Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. április 23. | kedd | Béla nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
SP teljesítette a tinilányok kérését - fotókkal
SP: "Nem számítottam rá, hogy ilyenek lesznek"
A 10 legnépszerűbb magyar dal: Fekete Dávid, SP és Zséda az élen
Nagyon durva volt! Sokkot kapott a magyar énekes rajongója
Kapcsolódó Kiadványok
SP (Éder Krisztián): Special
Kapcsolatok
SP (Éder Krisztián)

SP: Special - Speciálisan az érzelmekre hangolva (Lemezkritika)

Az éremnek két oldala van – tartja a mondás. Ezt Éder Krisztiánnak (SP) is meg kellett tanulnia, ugyanis hazánkban ő az egyik legellentmondásosabb híresség. Míg különböző televízióadók és rajongói a legnagyobb elismeréssel beszélnek róla, addig néhány online portál rendszeren megpróbálja megalázni, kellemetlen helyzetbe hozni, melyhez asszisztálnak a nevüket és arcukat felvállalni nem merő fórumozók is.
 

SP születésnapján, november harmincadikán jelent meg legújabb albuma, mely a Special – talán csak véletlenül teszi ki a szó első két betűje a becenevet – nevet kapta. Mielőtt belemennénk az elemzésbe meg kell jegyezni, hogy Krisztián nem énekes. Ha így tekintünk rá, akkor valóban súlyos csalódások érhetnek bennünket. Ő egy zeneszerző-előadóművész, de az egyik legobb.

Mikor először kezembe fogtam az albumot, rögtön megakadt a szemem a lemezborítón, ugyanis nem éltek a legegyszerűbb, de mégis a
leghatásosabb módszerrel. SP-nek igéző szemei vannak, – legalábbis rajongói ezt állítják - így számomra felfoghatatlan volt elsőre, hogy miért egy ilyen beállítást alkalmaztak, egyszerűen csak bele kellett volna néznie a kamerába.

Természetesen a számok végighallgatásával kezdtem rájönni, hogy egy összetörtszívű fiatalt akartak ábrázolni. Ezzel a titokzatos kék megvilágítással viszont inkább úgy néz ki a srác, mint egy jól felöltöztetett menekült, aki elrévedve néz a semmibe, s közben gondolataiban újra lejátszódik az a kínszenvedés, amit ő végigélt a nyomornegyedben. Komolyan, mint valami UNICEF reklámplakát.

A kezdeti sokk után kinyitottam a tokot és behelyeztem a CD-t a lejátszóba. Eleinte úgy gondoltam, hogy az egész albumot a Kép maradsz című szám fogja elvinni a hátán, de rettentő nagyot tévedtem. Végre ez a nagylemez elkerülte azt a diszharmóniát és ellentmondásos szövegeket, ami a Standardot jellemezte. Annak ellenére, hogy a téma már-már elcsépelt, – a szerelem és a volt barátnő utáni epekedés – a Soproni kölyök olyat hozott tető alá, ami még a legnagyobb kritikusoknak is betömi a száját.

Mindenki átélt már hasonló érzelmeket, így a hallgatók beleképzelhetik akár saját életüket is a számokba, ezáltal képesek lesznek átérezni és befogadni mindazt, amit SP kíván átnyújtani nekik.

Lágyan indul a lemez

Az albumon összesen 12 dal található meg, melyek közül vannak jobbak és kevésbé jók, mint ahogy az minden zenei korongon lenni szokott, bár az ízlés és a tetszés elég szubjektív dolog.

Az első szám a lassabb és lágyabb vonalakat követi, a szöveg felfogható az egész album ars poeticájának, mely arról szól, hogy régen Más Volt, de egy rossz döntés következtében a lány már másé, de a fiú nem tud elszakadni tőle, mert szerelmes még mindig belé és örökké várni fog rá.

Rákövetkezően egyből belevágunk a közepébe, -a számok kialakítási sorrendjénél semmit nem bíztak a véletlenre - egyből a Kép maradsz csendül fel, melyből klip és készült. Összesen két olyan szám van, (ezek közül ez az egyik) melyek tipikusan azért lettek elkészítve, hogy kétszeri hallgatás után ne legyünk képesek kiverni a fejünkből a dallamot, és munka vagy tanulásközben is ezt dúdolgassuk.

Kis kitérő: SP: "Nem számítottam rá, hogy ilyenek lesznek"

Miután felocsúdtam abból, hogy milyen jól tolja ez az SP gyerek, máris elkezdődik a második nagy húzószám, az Ugyanúgy, melyben szeretné megtudni, hogy mit is gondol róla ez a bizonyos lány.

Ezután egy kis időre vesztenek lendületükből a dalok, de azért kiemelendő, hogy milyen jó hangzása van a Ki Ez A Lánynak. A végefelé ismét visszatér SP számaiba a dinamikusság. Személy szerint nekem szövegileg és hangzásilag a Ne Játssz Velem jön be a legjobban.

Egy teljesen korrekt és összeszedett albumot kaptunk, mely biztosan még ebben a válságos időszakban is rengeteg példányszámban fog elkelni. Egyedül azt sajnálom, hogy az összes szám effektezve és keverve van, így ismételten nem tudhatjuk meg, hogy milyen SP valódi hangja. Reméljük, hogy a következő nagylemezén egy sima éneklős dal is felkerül. Szívből ajánlom mindenkinek a lemezt, lányoknak pedig kötelező karácsonyi ajándék.

Értékelés: 85%

Olvass tovább: SP teljesítette a tinilányok kérését - fotókkal 

- Helme -

[2009.12.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Japán Kristálygomba eladó! egyéb [2019.04.21.]
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2019.04.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
koncert.lap.hu

Wolf Kati: "Óriási élmény volt"
A Magyar Kulturális Hetek keretében a február 7. és május...

Big Band Napon jártunk - képek az eseményről
Big Band napot tartottak április 7-én az...

cdbolt.lap.hu
Varázsos éj - Loreena McKennitt zenéje az Aréna színpadán
Befejeződött a Quimby Family Tugedör turnéja - képek a Barba Negrából
A Road zenekar koncertjeitől volt hangos a főváros a hétvégén! Képes beszámolót hoztunk!
Képes beszámoló! ABBA tribute show a Papp László Arénában is
Bódottá volt a HoneyBeast koncertje a Barba Negrában - képekben
beszámolók még