2024. március 19. | kedd | József, Bánk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Republic
 
Letölthető dalok
Varsó hiába várod

Összes letölthető dal

Legutóbbi kiadványok
Kimondom a neved (2017)
Rajzoljunk Álmokat (2015)
Klasszikusok (2013)
Miért, maga bohóc? (2011)
20 éves ünnepi koncert (CD1) (2010)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Republic: 20 éves ünnepi koncert (CD2) (2010)
Republic: Köztársaság (2010)
Republic: Aranyalbum 2. (CD 1) (2009)
Republic: Aranyalbum 2. (CD 2) (2009)
Balázsovits Edit: Új Republic dalok (2009)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legközelebbi programok
Republic 35
[2025. február 1.
szombat 20:00]

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
A Republic 15 éves
EFOTT 2008 - Republic
Fezen - 2. nap
Hegyalja 2007 - Republic
Republic (press)
Republic - születésnapi örömkoncert
Republic koncert - Nyíregyháza (2009.05.22)
Republic koncert az Arénában
Kapcsolódó cikkek
Republic 35 jövő februárban az MVM Dome-ban - jegyek itt
Sokan érzékenyülnek el ezektől - Republic szerelmes dalok egy csokorban
Rossz hírt közölt a Republic: "szomorú szívvel jelentjük be, hogy..."
Kiderült! Farkas Bertalan ihlette a Republic új albumát!
A Republic délután közölte a rossz hírt - íme a közlemény!
     
 
Republic
Megalakulás: 1990. február 23.
Web: http://www.republic.hu
Aktív kapcsolat: Környei Attila (szervező), Bódi László (Cipő) (előadó/zenész, 1990-), Boros Csaba (előadó/zenész, 1990-), Nagy László Attila (dobos, 1990-), Patai Tamás (gitáros, 1991-), Republic Rajongói Oldal (Dantian Oldala) (fan club)
Egyéb kapcsolat: Bali Imre (Rece Apó) (gitáros, 1990-1991), Tóth Zoltán (előadó/zenész, 1990-2013)
 
     

Republic

A Republic 1990-ben alakult, pályafutásuk során közel 1,2 millió lemezt adtak el. Emblémájukká vált kishal, ami annak köszönheti megszületését, hogy a zenekar a halak jegyében alakult, Cipő kedvenc halászcsárdájának is ez a jele, valamint hogy megtetszett a fiúknak az emberforma a halba ágyazva.

A történet kezdete 1990, amikor is Bódi László alias Cipő (65.05.03.) - elhatározta, hogy zenekart alapít. Tóth Zoltán (66.05.13.) a Republic előtt a Balatonszeletben gitározott és hammond orgonán játszott, Nagy László Attila dobolt, Boros Csaba (gitár) és Bali Imre -művésznevén Rece Apó - a szólógitáros posztot töltötte be, Szilágyi "Bigyó" László pedig a zenekart segítette.

Egy vidéki lepukkant házban próbáltak, ahol megszülettek az első dalok (Ahogy a halak, Meleg és boldog stb...), valahogy híre ment ennek az egésznek a faluban, és kijött a helyi tévé. A hírnév felé az első lépéseket meg is tette a zenekar. Ősszel megnyertek egy tehetségkutatót és egy két lemezre szóló szerződést kötöttek a Hungaroton Gong Kft-vel.

A zenekar első évfordulójára már meg is jelent első albumuk, az Indul a mandula, melyről a Repül a bálna hatalmas siker lett. Nagy Feró ezek után turnéra viszi a társaságot. Ebben az időszakban esnek túl az első botrányukon is: a Hungarotonnal való szerződésük lejárt előtt szerettek volna átigazolni az EMI-hoz, ezért ki kellet adni egy kényszerlemezt. Az Üss a kazettára címet viselő 40 percnyi dobszóló mindössze 5000 példányban kerül a boltok polcaira.

Még 1991-ben megjelenik a harmadik albumuk, a Hoppá-hoppá!, melyen olyan slágereket találhatunk, mint a Jó reggelt kívánok vagy a Szeretni valakit valamiért. Az első és egyben az utolsó tagcsere is ebben az évben történik meg: Rece Apó helyére a Kormorán, a Moho Sapiens és a Beatrice gitárosa Patai Tamás érkezik.

Az Én vagyok a világ című korongon számtalan népdal feldolgozás is helyet kap. A kislemezen is szereplő Engedj közelebb betörése a tévéadókra újabb sikereket hoz a Republicnak. A következő album, a Hahó öcsi igazi nagy slágerek nélkül is rövid idő alatt átlépi a 25 ezres példányszámot és egy Arany Zsiráf-díjat is besöpörnek vele.

