2024. május 30. | csütörtök | Janka, Zsanett nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Budai Parkszínpad
Tunyogi Rock Band
Locomotív GT (LGT)
Kovács Kati
Zalatnay Sarolta (Charlotte Sachert)
Vörös István
Tunyogi Péter
Cserháti Zsuzsa
Zeffer András

Nincs pénz a felújításra! Tönkremegy Budapest egyik legpatinásabb szabadtéri színpada?

Várhatóan lebontják a Budai Parkszínpadot. Az 1958-ban átadott létesítmény teljesen lepusztult, hajléktalanok laknak a területen. A főváros és a XI. kerületi önkormányzat között még folynak a tárgyalások a hasznosításról. A több mint háromezer négyzetméteres területen a XI. kerület közparkot szeretne kialakítani, hogy ezen belül milyen funkciókkal, az majd ötletpályázaton dől el.
 

Mindez az MTI információja. Mások szerint az eddigi tulajdonos forráshiányra hivatkozva nem óhajtja újjáépíteni/felújítani a Budapest frekventált helyén fekvő szabadtéri színpadát. A korábban Bartók Színpad néven elhíresült kulturális intézmény „üzembehelyezése”, azaz 1958 óta gondoskodott a nagyérdemű színvonalas szórakoztatásáról. A Feneketlen tó szomszédságában, a főváros XI. kerületében, a Kosztolányi Dezső téren található Budai Parkszínpad előadásaiban, a kor divatjának megfelelően esztrádműsorok, operettek is helyet kaptak.

1966-tól a színházért felelős kultúrkörök szélesítették a horizontot, és ajtót nyitottak az ún. könnyűműfaj kopogtatására is. A kétezer-kétszáz főt befogadó teátrum nemcsak a budapestiek, de az ország minden részéből idelátogatók (sőt a külföldiek) nyári kikapcsolódásáról is gondoskodott.

Többek között itt mutatkozott be először a Lokomotív GT, láthattuk a Rockszínház előadásait, az Old Boys együttest, vendégként Markos Györggyel és Nádas Györggyel, az Irigy Hónaljmirigy parodisztikus műsorát; a táncdalénekesek közül fellépett Cserháti Zsuzsa, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Csepregi Éva – és a felsorolás koránt sem teljes…

A Tunyogi Rock Band 1998-as koncertjére az együttes dobosa, Donászy Tibor így emlékszik:

„Az alig egyéves Tunyogi Band első nagykoncertjét tartotta a Budai Parkszínpadon, 1998–ban. Ebben a csapatban a tavaly tragikus körülmények között elhunyt Tunyogi Péter énekelt, Závodi János, a Piramis gitárosa játszott az elnyűhetetlen aranyszínű Gibsonon, Kékesi Bajnok László basszusgitározott, jómagam doboltam. Szándékosan hagytam a végére Zeffer Andris billentyűst, tudniillik neki köszönhető a parkszínpados fellépés. Szenvedélyes, kitartó munkájának eredményeképpen egy fantasztikus hangulatú, megszólalásban és látványban szinte egyedülálló bulit nyomtunk. Ehhez nem kis mértékben hozzájárultak a helyszín adottságai: gyönyörű, szinte festői környezet, jó levegő, a Feneketlen tó közelsége, a kultúrált nézőtér. Nem utolsó sorban műszakilag is meg voltunk elégedve a szabadtéri színpaddal, hiszen nagyon jó akusztikus tulajdonságokkal rendelkezett, így a közönség is hitelesen kaphatta vissza azt, ami a színpadon történt. A koncert előbb CD-n, majd videokazettán, tavaly, Tunyó halára DVD-n látott napvilágot.”

Vörös István, a legendás Prognózis együttes énekes-frontembere is szép emlékeket őriz a Budai Parkszínpadról:

„Minden olyan előadó életében, aki pár évtizedet eltölt a pályán, összegzésként, vagy új korszak indításaként, önállóan is módja nyílik rá, hogy nagyobb közönség előtt mérettessék meg. Így volt ez az én esetemben is, a teljesség igénye nélkül; a ’80-as években a Budai Ifjúsági Parkban de a Petőfi Csarnokban is. A ’90-es évek egyik ilyen mérföldköve Budai parkszínpados koncertünk volt, melyről felvétel is készült. Ez a koncerthelyszín talán pótolni tudta valamelyest a BIP hangulatát. Gyönyörű környezet, a Feneketlen-tó, park, fák, idilli hangulat a nyári koncertekhez. Egyetlen hátránya, hogy a színpad és a nézőtér is fedetlen volt, így ki volt szolgáltatva minden produkció az időjárás kénye-kedvének. A Minden viharon át című lemezünk bemutató hangversenye emlékezetes ezen a helyszínen, hiszen kora délutánig zuhogott az eső, s csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy minden vihar ellenére megtartjuk a koncertet, melynek sikere kárpótolt a délutáni izgalmakért. Jó lenne végre egy olyan koncerthelyszín Budapesten, amely továbbviszi a Parkszínpad hagyományait, és korszerű feltételeket teremt az előadóknak és közönségüknek egyaránt.”

Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Az újjáépítés elhatározás kérdése. Budapest egyik kultikussá érett, közkedvelt szabadtéri kultúrintézményét fölzabáltatni az enyészettel több mint felelőtlenség. Történelmi bűn. Adjuk vissza Budapestnek a színházkultúra e valaha fényesen csillogó gyöngyszemét!

A létesítmény 2200 férőhelyes, legutóbb 2005-ben adott otthont rendezvényeknek, azóta viszont üresen áll, állapota folyamatosan romlik.

Ismét sikeres volt a Magyar Dal Napja --- Érdekel egy jó könyv? Klikk IDE! Nincs programod ma estére? Klikk ide! Iratkozz fel a Zene.hu hírlevélre és NYERJ!

- Hegedűs István -

[2009.09.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Dimash nagykoncert Budapesten
Dimash Qudaibergen, a kazak énekes , teltházas, nagyszabású,...

Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Május 17-én kilencedik Budapest...

Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
beszámolók még