2023. november 29. | szerda | Taksony nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Oláh Szabolcs
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Folytatódik az Etnoklub
Megszólal a Hallgató - Szalóki Ági 30!
3230-an indulnak a Megasztár 4 fődíjáért
Oláh Szabolcs
Rúzsa Magdi bevallotta, a közönség nélkül nem lennének sztárok
     
 
Oláh Szabolcs
Születés dátum: 1982.
Web: http://www.olahszabolcs.hu
Aktív kapcsolat: Arcangeli Produkció (gitáros), Dés András Trió (gitáros), Fekete-Kovács Kornél Quartet (gitáros), Modern Art Orchestra (gitáros), Neumann Balázs Quartet (gitáros), Oláh Szabolcs Quartet (gitáros, 2002-)
Egyéb kapcsolat: Budapest Jazz Orchestra (gitáros, -2005)
 
     

Oláh Szabolcs

1982-ben született Budapesten, 16 éves koráig Bicskén élt. Ott kezdte az általános iskolát, majd 8 éves korától a helyi zeneiskolában Kálmán Andrea hegedűtanárnő növendéke lett. Hamarosan a zeneiskolai kamarazenekar tagja lett, ahol először tapasztalhatta meg az együttmuzsikálás élményét.

12 évesen felvették a Mórizs Zsigmond Gimnázium hat osztályos tagozatára Budapestre, így a Káldor Miklós Kollégium lakója lett. Hegedűtanulmányait a Járdányi Pál Zeneiskolában folytatta Buzás Istvánné kezei alatt, nagy szerettel vett részt a vonószenekar munkájában is.
15 éves volt, amikor először játszott – ekkor még hegedűsként - könnyű zenét egy kollégiumi együttesben és ekkor vált valóra régi vágya is: kölcsönkapott egy csehszlovák gyártmányú elektromos gitárt, végre gitározni is elkezdhetett. Soós Márton barátjának köszönhetően ismerkedtem meg a jazz zenével, délutánonként nála hallgatták a bakeliteket: Ellingtontól Ornette Colemanig, Davistől Coltrane-en keresztül Pat Methenyig, amit csak be tudtak gyűjteni, mindenféle stílust, mindenféle irányzatot.

16 évesen Budapestre költözött, és azóta is ott él, így belefolyhatott a budapesti jazz-életbe. Először, mint lelkes közönség, majd 17-18 éves korától, mint előadó is.

Egy évet járt az Erkel Ferenc Zeneiskolába Papp József zenekari gyakorlatára, ahol elsajátította a jazz-combo munkájának alapjait.
Első elismerései is arra buzdítottak, hogy felnőttként is a zenei pályát válassza: 1998-ban Marcival megnyerték a kollégiumi Ki mit tud?-ot, majd 2000-ben a Postás Művelődési Központban rendezett Ifjúsági Jazzfesztiválon a legjobb szólistának járó különdíjat kapta meg.

2001-ben felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének Jazz Tanszakára, ahol 2005. júniusában diplomázott. Sokat köszönhetek kiváló tanárainak, Horányi Sádornak, aki a technikai fekészülésben segítette munkáját és Babos Gyulának, aki a művészi útkereséshez nyújtott támaszt.

2002 júniusában alakította meg saját quartetjét. Energiái legnagyobb részét ennek az együttesnek szenteli és itt éli ki gyermekkorom óta tartó vágyát, hogy saját kompozícióit játssza. A zenekarral 2004. november 12-én a Belvárosi Lipót Napok keretein belül megrendezett verseny első díját nyerték el. A zsűri tagjai Juhász Gábor, Oláh Kálmán, Kerekes György voltak.

2004. november 19-én a Magyar Jazz Szövetség által kiirt II. Jazz zeneszerző és hangszerelő verseny első díját nyerte el a String of the Spider c. számmal, amelyet big band-re hangszerelte és a verseny napján a Budapest Jazz Orchestra adott elő. A zsűri tagjai László Attila, Friedrich Károly, Gonda János, Oláh Kálmán, Malek Miklós, Fekete-Kovács Kornél és Budapest Jazz Orchestra tagjai voltak.

Hamarosan meghívást kapott a Budapest Jazz Orchestra vezetőségétől, hogy legyen a zenekar gitárosa, azóta rendszeresen fel is lép velük.
2002 óta tanít az Albertirsai Művészetoktatási Intézményben.

[2007.12.13.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Gyors és egyszerű hitel minden rászoruló egyéb [2023.11.27.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Winery Dogs koncertjét - képriport
III című, februárban megjelent harmadik...

50 Cent talán utoljára, de nagyon odatette magát a Budapest Arénában adott koncertjén
A...

A Nazareth a Barba Negraban lépett fel - megnéztük!
Szülinapra készülnek - 20 éves lett a Madách Színház sikerdarabja
Megnéztük a BSW koncertjét az Akváriumban - képekben
Henrik Freischlader koncerten jártunk
Újra egy hajóban a finn dallamos metal nagyágyúi - Stratovarius - Sonata Arctica koncerten jártunk
beszámolók még