2023. április 1. | szombat | Hugó nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
PG Csoport
 
Legutóbbi kiadványok
33 Könny hull a kútba (2023)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Teltházas jubileumi koncerttel ünnepelt a PG Csoport 
25 éves a PG Csoport, Debrecenben ünnepelnek
PG Csoport 
A Hooligans-el ünnepelték a négyszáz évet - képes beszámoló
Idén is fesztiváloznak Ecsegfalván
     
 
PG Csoport
Megalakulás: 1986.
Aktív kapcsolat: Kiss Attila (dobos), Jantyik Csaba (gitáros, 1986-), Jantyik Zsolt (énekes, 1986-), Fazekas László (basszusgitáros)
Egyéb kapcsolat: Lukács László (énekes, 1986-1990)
 
     

PG Csoport 

A debreceni egyetemi légkörben 1986-ban Jantyik Zsolt és Jantyik Csaba testvér- és alkotópáros köré gyűlt több kreatív, "nem csak" zenében gondolkodó fiatal, akikkel a zenés performance-ként induló PG Csoport kezdeti klubsikereit is elérte. Többszöri tagcserék után kialakult a zenekart részben ma is jellemző, szövegcentrikus, rockos zenei irány.

Sajátos dallamvilágukat "Alföldi zene" műfaji meghatározással illetik, a zenekar első lemezének (1990) címét is idézve. Az első turné 1989-ben szerveződött, ebben az évben még Moszkvában is adtak koncerteket. '91-ben sikeres európai fellépéssorozatot bonyolítottak, a szélességi fokot tekintve egészen a doveri kikötői fogdáig jutva. Hazatérve elkészült a Moulin Rouge című lemez (1992), amelynek megjelenése az egyik első vidéki áttörés volt. 1993-ban megjelent egy válogatáskazetta Kelet ’92 címmel, melyen a PG Csoport is szerepelt.

1994-ben kialakult az első tartós felállás, és az évet a Félélet című kazetta fémjelezte. Ebben az évben jelent meg a Rocklenyomat '94 válogatás, melyen szintén szerepeltek. ’94 végétől - a magyar zenekarok közül elsőként - az interneten is lehetett olvasni az együttesről.

A következő évben, 1995-ben a kemény munka átütő sikert hozott a zenekar számára: a Marlboro Rock in ’95 tehetségkutató fesztiválon több, mint 300 zenekar közül arattak győzelmet. A nyár végén eljutottak a Marlboro nemzetközi gálájára is Svájcba, ahol olyan világsztárokkal léphettek fel, mint Bob Geldof, Neil Young és a Pearl Jam.

1996-ban az őszi-tavaszi turnét követően megjelent az Útlevél, fogkefe című lemez, melynek majdnem minden száma klasszikussá vált a rajongók körében. ‘97 őszén a zenekar az USA-ba is eljut, dalaik sikert aratnak, az utazás óriási élmény és tapasztalat az “alföldi zenészeknek”. 1998-ban megörökítették a legendás koncertek hangulatát az Elmúlhat minden c. koncertfelvételen (CD-n és kazettán).

1999-ben Orosz “Szódás” Imre dobos posztjára Kiss Attila érkezett, s ezzel alakult ki a mai (2011-es) felállás. 2001-ben elkészült a zenekar addig talán legkidolgozottabb, Mennyi nő címet viselő-elektronikus jegyeket is viselő- lemeze, ami csak a következő év elején jelent meg. 2004-ben került bemutatásra Jantyik Zsolt (eMRton-díjas szövegíró) Világeső c. kötete, melyben a PG dalszövegek is helyet kaptak. A könyv CD melléklete PG dalválogatást és 2 új dalt is tartalmazott.

Ez év végén a Csokonai Színház kamaraterében adnak unplugged, színházi hangulatú koncertet, vendégekkel, melyről TV felvétel készül. A 2000-es évtized középső részét "családi éveknek" nevezhetjük a zenekar életében: a tagok gyermekeinek (5) egymást követő születése miatt ezen időszak viszonylag kevés koncerttel és visszafogott alkotói munkával telt. A Balaton-felvidéken található Hidegkúton 2005-től a zenekar tábort szervez, koncerttel, bográcsozással, tábortűz-gitározással, hajnalig tartó beszélgetésekkel.

A PG Csoport 2006 októberében, a debreceni Lovardában ünnepelte 20 éves fennállását, egy monstre (több mint 3 órás) koncerttel, melyen valamennyi volt “pégés” tag szerepelt. A koncert egyben a zenekar nagy visszatérése is lett: 2008-ban "Nem sietünk sehová" címmel megjelent a következő lemez. Az évek során felgyülemlett alkotóenergiáknak köszönhetően mindössze 2 nap alatt írták meg 12 számot tartalmazó lemezt, amely a PG legérettebb albuma. A CD mellé a zenekar 20 éves születésnapi koncertjének 50 perces DVD ízelítőjét is mellékelték, valamint az addigi összes videóklipjüket.

2008 őszén a Debreceni Kölcsey Központban adtak nagysikerű "csendes" koncertet, akusztikus hangszerelésben, nagyszerű népzenészekkel kiegészülve. Ennek folytatásaként 2009-ben Halmos Béla prímás, a magyar táncház-mozgalom egyik atyja csatlakozik a zenekarhoz egyre gyakoribb vendégként, mely egy közös munkához és egy áthangszerelt repertoárhoz vezetett. Ezzel a produkcióval év végére meghívást kaptak Rómába is, majd 2010 év elején videó- és audió anyagon is rögzítették: ”Megyek a hegyen” címmel.

2010 őszén stúdióba vonult a zenekar, ahol a 2011-es évadra felkészülve újrajátszottak több, mint 30 dalt felvételre (ami 3 CD anyagának felel meg).  

[2011.11.03.]

Kiadványok
stúdió
PG Csoport: 33 Könny hull a kútba  (2023)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Komoly hitelek magánszemélyek között kotta [2023.03.31.]
Komoly hitelek magánszemélyek között CD/MC/bakelit [2023.03.31.]
apróhirdetés
Otthoni játékok
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Vámpírok lepték el a Barba Negrát - képriport
Március idusán finn és svéd vámpírok...

Ismét nálunk járt „A HANG” - Geoff Tate koncert beszámoló
2023.03.19. A nap, amikor Geoff...

A stadionrocké volt a színpad a Barba Negrában - képriport  
Megnéztük a Best of Bond Symphonic koncertet az Arénában
Megnéztük Azahriah koncertjét a Papp László Sportarénában - képekkel
Stíluskavalkád a Barba Negrában – képriport
Ville Valo szíve lelke - Neon Noir Tour 2023
beszámolók még