Az 1994-ben megjelenő Disco című lemezhez köthető a csapat első komoly lemezeladási rekord is: a 100 ezres eladott példányt megélő korong megkapja az arany- majd a gyémántlemez státuszt. Ezt elsősorban két nagy slágerüknek köszönhetik, a Ha itt lennél velem és a 67-es út hetekig vezetik a rádiósjátszásokat. Közben Cipő Rajcs Renátával közös szólólemezt jelentet meg (Amszterdam), erről a Kék és narancssárga című dal lett sikeres.

A zenekar igazá áttörése a Tüzet Viszek album, főként a Szállj el Kismadár című dal megjelenésekor következett be. A lemezből rekordidő alatt eladtak 150 ezer példányt, a dal Európa különböző országaiba betörve hódított, a németek szerint Közép-Európa legjobb dala.

A soron következő album egy koncertlemez, amelyet október 6-án vettek fel Kaposvárott, a bulit a nagy érdeklődés miatt másnap meg kellett ismételni. A fellépésre esténként 6000 ember váltott jegyet. A már csak '96-ra megjelenő élő CD az Október 67 címet viseli.

Március 15-én fellépnek a Budapest Sportcsarnokban, az ünnepi koncertre 16 ezer néző volt kíváncsi. A három órás őrületnek három sztárvendége volt, Koncz Zsuzsa, Halász Judit és Bródy János. Ezzel a fellépéssel a zenekar akarva-akaratlanul is, de egy újabb Republic - hagyományt alakított ki. Mert a jól sikerült buli hatására, minden év nemzeti ünnepén (március 15) nagyszabású koncerttel örvendeztetik meg a rajongókat.

1996-os Igen című lemezük nem tudta megismételni a Szállj el kismadár sikerét, bár azért az elős nap 25 ezret adtak el belőle. 1997-ben adták ki a Zászlók a szélben-t, majd Gurul a kő címmel turnéra indultak, és megkapták a Huszka Jenő díjat. '98-ban Cipő és Tóth Zoli megmutathatta, mennyire intellektuális személyiségek, hiszen az év elején megjelenő újabb nagylemez – A rózsa vére – egyben egy filmzene-lemez is. Az azonos című filmhez írt dalok többnyire instrumentális betéteket tartalmaznak.

A soron következő album az Üzenet, amely a 12-es sorszámot viseli, majd '99 februárjában egy tripla válogatással kedveskedtek kitartó rajongóiknak, ezúttal ismét az EMI-nál.

A három CD-re három kategóriába sorolva vannak válogatva a dalok, szerelmes, népzenei és közérzeti dalok. Az évtized dalaira keresztelt három lemezre összesen 55 szám került, mindegyik lemezhez egy-egy új dal rögzítése mellett. Március 15.-ét Budapesten ünneplik a Kossuth téren 30 ezer fan közreműködésével. 1999 augusztusának a végén válik kaphatóvá az új lemez, a Boldogság.hu, sikerdalai a Ne meneküljek és a Róka jár az udvaron.

A 2000. évbe érve kiadnak egy közös albumot Cseh Tamással, amin egymás nótáit éneklik. A Levélváltás nem csak egy CD-ről szól. Az egész a nyolcvanas években kezdődik Cipő és Cseh Tamás barátságával. Aztán egy kőszegi fesztiválon Cseh rögtönözve közreműködött a Republic koncertjén és az ott aratott siker világította meg a rockzenészek fejét egy közös kiadvány elkészítésére.

Mindezzel egyetemben a 10. születésnapját ünneplő Republic kiadja az Aranyalbumot, amely az elmúlt évtized 17 legnagyobb slágerét tartalmazza. 2000 november 15-én megjelenő új nagylemez három cím közül kapta meg a Só és cukor nevet. A soron következő két lemez - a 2001-es A reklám után és a 2002-es Mennyi még, Béla - szárnypróbálgatásnak fogható fel. Nem sikerültek rosszul, de nem lett semelyik sem kimondottan sikeres.

A következő esztendő egy újabb vízválasztót ígér, tudván, hogy ez így nem fog menni, ahogy ebbe belekezdtek. Egy különleges válogatásalbummal kedveskednek minden CD vásárlónak. A Törmelék című lemezen, ún. medley-ok kapnak helyet, a kazettán 6-, a cd-n 8 konténerbe válogatott dalok különböző ütemre vannak felfűzve, a részletek egymásba folyása egy dalként tünteti fel a rengeteg szerzeményből felépülő "konténereket".

A folytatás egy ígéretes maxival, a Nagy kő zuhan-nal indul. Az új nagylemez az október első napján megjelenő Aki hallja, adja át. A megjelenést turné követi, melynek kiemelendő állomása Debrecen, ahol a Főnix Csarnokban hosszú idők után ismét tiszteletét tette Bródy, akinek néhány slágere (pl.: Sárika, Földvár felé stb...) óriási sikert aratott.

