2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Következő programok ugyanitt
Nagyzenekari koncert: Brahms – 2
[2024. május 10.
péntek 19:45]
Nagyzenekari koncert: Brahms – 2
[2024. május 11.
szombat 15:30]
Molnár Tamás - Lemezbemutató koncert
[2024. május 12.
vasárnap 20:00]
Nagyzenekari koncert: Brahms – 2
[2024. május 14.
kedd 19:45]
Whiplash in Concert
[2024. május 17.
péntek 20:00]
Kapcsolódó cikkek
A közönség is énekelt a 2008-as Táncdalfesztiválon - képekben
Cikkek a fellépőkről
Geszti Péter koncert-est lesz Budapesten - jegyek itt
Malek Andrea éa Jáger Bandi karácsonyi dala - Csak Ő
BEST OF DOLHAI a Margitszigeti Színházban - képekben
Mágusként lép színpadra Dolhai Attila
Megnéztük Dolhai Attila rockkoncertjét a Muzikumban - képekkel
     
 
Táncdalfesztivál! Táncdalfesztivál?
Dátum: 2008. február 22.
péntek 20:00
Helyszín: Művészetek Palotája (MÜPA)
Kapcsolat: Behumi Dorottya, Dolhai Attila, Kozma Orsi, Malek Andrea, Nagy Sándor, Palya Bea, Váczi Eszter
 
     

Malek Andrea, Palya Bea, Szolnoki Apollónia, Behumi Dóri-Kozma Orsi-Váczi Eszter, Dolhai Attila, Földes Tamás, Nagy Sándor, Unicum Laude
Rendező: Böhm György, Szerkesztő: Zöldi Gergely, Közreműködik: Freeport
Jegyárak: 2200,- 3100,- 4500,- 5600,- Ft

Újra Táncdalfesztivál! - kicsit másként

Hogyan szólalhat meg egy fesztiválsláger másként? – Mindez kiderül, ha ellátogatunk a Művészetek Palotájába február 22-én. A „Táncdalfesztivál! Táncdalfesztivál?” elnevezésű koncerten a népszerű dalokat többek közt Dolhai Attila, Földes Tamás, Malek Andrea, Palya Bea és Nagy Sándor előadásában élvezheti a közönség.

A Táncdalfesztiválokról elsőként a nosztalgia jut eszünkbe, holott  ezek a rendezvények a maguk idején a magyar könnyűzenei élet megújítását is szolgálták. Épp ezért érdemes megközelíteni őket úgy, hogy a nosztalgia mellett az újító szándék is hangsúlyt kapjon. Ennek okán született meg  a Nemzeti Hangversenyterem február 22-ei koncertjének ötlete.

A fesztivál előtt

A Táncdalfesztiválok elődje, a Ki mit tud? az „állami tehetségkutatás” fórumaként jött létre. A versenyzők több kategóriában indultak, melyek közül az egyik a tánczene volt. Az énekesek a kor szellemének és a könnyűzenei hagyományoknak megfelelő slágerekkel próbálták lenyűgözni a zsűrit - jórészt humoros kuplé-szerűségeket vagy szívhez szóló balladákat adtak elő. A jelentkezők visszafogott eleganciával énekelték a dallam-centrikus tánczenéket, s közben versmondók, humoristák és népdalénekesek is felléptek.

Popsztárok születése

Az 1966-os Táncdalfesztivál újítást hozott. Ez már teljes egészében könnyűzenei rendezvény volt, s hosszú koncertsorozatként jelentkezett a tévé hőskorának műsorszerkezetében. Az ötvenes évek nagy sztárjai mellett az igazi szenzációt az újak jelentették, akik számára a verseny kiugrási lehetőségnek számított. Az énekesek nem csak a hangjuk, hanem a külsejük tekintetében is megmérkőztek egymással - az image tehát nagyon is nagy hangsúlyt kapott. A színpadon merész hangszerelések, szokatlan öltözékek, új, zabolátlanabb énekstílus képviselői és a hagyományos, jól bevált nagyságok váltották egymást. Útjára indult a stílusteremtés - itt már maguk az előadók voltak a főszereplők.

