellemzőbbek a loopok, a funky ütemek és scratch-ek is. Három évvel később, 1992-ben megalakították a G Son stúdiót, ahol befejezték a következő albumukat, a Check Your Head-et.

1994-ben megjelent az Ill Comunication című korong. Ebben az időben kezdte el a Beastie Boys felvilágosító-kampányát a tibetiek igazságtalan helyzetéről, az ott tapasztalható kínai befolyásoltságról. Azóta minden évben szerveznek egy Tibetet segítő fesztivált, melynek ők maguk is az állandó fellépői. A kínai befolyás felszámolására tett figyelemfelkeltő kampányuknak köszönhetően a Kínai vezetés tiltólistára tette a csapatot: nem tehetik a lábukat a Népköztársaság területére.

1998-ban került polcokra a Hello Nasty című album, melyen olyan "slágereket" találhatunk, mint az Intergalactic, a Body Movin vagy éppen a 3 Mc's and 1 DJ. Az album megjelenése kapcsán a csapat a Wall Street Journal főoldalára is felkerült, mivel a csapat pár számot ingyenesen letölthetővé akart tenni de annyi (jogi) akadályba ütköztek, hogy nem igazán sikerült. Az Intergalactic című kislemez még a Grammy Awards-on is történelmet írt, ugyanis alernatív és rap kategóriában is elnyerte az arany gramofont.

1999-ben kiadtak egy 2 cd-s antológiát, The Sounds of Science címmel. A 2001-es szeptember 11-i terroristatámadást követően politikai aktivitásuk ismét megnőtt: fő fellépők voltak a "New Yorkers Against Violence" koncerten, az új albumukról pedig ingyenesen letölthetővé tették az In A World Gone Mad című számot, amely az iraki háború ellen emeli fel a szavát.

2004-ben jelent meg a To The 5 Boroughs című lemez, melyet 2007 nyarán egy instrumentális soul-dzsessz-funk-rock korong követett: The Mix-Up. Nyilatkozatuk szerint ez a lemez nem tartalmaz politikai célzásokat, egyszerűen a hangok és hangszerek világában való kalandozásról szól.

- nagy és zsu -

[2007.07.10.]

Kiadványok
stúdió
Beastie Boys: The mix-up (2007)Beastie Boys: Hot Sauce Committee Part 2 (2011)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még