2024. június 20. | csütörtök | Rafael nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Gyász! Meghalt a Liszt Ferenc-díjas zenész - Baross Gábor 79 éves volt
Meglepő videót találtunk Aradszky Lászlóról - nézd meg, érdemes
Zorán évekig vendéglátós-zenészként dolgozott - ma 67 éves
Star Jam Session Gerendás Péterrel és Csepregi Gyulával!
Kiosztották a rangos zenei díjat Budapesten - érdekességek a díjazottakról
Exkluzív! Bármikor megérkezhet a magyar énekesnő gyereke - Schmidt Vera izgatottan várja babáját
Kapcsolódó Kiadványok
Komolyzene: Christian Palmer
Kapcsolatok
Magyar Rádió
Magyar Rádió Énekkara
Komolyzene
MR3-Bartók Rádió

Kortárs zene az MR3-Bartók Rádióban

Az MR3-Bartók Rádió számára rendkívül fontos, hogy a kortárs zeneszerzők és alkotásaik elérjék hallgatóközönségüket. A Hangversenyciklus és a tervezett kiadvány-sorozat teret nyit a ma élő, kiemelkedő alkotóművészek és az elmúlt időszakban a Magyar Rádióban készült értékes, és modern felvételeik bemutatására.

Huszonnégy zeneszerző harmincnégy műve. Számokban kifejezve ez a Hangversenyciklus 36. évadának műsora, amelyben talán a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kap a kortárs magyar zeneszerzés bemutatása. Újdonság az is, hogy a programon a XX. század immár klasszikussá vált kompozíciói is fel-felbukkannak, mint például Bartók Zenéje, Ligeti György II. vonósnégyese, vagy Arnold Schönberg Op. 29-es Szvitje. Mindegyik hangversenynek megvan a maga vezérgondolata.

Az MR Szimfonikusok műsora az Eurorádió (EBU) Unusual Concertos („Szokatlan versenyművek”) tematikájához kapcsolódik. Sári József műve a cimbalomra, Dubrovay Lászlóé két tubára bízza a virtuóz szólóhangszer feladatát. Ugyancsak szokatlan, hogy valaki szimfonikus zenekaron keverje ki a klezmer jellegzetes hangzását, mint ahogy azt Pánczél Tamás teszi.

Az MR Énekkar több magyar komponista-generáció kórusműveiből válogat, melyek rádiófelvételét is mostanában készíti el. Hangversenyük másik pillérét a fiatal magyar kvartettek legtehetségesebbje, az Accord Vonósnégyes három produkciója alkotja. A kvartett a már említett Ligeti-opusz mellett, a tíz éve tragikusan fiatalon elhunyt, egyéni hangú, orosz származású, de magyarrá lett Togobickij Viktor Adagióját és a fiatal magyar zeneszerző, Dargay Marcell egyik kompozícióját is műsorra tűzi.

Távoli, ismeretlen világba enged betekintést az ausztrál zeneszerzők műveiből összeállított hangverseny, amely a Budapesti Ausztrál Nagykövetség és az Australian Music Centre támogatásával jött létre. Több ősbemutatóval és régebbi kompozíciók új változataival örvendeztet meg a Rondino Együttes műsora Gémesi Géza vezetésével. A Magyarországon régóta óta nem hallott Schönberg-szvit parádés szereposztásban hangzik el. A sorozat záró koncertje a 60 éves Madarász Ivánt köszönti.

Az MR3-Bartók Rádió és a Hungaroton új kortárs CD-sorozata

Az MR3-Bartók Rádió és a Hungaroton között évtizedek óta szoros az együttműködés a kortárs magyar zene promóciójában. A Hungaroton szerkesztésében évről évre megjelenő kortárs magyar szerzői lemezek felvételeinek jelentős része a Magyar Rádió stúdióiban készült.

Az új sorozatban megjelenő CD-k tartalmát és megjelenését is teljesen az MR3-Bartók Rádió határozza meg. A több évre tervezett együttműködés első két darabja Láng István és Sári József szerzői lemeze. Mindkét CD-n az MR Szimfonikusok által előadott, nagyszabású művek hallhatók. Láng István Abbahagyott bekezdések című zenekari darabja és VI. szimfóniája, valamint Orbán Ottó verseire készült kantátája, a Gyémánt a Föld porában került az egyik korongra. Utóbbi művet 2007 októberében az MR Szimfonikusok és az Énekkar mutatta be Tihanyi László vezényletével.

Az idén Kossuth díjjal kitüntetett Sári József CD-jét a zeneszerző első operájából összeállított zenekari szvit nyitja meg. Az Arthur Koestler életrajza és Sötétség délben című regénye alapján készült operát Németországban mutatták be, de 2009 novemberében a Magyar Állami Operaház is műsorára tűzi. Erre a magyarországi bemutatóra kiváló felkészülést jelenthet a CD-n hallható zenekari változat megismerése.

A felvételen hallható másik két Sári-mű közül a cimbalomszólóra és zenekarra írt Leoniden a Hangversenyciklus 2009 nyitókoncertjén is elhangzik. A Hungaroton és az MR3-Bartók Rádió közös kortárs zenei CD-sorozatának következő két darabja Csapó Gyula és Jeney Zoltán szerzői lemeze lesz, amely előreláthatólag 2010 januárjában jelenik meg.

– MR –

[2009.04.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még