A második seregszemlét már tizenegy ország televíziói vetítették. Az énekeseket egész Közép- és Kelet-Európában megismerték, s bár a vasfüggönyön nem törhettek át, ennek ellenére a térség első valódi popsztárjaivá váltak. Megjelent egy új generáció a popzenében, akiket akkoriban beat nemzedéknek hívtak. Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Aradszky László, az Illés, Kovács József, Toldy Mária, Dobos Attila… és még sorolhatnánk azokat az előadókat, akik egyik pillanatról a másikra egy ország kedvenceivé váltak.

A közönség táborokra oszlott attól függően, hogy kihez melyik előadó állt a legközelebb – mindenesetre a közvetítés odaszegezte a képernyő elé a magyarok apraja-nagyját. A Táncdalfesztivál hat egymást követő éven át szórakoztatta a televízió nézőit, ám az igazi hőskorát a hatvanas évek első négy adása jelentette. Az 1981-ben újra megrendezett verseny ismét nagy szenzációt keltett – igaz, közben más elnevezéssel indult számos hasonló seregszemle is.

Fesztiválslágerek új ruhában

A Táncdalfesztivál hőskorára jellemző frissesség, a meghökkentő újszerűség persze ma már inkább nosztalgiát jelent, függetlenül attól, hogy a dalok nagy része még mindig nagy népszerűségnek örvend, s előadóik egyike-másika jelenleg is fontos szereplője a könnyűzenének. Mégis, ha az eredeti formájukban hangzanak fel az akkori nagy slágerek, egy kellemes, múltidéző házibuli jut eszünkbe leginkább. A Művészetek Palotájában viszont egy olyan újdonságnak számító rendezvényre kerül sor február 22-én, ahol a résztvevők egészen más élményekkel gazdagodhatnak a régi slágerek hallatán.

A Táncdalfesztivál! Táncdalfesztivál? elnevezésű koncertnek pont az adja a különlegességét, hogy a közismert dalok új köntösbe öltöztetve csendülnek fel - Böhm György rendezőnek a legfőbb célja ugyanis éppen az volt, hogy ne csak egy múltbéli emlékeket felelevenítő rendezvényt hozzon létre, hanem követve a Táncdalfesztiválok eredeti szellemiségét, az új zenei hangzások és a szokatlan interpretációk felvonultatásáról szóljon az esemény.

A Táncdalfesztivál! Táncdalfesztivál? elnevezésű koncert középpontjában az említettek mellett a különböző stílusok és műfajok harmóniája áll - az egykori keringő blues-ként szólal meg, a könnyed táncdal jazz-motívummá alakul és modern rock-dal születik a könnyes sanzonból.  A jól ismert slágereket olyan művészek adják elő, mint Malek Andrea, Palya Bea, Szolnoki Apollónia, Behumi Dóri-Kozma Orsi-Váczi Eszter, Dolhai Attila, Földes Tamás, Nagy Sándor és az Unicum Laude. 

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben felcsendül többek közt Mary Zsuzsi: Mama, Szécsi Pál: Csak egy tánc volt, Zalatnay Sarolta: Hol jár az eszem, Kovács Kati: Nem leszek a játékszered, Zorán: Fehér sziklák, illetve Koncz Zsuzsa: Színes ceruzák című dala. Akik részt vesznek ezen a merőben új és páratlan élményt ígérő koncerten, számítsanak rá, hogy egyik alkotás sem szerepel egy az egyben a repertoárban, hisz átfogalmazza mindaz, ami az elmúlt negyven évben történt velünk és a zenével.

- Művészetek Palotája / Pogonyi -

[2008.02.15.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még