Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. június 24. | szombat | Iván nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Katona Klári különleges könyvet készített
A Kimnowak és Katona Klári sem lép fel a Műpában
Átértékeltem az életemet, már nincs hiányérzetem
Kapcsolatok
Katona Klári
Legnépszerűbb csengőhangok
Presser Gábor

Katona Klári 13 évesen kezdte

Zenerégész rovatunkban leporoljuk a múlt emlékeit és felelevenítjük, hogy adott napon milyen zenéhez köthető esemény történt hazánkban és a nagyvilágban. Most Katona Klárit köszöntjük. Igaz egy hölgy korát nem illik megemliteni, de azt hisszük ebebn az esetben megtehetjük, hiszen még mindig jól néz ki az útóbbi időben zenei téren keveset mozgolódó énekesnő

Az énekesnő 1953 október 20-án Ráckevén látta meg a napvilágot. Az énekesnő már 13 éves korában színpadon állt, pályafutása kezdetén a hazai szereplések mellett külföldön is nagy sikert aratott – a későbbiek során az NDK-ban, Lengyelországban és Kubában is az Év énekesnőjének választották.

Miután 1972-ben a Bővizű forrás című dallal a Táncdalfesztivál egyik győztese lett, a Neoton szólistájaként Olaszországban turnézott, 1975-ben pedig megnyerte a Tessék választani! Rádiós Dalfesztivált az Ablak nincs az emberen című szerzeménnyel.

A kiváló énekesnő számos külföldi fellépéssel a háta mögött 1977-ben a Tíz percet az évekből című dallal a Metronóm Fesztivál első helyezettje lett, s a 70-es évek végén – alkotótársa, Demjén Rózsi közreműködésével – két szólóalbuma is megjelent (Savanyú csokoládé 1977., Láthatod, boldog vagyok 1978.).

Új korszak kezdődött 1981-ben Katona Klári életében: ekkor jelent meg a Sztevanovity Dusán - Presser Gábor szerzőpáros által jegyzett Titkaim című albuma. A következő két lemez (Katona Klári, Éjszakai üzenet) szintén Presser Gáborral való együttműködésből született. Sikerüket jelzi, hogy a művésznőt – számos egyéb elismerés mellett – 1982-ben, 1985-ben és 1986-ban is az Év énekesnőjének, 1990-ben pedig az Évtized énekesnőjének választották hazánkban. 1995-ben munkájáért a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.

A jótékonykodás közel áll hozzá

Katona Klári az éneklés mellett több tévécsatornán is szerepelt műsorvezetőként, 1993-ban pedig életrajzi kötetet jelentetett meg, Titkaim neked címmel. Ezenkívül a MATÁV/Magyar Telekom Adományvonal indulása óta a szolgáltatás szóvivője, arca – példaértékű karitatív tevékenységéért 2005-ben dr. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztertől Pro Caritate-díjat kapott. Ugyanebben az évben egy különleges kiadvánnyal lepte meg a közönséget: az Óvodás dalaim című dupla CD-n népdalok, dalos játékok vonósnégyesre, fagottra, furulyára, ütőkre hangszerelt változatai szerepelnek.

2006-ban ismét újdonsággal jelentkezett. Kész szavak című, CD mellékletet is tartalmazó könyve a művésznő írásait, gondolatait, dalszövegeit és portréit tartalmazza, melyek férfiakról, gyermekről, az életről, közeli barátokról és a zenéről szólnak.

A CD-n Katona Klári gondolatiságot hangsúlyozó zenei kísérettel összesen tizennégy írását adja elő hatvanhárom percben. Ezt követően az énekesnő több jótékonysági eseményhez adja az arcát, de új zenei anyaggal nem jelentkezett.

Születésnapján Isten éltesse nagyon sokáig, és a lehető legtöbb szépet és jót kívánjuk neki ezen a napon!

–pogonyi/havassy –

[2009.10.20.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2008.10.20. 18:18 • [1]
Nagyon szomorú apropóból született ez a cikk. Én is csatlakozom a jókívánságokhoz és remélem a zene.hu is tud majd hamarosan jó hírről írni. Például a pénteki Magyar dal napja Magyar televíziós vetítésérő, amiben remélem láthatom, hallhatom.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
Beatles zenekar szólógitárt, zongoristát zenekar [2017.06.23.]
Basszusgitáros-énekes zenekart keres! zenész [2017.06.23.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Hová tettem a gördeszkám? - A Sum 41 tarolt a Budapest Parkban
Június 14-én fantasztikus...

Ünneplő vámpíroktól hemzsegett a színház - képekben
Éjszakai vámpírtalálkozó, rengeteg...

Bruno Mars 24 karátos varázslata a Budapest Arénában
A Depeche Mode is elérzékenyült a magyarok meglepetésén - képek
Valódi szívrobbanás volt Nagy Dávid lemezbemutató koncertjén
Íme az X-faktor 2017 műsorvezetője
beszámolók még