A következő esztendő termése a Mohikán, az ötven perces, 11 számos album dalai újra betörtek a rádiókba (Dudu című szerzemény felkerül egy Now.hu válogatásra, amin a média által legtöbbet forgatott zenekar slágerei kerülnek). A lemezzel mindenki nagyon elégedett lett végül, mind a zenekar, mind a rajongók.

A 2005-ben 15. születésnapját ünneplő csapat e kerek évforduló alakalmából kiadja újabb nagylemezét 1 Magyarország 1 Mennyország címmel, fellépnek a Fábry-showban, ami által milliókhoz eljut a Republic. De mégis ami igazán fontos a jubileum kapcsolatban, a kuriózumnak számító első önálló DVD, amely az eddig megjelent klipeket tartalmazza, 3 kivételével.

A 2006-os év két korongot tartogatott magában. Először a tavasszal megjelent duplalemezes koncertalbum, a Győri kex-et vehették kezükbe a rajongók. Az első lemez egy audio CD, ami a fellépés átfedése, a másik, pedig egy 7 számot tartalmazó DVD. Az anyag 2005 december 26.-án lett felvéve a Győri Egyetemi Sportcsarnokban, 4500 rajongó közreműködésével.

A Republic 2006-ban, Kenyér vagy Igazság címmel jelentette meg a 21 nagylemezét. Alig telik el 5 hónap és rögtön jön egy újabb kiadvány: ezúttal két régi album (Üzenet, Boldogság.hu) újrakiadása egy dupla CD-n.

2008 őszén újabb album látott napvilágot. A cím, mint régen a ház falán a tábla kitéve: Tiszta udvar, rendes ház. Ezt követte 2009-ben a duplalemezes Aranyalbum. A második korongon egy eddig kiadatlan ajándék-szerzemény is található, az Emberlelkű földeken, amely az MTV Magyarország Története című sorozatának a főcímzenéje.

2010-ben jelentette meg újabb lemezét a 20. születésnapját ünneplő együttes, Köztársaság címmel.

2011 november 14-én lát napvilágot a Republic 33. lemeze, ‘Miért, maga bohóc?’ címen. A Republic ezúttal is teljes csapattal vettette bele magát az alkotói folyamatba; a szövegek és dalok megírásában, összeállításában mindegyik tag kivette a részét. Külön ízt ad a lemeznek, hogy Cipő mellett Tóth Zoltán (‘Róma Fényein Túl’) és Boros Csaba ('Háború') ének előadását is élvezhetjük. A záró, tizedik track, 'Gótika' címen egy instrumentális alkotás, amely remekül lezárja az albumot.

[2011.11.27.]

Kiadványok
stúdió
Republic: Hoppá-hoppá (1991)Republic: Én vagyok a világ (1992)Republic: Hahó, öcsi (1993)Republic: Disco (1994)Republic:  Tüzet viszek (1995)Republic: Zászlók a szélben (1997)Republic: Üzenet (1998)Republic: Boldogság.hu (1999)Republic: Levélváltás (2000)Republic: Só és cukor (2000)Republic: A reklám után (2001)Republic: Mennyi még, Béla? (2002)Republic: Aki hallja, adja át! (2003)Republic: Mohikán (2004)Republic: 1 Magyarország, 1 mennyország (2005)Republic: Kenyér vagy igazság (2006)Republic: Fényes utakon (2007)Republic: Tiszta udvar, rendes ház (2008)Republic: Köztársaság (2010)Republic: Miért, maga bohóc? (2011)Republic: Klasszikusok (2013)Republic: Rajzoljunk Álmokat (2015)Republic: Kimondom a neved (2017)
élő (live)
Republic: Október 67 (1996)Republic: Győri Kex - Koncertalbum (CD+DVD) (2006)Republic: 20 éves ünnepi koncert (CD2) (2010)Republic: 20 éves ünnepi koncert (CD1) (2010)
válogatás
Republic: Az évtized dalai - Népi-zenei dalok (1999)Republic: Az évtized dalai - Szerelmes dalok (1999)Republic: Az évtized dalai - Közérzeti dalok (1999)Republic: Aranyalbum (2000)Republic: Törmelék (2003)Republic: Aranyalbum 2. (CD 2) (2009)Republic: Aranyalbum 2. (CD 1) (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.18.]
gazda szolgáltatás [2024.03.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
Az Amaranthe & Dragonforce...

A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Februárban - hat alkalommal - Budapesten...

Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
Bestiális este a Barba Negrában
beszámolók még